Vlado Šola

Vlado Šola jedan je od ponajboljih bivših hrvatskih rukometnih golmana. Rođen je 16.11.1968. godine u malom mjestu Prisoju kod Tomislavgrada. S Hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio je brojna odličja s najvećih prvenstava. Bio je prepoznatljiv po svojoj kosi uvijek obojanoj u neku jarku boju. 2008. oprostio se od profesionalnog rukometa nakon mnogih ozljeda i operacija.

Obrazovanje

Vlado Šola pohađao je Osnovnu školu Sesvetski Kraljevec, a nakon završene srednje škole nije upisivao ni jedan fakultet jer je njegova ljubav prema sportu i rukometnoj lopti bila veća.

Privatni život

Vlado je odrastao s majkom Matijom i ocem Ilijom. Početkom 70-ih godina ova se obitelj doselila u Sesvetski Kraljevec, a upravo je ta selidba značila početak Vladine ljubavi prema rukometu. Iako se prije rukometa htio baviti skijanjem, nakon potpisivanja prvog profesionalnog ugovora, na skije više nije stao.

Ovaj trofejni vratar živi u Dugom Selu sa svojom suprugom Natašom koja je po struci defektologinja u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu. Vlado i Nataša vjenčali su se 1994. godine kada Vlado još nije bio poznati rukometaš. Slove za jedan od najstabilnijih hrvatskih brakova.

Nataša je Vladi na svijet donijela kći Luku 1994. godine, a kad je par bio u četrdesetima, 2010. rodio im se i sin Max.

Posao

Svoju je karijeru Vlado započeo u klubu Budućnost iz Sesvetskog Kraljevca, a nakon što su ga prepoznali veći klubovi, zaigrao je za Medveščak, Sisak i na kraju Zagreb. Nakon Zagreba, odlučio je svoju sreću iskušati u stranim klubovima pa je tako u Njemačkoj ligi igrao za Minden i Willstatt. Kasnije je zaigrao i u francuskom klubu Chamberyju i mađarskom Veszpremu. S klubom iz Zagreba Šola je postao europski klupski prvak.

U hrvatskoj je rukometnoj reprezentaciji ovaj golman odigrao 150 utakmica. 1993. osvojio je zlato na Mediteranskim igrama u Languedoc-Roussillonu u Francuskoj, a godinu kasnije brončanu medalju u Portugalu na europskom prvenstvu. 1995. Hrvatska je reprezentacija sa sjajnim Šolom bila srebrna na Svjetskom prvenstvu u Islandu. 2003. dogodilo se dugoočekivano zlato i to na Svjetskom prvenstvu u Portugalu. Dvije godine nakon zlata, Hrvatska se još jednom okrunila medaljom i to srebrnom u Tunisu ponovno na krilima Šole.

2004. ova je najbolja generacija hrvatskog rukometa s najboljim vratarom bila zlatna na Olimpijskim igrama u Ateni.

2008. Vlado Šola se oprostio od rukometne karijere i to nakon šest operacija oba koljena zbog kojih je danas 33-postotni invalid.

Ipak, nije se oprostio od rukometa pa je tako bio sportski komentator RTL televizije. Kasnije je na istoj televiziji bio glavni akter game showa Pobijedi Šolu u kojem su natjecatelji morali pobijediti njega u raznim igrama kako bi osvojili određenu svotu novaca.

2012. Slavko Goluža, tadašnji izbornik naše reprezentacije, pozvao ga je u stručni stožer kako bi bio glavni trener vratara. Te je godine uzeo kao trener dvije brončane medalje – u Srbiji na Europskom prvenstvu i u Londonu na Olimpijskim igrama.

Osim treniranja reprezentacije, trenirao je od 2011. do 2013. i rukometni klub Zvezda Zvenigorod Moskva i klub Qatar Doha od 2013. do 2017. godine.

U travnju 2019. godine Vlado Šola postaje trener kineske momčadi Beijing Sports University, prve izvaneuropske ekipe koja će se natjecati u SEHA ligi. Početkom istog mjeseca u Istri je započeto snimanje RTL-ove emisije “Fittest Family”, gdje se on, uz Niku Fleiss, pojavljuje u ulozi trenera.

Najveća postignuća

Vlado Šola u mnogim je prijelomnim utakmicama za medalju bio glavni faktor hrvatske obrane te je u ključnim trenucima svojim sjajnim nepredvidivim obranama vodio Hrvatsku u mnoga finala na velikim natjecanjima. Bio je poznat po svojoj skromnosti, ali i fantastičnom odnosu s publikom koja je uvijek rado skandirala njegovo ime i zapljeskala mu nakon sjajnog nastupa. Mnogi ga rukometni znalci još i danas ne mogu prežaliti te su sigurni da Hrvatska više nikad neće imati takvog čovjeka na vratima.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*