Nikola Grmoja

Nikola Grmoja je hrvatski političar i izabrani saborski zastupnik u Vladi Andreja Plenkovića. Javnosti je poznat kao jedan od osnivača Mosta nezavisnih lista. Iako je donedavno bio nepoznat na hrvatskoj političkoj sceni, njegova je stranka, Most nezavisnih lista u vrlo kratko vrijeme ostvarila značajan uspjeh na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. godine plasirajući Grmoju, kao njezinog potpredsjednika i glasnogovornika, među važnije ljude u hrvatskoj politici.

Obrazovanje

Grmoja je završio svoje osnovnoškolsko obrazovanje u rodnom Metkoviću, gdje je i upisao gimnaziju. Nakon mature upisao je studij sociologije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Nakon diplomiranja, vraća se u rodni Metković i započinje s radom kao profesor povijesti, najprije u srednjoj, a zatim u osnovnoj školi.

Privatni život

Nikola Grmoja rođen je 28. srpnja 1981. godine u Metkoviću. Jedino je dijete Stipe Grmoje, radnika na benzinskoj crpki, i Baldine Grmoja, sada nezaposlene kućanice, a nekada radnice u tvrtki Razvitak koja je kasnije propala.

Oženjen je Pavom Grmoja, nastavnicom engleskog jezika u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću koju je upoznao još za vrijeme studija. Bračni par ima jednu kćer.

Oni koji ga poznaju, kažu da je poprilično konzervativna osoba, pomalo svojeglava, koja se bori za svoje ideale bez obzira na posljedice, dok on sam sebe opisuje kao impulzivnu osobu bez dlake na jeziku.

Posao

Nakon završenog studija sociologije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru zapošljava se u srednjoj školi Tin Ujević u Vrgorcu kao profesor povijesti, te 2007. dobiva poziciju profesora povijesti u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću, gdje je radio sedam godina.

U to vrijeme s nekolicinom lokalnih intelektualaca i političkih aktivista nezadovoljnih tamošnjom lokalnom vladom, u tajnosti osniva stranku, koja će kasnije biti poznata kao Most nezavisnih lista. Odlučni da stanu na kraj 16 godina dugoj vlasti Stipe Gabrića Jamba, koji je grad Metković zadužio za više milijuna kuna, jačaju utjecaj stranke, da bi se konačno prijavili kao njegova oporba na lokalnim izborima 2013. godine i odnijeli pobjedu.

Iako se Grmoja postavljao kao jedan od mogućih kandidata za gradonačelnika, na kraju je odlučeno je da će Božo Petrov biti gradonačelnikom grada Metkovića a Nikola Grmoja njegovim zamjenikom.

Grmoja prvu godinu funkcije zamjenika gradonačelnika odrađuje na volonterskoj bazi, paralelno održavajući nastavu iz povijesti u osnovnoj školi, da bi se 2014., nakon profesionalizacije, u potpunosti posvetio politici i mjestu zamjenika gradonačelnika Metkovića.

Njegova stranka izlazi na parlamentarne izbore 2015. godine i osvaja 19 mandata. Grmoja se plasirao kao posljednji kandidat na listi prve izborne jedinice te nije ostvario mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kao zastupnik i predstavnik stranke Most.

Nakon rušenja vlade u lipnju 2016. godine, i raspisivanja novih izbora, Most nezavisnih lista ponovno izlazi na izbore i osvaja 13 mandata. Grmoja osvaja većinu preferencijalnih glasova u šestoj izbornoj jedinici te ostvaruje pravo na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru, gdje od 14. listopada 2016. godine i službeno obnaša tu funkciju kao član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu.

Grmoja se spominje kao jedan od potencijalnih kandidata na mjesto župana Dubrovačko-neretvanske županije na lokalnim izborima koji će se održati 2017. godine.

16.1.2019. godine u Saboru je došlo do verbalnog incidenta između Nikole Grmoje i premijera Andreja Plenkovića. Tijekom rasprave u kojoj je Grmoja optužio ministricu Mariju Pejčinović Burić da nije sazvala Povjerenstvo koje bi trebalo pratiti pregovore s EU iz poglavlja 23 i 24 te da time krši odluku Vlade i otvara Srbiji nova poglavlja, premijer Plenković je izgubio živce i krenuo prema Grmoji, ali mogući incident su spriječili Bulj i Beus.

9.2.2019. godine u Saboru je došlo do verbalnog okršaja između Grmoje i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Naime, Grmoji nije odobrena stanka zbog, kako je istaknuo, uništavanja kontrolnih listića s potpisima koji nisu važeći, a tiču se dviju građanskih inicijativa. Tada je istaknuo da mu je “dosta Jandrokovićeve, Kuščevićeve i Šeksove udbaške matematike”, a predsjednik Sabora Jandroković, uzvratio mu je da nema pravo iznositi uvrede.

Najveća postignuća

Nikola Grmoja je jedan od idejnih začetnika Mosta nezavisnih lista, jednog od najvećeg iznenađenja na hrvatskoj političkoj sceni. Od osnutka Republike Hrvatske, niti jednoj od manjih političkih stranaka nije pošlo za rukom ozbiljno konkurirati dominirajućim strankama HDZ-u i SDP-u na parlamentarnim izborima.

Mnogi stručnjaci taj uspjeh Mosta nezavisnih lista pripisuju uspješnoj politici koju je ta stranka provodila na razini lokalne vlasti u Metkoviću. Naime, kako bi se oduprli lokalnoj vlasti koja je grad zadužila za iznos od više milijuna kuna, Grmoja je s nekolicinom suradnika, osnovao stranku i proveo kampanju koja je u vrlo kratko vrijeme polučila velik uspjeh na lokalnim izborima.

Kako bi povratili gradski duh, Grmoja kao zamjenik s gradonačelnikom Petrovom i ostalim stranačkim kolegama, uvodi radikalne mjere u raspodjeli financijskih sredstava kojima su raspolagali.

Ono što im je donijelo veliku popularnost među narodom je činjenica da su svi vijećnici radili na volonterskoj bazi, primajući simboličnu kunu mjesečno, sve dok se ne financijska situacija grada nije stabilizirala. Sam Grmoja, prihvativši poziciju zamjenika gradonačelnika kao posao na puno radno vrijeme, smanjuje si plaću s 12 na sedam tisuća kuna mjesečno.

Kao jedan od osnivača Mosta nezavisnih lista, Nikola Grmoja obnaša dužnost potpredsjednika stranke i njezina glasnogovornika, te od samog početka osobno sudjeluje u donošenju najvažnijih strateških odluka stranke.

Autor: I.Š.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*