Ranko Marijan

Ranko Marijan hrvatski je političar najpoznatiji po svojoj funkciji jednog od sudaca na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. 2000. godine Marijan je bio i zamjenik ministra pravosuđa, ali je tu poziciju napustio nakon samo godine dana obnašanja. Ranko Marijan rođen je Karlovcu 1954. godine.

Obrazovanje

Ranko Marjan svoje je osnovnoškolsko obrazovanje stekao u rodnom gradu, a fakultet je upisao u Zagrebu. Studirao je na Pravnom fakultetu, gdje je diplomirao 1978. godine. Pravosudni ispit položio je 1981. godine.

Nakon položenog pravosudnog ispita, Marijan je nastavio pohađati stručne seminare u zemlji, ali i inozemstvu. 1983. godine upisao je postdiplomski studij iz kazneno pravnog smjera, na kojem je diplomirao 1985. godine. 1994. godine Marjan je otišao u Sjedinjene američke države na stručno usavršavanje.

Posao

Nakon završenog diplomskog studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Ranko Marijan dobio je mjesto pripravnika na Županijskom sudu u Zagrebu. Dužnost je obnašao do 1982. godine, kada je ostvario poziciju suca i predsjednika kaznenog odjela te zamjenika predsjednika Općinskog suda u Zagrebu.

1998. godine, nakon povratka iz Amerike, Marijan je postao sudac na Županijskom sudu u Zagrebu. 2000. godine Ivica Račan ga je u svojoj vladi imenovao za zamjenika ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Na ovoj poziciji ostao je samo godinu dana, nakon čega se vratio na svoju staru poziciju suca na Županijskom sudu u Zagrebu.

2004. godine Marijan je imenovan za suca na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, a na toj poziciji ostao je do danas.

Najveća dostignuća

Ranko Marijan široj je javnosti postao poznat nakon što je imenovan jednim od sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Prije toga dugo je radio kao sudac na Županijskom sudu u Zagrebu, a u politici se prvi put okušao 2000. godine kada je postao zamjenik ministra pravosuđa u Vladi Ivice Račana.

Za vrijeme svoje karijere suca Ranko Marijan bio je i predsjednik Državnog izaslanstva RH. Poziciju i iskustvo iskoristio je kako bi prenosio svoje široko znanje o pravosuđu na raznim svjetskim i europskim konferencijama. Govorio je uglavnom o neovisnosti pravosuđa, njegovoj učinkovitosti i borbi protiv organiziranog kriminala.

Marijan je sudjelovao na raznim stručnim savjetovanjima te predavao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, najčešće kao izvođač vježbi. Predavao je i na mnogim stručnim seminarima za suce i odvjetnike, a njegove teme bile su vezane za primjenu Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Marijan je također bio i predsjednik komisije za polaganje pravosudnog ispita.

Ranko Marijan radio je i na Nacrtu prijedloga za izmjenu i dopunu zakona, kao jedan od članova radne skupine.

2017. godine ponovo je došao u središte zanimanja šire javnosti nakon što je predložen za novog ministra pravosuđa u Vladi Andreja Plenkovića, nakon smjene dotadašnjeg ministra Ante Šprlje.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*