Predrag Matić Fred

Predrag Matić Fred javnosti je poznat kao hrvatski političar, branitelj te izabrani ministar branitelja u 12. Vladi premijera Zorana Milanovića. Za vrijeme domovinskog rata bio je dobrovoljni vukovarski branitelj, a nakon što je Vukovar pao završio je u srpskim koncentracijskim logorima.

Obrazovanje

Predrag “Fred” Matić završio je osnovnu i srednju školu COUO Edvard Kardelj u Vukovaru u Borovom Naselju.

1986. godine diplomirao je na dvogodišnjem nastavničkom studiju Pedagoškog fakulteta u Osijeku te je time postao učitelj razredne nastave.

Privatni život

Predrag Matić Fred rodio se 2.6.1962. godine u Požegi.

U rujnu 1991. godine, Predrag i njegov brat Antonijo postaju dragovoljci Domovinskog rata. Matić je ratovao na Trpinjskoj cesti, a izjavio je da je uništio čak devet oklopnih vozila JNA vojske.

Kada je pao Vukovar, 18. studenog 1991. godine, bio je zatočenik u tri srpska koncentracijska logora, u Nišu, Sremskoj Mitrovici i u Stajićevu. U logorima je zadržan devet mjeseci.

Kada se vratio iz logora dijagnosticiran mu je PTSP, a i invaliditet, bio je 80 postotni invalid. No, sam Predrag je stao pred povjerenstvo i zahtijevao da mu smanje invalidnost što je u konačnici i učinjeno te je sada 50 postotni hrvatski ratni vojni invalid.

Još prije početka Domovinskog rata Predrag Matić upoznao je djevojku Svetlanu Patković, devet godina mlađu Vukovarku. Iako su se često susretali na ulici, Predrag se zagledao u nju jednoga dana na bazenu kada je imala samo 16 godina. Pošto je bio devet godina stariji od nje, nije ga shvaćala ozbiljno. Tak kada je navršila 18 godina počeli su se viđati po kafićima i tada su se zbližili. Par i dana živi zajedno, u izvanbračnoj zajednici, a roditelji su jednoga sina, Svena.

Za vrijeme rata Svetlana je živjela u Vukovaru te u Beogradu gdje je pohađala Višu obućarsku školu. Kada je Predrag bio zatočen u koncentracijskom logoru Sremska Mitrovica uspjela ga je posjetiti.

1998. godine kada je završena mirna reintegracija Podunavlja, Predrag Matić Fred se vratio u Vukovar te par od onda ondje živi zajedno.

U slobodno vrijeme Predrag se bavi nogometom i skijanjem.

Posao

U razdoblju od 1988. do 1990. godine radio je kao učitelj u osnovnim školama u Vukovaru, a nakon toga prešao je u privatno poduzetništvo.

1992. godine, kada je oslobođen iz logora, počeo je raditi u Hrvatskoj vojsci u Glavnom stožeru.

Od 1994. do 1998. godine bio je šef Ureda općinskih poslova Kabineta načelnika. Nakon toga bio je dvije godine šef Kabineta ministra hrvatskih branitelja. Malo nakon toga, 2000. godine, postao je glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U razdoblju od 2004. do 2005. godine savjetnik je Jadranki Kosor, tadašnjoj ministrici branitelja.

2006. godine u Transparency International Hrvatska postao je stručni savjetnik, a nakon toga, 2008. godine i član Upravnog odbora.

U razdoblju od 2008. do 2011. godine vanjski je član Odbora za obranu Hrvatskog sabora.

2010. godine počinje raditi u uredu Ive Josipovića, tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske kao posebni savjetnik za branitelje. Na to funkciji ostao je godinu dana.

2011. godine nakon parlamentarnih izbora i pobjede Kukuriku koalicije postao je ministar branitelja u Vladi premijera Zorana Milanovića.

Najavio je objavu Registra Hrvatskih branitelja što je izazvalo brojne rasprave u javnosti, a velik broj udruga branitelja se tome protivio. Ipak, registar je objavljen iako nije naveden ratni put branitelja.

Tijekom svog mandata bio je u stalnim raspravama s braniteljima i udrugama, a zapamćen je i braniteljski prosvjed u trajanju od 555 dana kada su branitelji prosvjedovali u Savskoj ulici u Zagrebu ispred Ministarstva branitelja

Predrag Matić Fred treći je kandidat SDP-a za izbor zastupnika u Europski parlament 2019. godine. Deveti po redu izbori održavaju se od 23. do 26.5.2019. godine. Izjavio je da mu je želja boriti se za ravnopravnost građana te protiv korupcije za koju smatra da joj se ne poklanja dovoljno pažnje. S obzirom na to da je odlikovani brigadir Hrvatske vojke, izjavio je da su mu prioritet sigurnost i obrana zemlje te migracije.

Najveća postignuća

Predrag Matić Fred umirovljeni je brigadir HV-a, a za svoje zasluge u ratu dobio je devet državnih odličja, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red kneza Domagoja, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog križa, Spomenicu domovinske zahvalnosti Spomenicu Domovinskog rata, Medalju Oluje i Red hrvatskog pletera.

2001. godine objavio je knjigu, ratni roman “Ništa lažno” u kojem je opisao sve o obrani Vukovara te o tome kako je protekao njegov život u zatočeništvu srpskih koncentracijskih logora. Roman je dočekao čak sedam izdanja, a preveden je i na španjolski jezik.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*