Nika Fleiss

Nika Fleiss, snježna princeza, kako su je često nazivali novinari, aludirajući pritom na nasljedstvo titule Snježne kraljice, Janice Kostelić, poznata je hrvatska skijašica koja je još kao trogodišnja djevojčica prvi put stala na drvene skije i upustila se u trening za spuštanje po snježnim padinama. Trostruka je predstavnica hrvatskog sporta na Zimskim olimpijskim igrama. Ostvarila je rezultate kojim je često znala zasjeniti konkurenciju.

Obrazovanje

Nakon prekinute karijere profesionalne skijašice, Nika nastavlja svoje školovanje i 2015. godine postiže akademsku titulu prvostupnice novinarstva na privatnom veleučilištu VERN.

Privatni život

Nika Fleiss rođena je 14.12.1984. godine u mjestu Brežice, u Sloveniji, od majke Biserke i oca Renea, direktora Gorenje pokala i voditelja sljemenske utrke Snježna kraljica. Nika ima i godinu dana starijeg brata Sebastiana, koji je također pokazao veliko zanimanje za sportske aktivnosti na snijegu, ali za razliku od sestre Nike, koja je postala skijašica, Sebastian je postao snowboarder. Iz Brežica u Sloveniji, obitelj Fleiss se preselila u mjesto Samobor u Hrvatskoj. Za vrijeme zimskih dana, kada bi snijeg prekrio planine, Nika bi s ocem i bratom odlazila na okolna mjesta gdje je vježbala spust niz snježne padine.

Nika je 2007. godine, nakon učestalih upala i problema sa zdravljem, saznala da ima Epsten-Barr virus, koji napada imunitet i uzrokuje kronični umor. Na jedno vrijeme je morala pauzirati s karijerom i posvetiti se zdravlju. Kako joj je pored skijanja velika strast i kuhanje, za vrijeme liječenja u obiteljskoj kući na Cresu, Nika je slobodno vrijeme provodila u pripremanju raznih delicija.

Dok je kao tinejdžerica nastupala na raznim natjecanjima, upoznala je Michela Lucatellija, sedamnaest godina starijeg trenera francuske freestyle skijaške reprezentacije. Bili su u jednogodišnjoj vezi koja je trajala do 2005. godine.

Nakon toga Nika je provela dvije godine u vezi s Lukom Šesnićem, zagrebačkim inženjerom strojarstva.

Nakon pet godina, Nika i Michael su obnovili svoju vezu i 23.12.2009. godine par se u tajnosti vjenčao u Samoboru pred dvadesetak uzvanika. Nika je na francuskom jeziku pročitala svoje zavjete za Michaela.

Nakon osam mjeseci braka, 2010. godine Nika i Michael se razvode u tajnosti. Nakon toga je jedno vrijeme bila u vezi s vozačem relija Danielom Šaškinom.

Posao

Da je skijanje zavoljela od malih nogu svjedoči i činjenica da je kao trogodišnje dijete stala na skije i odredila si već tada stazu za karijeru koju je izgradila. U početku je nastupala na prestižnim dječjim natjecanjima.

Kao četrnaestogodišnjakinja nastupala je u Sloveniji i Italiji gdje je bila jedna od najboljih u svojoj generaciji. Već tada su je krenule mučiti ozlijede zbog padova prilikom treninga i natjecanja, ali je ustrajala i tako je 2002. godine prvi put nastupila na Svjetskom skijaškom kupu u Söldenu u disciplini slaloma i veleslaloma. Iste godine nastupila je s Janicom Kostelić, Anom Jelušić i Ivicom Kostelićem na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Citiju, gdje je u slalomu osvojila dvanaesto mjesto, a u veleslalomu trideset i šesto mjesto.

Godine 2003. nastupa u Švicarskoj na Svjetskom skijaškom prvenstvu u St. Moritzu gdje u slalomu osvaja osmo mjesto. Sljedeće godine je nastupila u Austriji u Altenmarkt im Pongau, gdje je u slalomu osvojila deveto mjesto. Iste godine u Aspenu, poznatoj skijaškoj destinaciji u Coloradu, osvojila je deveto mjesto.

Godine 2005. nastupa u Hrvatskoj, na Sljemenu, gdje osvaja osmo mjesto i u Švicarskoj u Lenzerheideu, gdje osvaja šesto mjesto u utrci Svjetskog kupa. Iste godine nastupa u Italiji na Svjetskom skijaškom prvenstvu u mjestu Santa Caterina, gdje u slalomu osvaja deseto mjesto.

Zbog ozljede i zdravstvenih problema Nika je propustila sezonu 2006./2007.

Nakon pauziranja ponovno je stala na skije, ali po nazadovanju rezultata koje je osvojila na natjecanjima, u travnju 2010. godine isključena je iz A reprezentacije. Nakon odluke čelnika o isključenju iz A reprezentacije, odlučila  se povući iz skijanja.

Nakon karijere profesionalne skijašice, Nika je radila kao voditeljica komunikacija u Hrvatskom skijaškom savezu i to iskustvo joj je bila odskočna daska u profesionalnom smislu, jer je nakon toga odlučila pokrenuti vlastitu agenciju za PR, komunikaciju među sponzorima, organizaciju događaja, brigu o sportašima i slično. Agenciju je nazvala PR kliNika, jer, kako sama kaže, u klinike se odlazi kako bi ljudima postalo bolje, a pored toga u tom nazivu se krije i njezino ime, tako da je uspjela ukomponirati i svrhu i naziv u jedno.

Nika je također bila i vanjska suradnica na HRT-u kao sportska komentatorica i novinarka na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Vrijedi istaknuti da je 2012. godine nastupala u popularnoj hrvatskoj televizijskoj emisiji Ples sa zvijezdama, gdje joj je plesni partner bio Marko Herceg.

Krajem 2015. godine počela je raditi za sestrinsku tvrtku Red Bulla. Zbog posla se prvo morala preseliti u Beč, a kasnije je zbog jednog projekta godinu dana živjela u Miamiju.

2019. je pozvana da kao trenerica, uz Vladu Šolu, sudjeluje u RTL-ovoj emisiji “Fittest Family”.

Najveća postignuća

Nika je u alpskom skijanju u Italiji, kao petnaestogodišnjakinja, 1998. godine, u disciplini slaloma i veleslaloma, osvojila prvo mjesto u Nagradi Pinochio – Abetone.

Također je 1997. i 1998. godine u Sloveniji, Loka Pokal, osvojila prvo mjesto u disciplini slaloma.

U Samoboru je 2005. godine proglašena sportašicom godine.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*