Janica Kostelić

Janica Kostelić najpoznatija je i najcjenjenija hrvatska sportašica koja je zahvaljujući svojim rezultatima ušla u sportsku povijest. Janica Kostelić poznata je kao alpska sijašica koja je s četiri olimpijske zlatne medalje i dvije srebrne postala jednom od najuspješnijih alpskih skijašica na Zimskim olimpijskim igrama.

Obrazovanje

Janica Kostelić je već od malih nogu znala da je skijanje njena ljubav, pa je tako imala tri godine kada je prvi put stala na skije. Kako je skijanje jedino što joj je bilo u fokusu nakon završene osnovne škole Janica je krenula s treninzima, da bi kasnije upisala trgovačku školu.

Privatni život

Janica Kostelić rođena je 05.01.1982. godine u Zagrebu u poznatoj sportskoj obitelji od oca Ante Kostelića, trenera i nekada aktivnog sportaša i rukometnog trenera te majke Marice, nekadašnje igračice rukometa.

Janica ima i starijeg brata Ivicu koji je poput svoje sestre odlučio ostvariti karijeru i vrhunske rezultate u skijanju. Ivica Kostelić rođen je 23. studenog 1979. godine. S godinama se uspio razviti u jednog od najsvestranijih skijaša. Dok se u početku natjecao samo u slalomu, kasnije je pokušao i s drugim disciplinama.

Janica Kostelić imala je samo tri godine kada je po prvi puta stala na skije, ali kako je stalno padala i ometala drugu djecu, njena majka Marica je mislila kako Janica neće nikada naučiti skijati i kako bi možda bilo najbolje da odustane. Ali to se na kraju nije dogodilo.

S ozbiljnijim treninzima započela je kada je imala deset godina u klubu SK Zagreb. Tada više nije padala i bilo je očito kako se rodio novi pobjednik koji će ostaviti veliki trag ne samo u skijanju, nego sportu općenito.

Janica je na kraju skijaške karijere bila u vezi s Borisom Ivančićem iz Crikvenice radi čega se preselila u Rijeku gdje je otvorila kozmetički salon. Nakon prekida s Borisom Janica je kratko vrijeme hodala s Nijemcem Danielom Haimerlom. Veza je trajala manje od dvije godine.

1.1.2019. godine Janica je u Petrovoj bolnici u Zagrebu carskim rezom rodila sina Oskara. Nije otkrila tko je otac djeteta.

Posao

Na dječjim je natjecanjima osvojila sve što se moglo osvojiti, a u sezoni 1996/1997. osvojila je Topolino i Pinocchio. To su dva najvažnija natjecanja u dječjoj kategoriji. U 22 utrke gdje se natjecala uspjela je pobijediti.

Sljedeći korak u karijeri Janice bile su FIS utrke. Janica je prvu pobjedu osvojila u devetoj utrci. U superveleslalomskoj utrci startala je kao 83., a završila na prvom mjestu. Bio je to pravi podvig.

Nakon što se počela natjecati na FIS utrkama, Janica je ubrzo počela imati zavidne rezultate. Mnogi u svijetu skijanja ostali su iznenađeni uspjehom ove mlade skijašice, kada je poznato kako ona i njena obitelj nisu imali iste uvjete treniranja kao što to imaju Austrija, Njemačka i Švicarska.

Godine 1998. Janica je otišla u Nagano. Zimske olimpijske igre bile su pravo mjesto za postizanje rezultata i sakupljanje iskustva. Nastupila je kao najmlađa skijašica sa samo 16 godina. Natjecanje je završila 8. mjestom u kombinaciji.

Janica je na olimpijadi sudjelovala u svim disciplinama, pa se tako vratila s odličnim rezultatima za početnika. Bila je 24. u veleslalomu, 26. u superveleslalomu te 25. u spustu. Slalom nije završila.

Dana 19. travnja 2007. godine Janica je na konferenciji za novinare dala izjavu kako se povlači iz skijanja, a kao glavni razlog navela je brojne ozljede.

Janica je poznata kao sportašica i pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Tihomira Oreškovića te državna tajnica Središnjeg ureda za šport.

Najveća postignuća

Sezona 1998/1999. bila je sezona dokazivanja. U to je vrijeme Janica na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj osvojila broncu u superveleslalomu i srebro u kombinaciji.

Iste sezone Janica je odlučila nastupiti u Svjetskom kupu. Krenula je bez ikakvih očekivanja. U samo mjesec dana na čuvenoj američko-kanadskoj turneji podignula je puno prašine kao dijete koje ima odlične rezultate unatoč tome što dolazi iz zemlje koja nije poznata kao skijaška nacija. U jednoj utrci osvojila je treće mjesto.

Nažalost sav pritisak bio je previše za tako mladu djevojku koja je tada imala samo sedamnaest godina. Zbog toga je popustila u vožnji i na kraju na Svjetskom prvenstvu u Vailu nije uspjela doći do postolja. Bila je 23. u slalomu, 29. u spustu i 22. u superveleslalomu, a utrku u veleslalomu nije završila.

Sezonu 1999/2000. vratila se bolja nego ikada. Bila je djevojka u usponu koja je počela sjajno. Prikupila je 430 bodova u Svjetskom kupu i zauzela prvo mjesto kao vodeća skijašica. Nažalost ozljeda koja se dogodila na spustu u St. Moritzu udaljila ju je sa skijanja na neko vrijeme. Pri padu su joj pukla četiri ligamenta i taj trenutak je bilo jasno da je sezona završila.

Unatoč teškoj ozljedi uspjela se vratiti u sezoni 2000/2001. i započela uspješnu sportsku priču. Janica je u svojoj karijeri postigla 30 pobjeda na utrkama Svjetskog kupa (2 su bile u veleslalomu, 1 u spustu, 20 u slalomu, a 1 u Super G-u te 6 u kombinaciji).

Imala je top 10 plasmana na utrkama FIS-a. Osvojila je tri Velika kristalna globusa te tri mala Kristalna globusa u slalomu.

Janica je peterostruka svjetska prvakinja osvojivši medalje u St. Moritzu i Bormiju. Osvojila je četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. i u Torinu 2006. godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*