Natali Dizdar

Natali (Natalie) Dizdar poznata je kao hrvatska glazbenica. Na glazbenoj sceni djeluje otkada se pojavila u glazbenom showu Story Supernova Music Talents. Surađivala je s velikim imenima hrvatske glazbene scene, a za jednu od tih suradnji zaslužila i jedan od svoja tri Porina.

Obrazovanje

Natali je pohađala glazbenu školu paralelno s osnovnom školom u Sukošanu, mjestu pored Zadra u kojem je odrasla uz svoju obitelj. Nakon osnovne škole upisala je opću gimnaziju koju je završila paralelno s teoretsko-nastavničkim odjelom u glazbenoj školi.

Nakon završetka gimnazije seli se u Zagreb kako bi upisala fakultet; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što je 2011. diplomirala socijalnu pedagogiju upisala je studij Gestalt psihoterapije. Posao u struci ne radi, bavi se isključivo pjevanjem i poslovima koji su srodni tome, kao npr. animiranje crtanih filmova.

Privatni život

Natali Dizdar je rođena 27.8.1984. godine u Zadru. Do kraja srednje škole živjela je u Sukošanu s roditeljima Snježanom i Borisom te bratom Filipom Dizdarom. Nju i brata od malih nogu prati glazba, pa je tako i Filip, uz to što se bavi video produkcijom, uspješni glazbenik.

S javnim nastupima je počela već u ranoj dobi sa samo devet godina na dječjem festivalu u Zadru 1994. godine gdje je osvojila prvu nagradu žirija i treću nagradu publike. S obzirom na taj uspjeh nastavila se pojavljivati na raznim dječjim festivalima i u tv emisijama kao što je poznata dječja emisija Turbo Limach Show.

Pored pjevanja Natali se bavi i pisanjem vlastitih pjesama za koje inspiraciju crpi u posebnim životnim trenucima, dragim osobama i ljubavi.

Posao

Šira publika upoznala ju je tek kada se 2003. godine pojavila u talent showu Story Supernova Music Talents, gdje je osvojila visoko treće mjesto. Potpisuje ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records, a prve profesionalne nastupe odrađuje uz pratnju Matije Dedića.

Godinu dana nakon završetka showa kreće s izbacivanjem singlova na kojima je radila s poznatim imenima poput Gordana Muratovića iz Jinxa, Arsena Dedića, Coca Mosquita, Ivane Rushaidat i Davora Viduke.

Svoj prvi singl ”Ne daj” izbacila je 2004. godine i za njega osvojila Zlatnu kooglu za pjesmu godine, nagradu HR Top 20 za najbolje plasiranu pjesmu na top-ljestvicama gdje se na prvom mjestu zadržala čak 22 tjedna te tri nominacije za Porina od čega osvaja Porin za najboljeg novog izvođača godine.

2005. godine izbacuje svoj prvi album imena ”Natali Dizdar” kojim prezentira samu sebe na najbolji mogući način i na kojem se nalaze poznate pjesme ”Zamijenit ću te gorim”, koju je za nju napisao Arsen Dedić, i ”Dan po dan”, koja je poslužila za uvodnu špicu hrvatske serije Dobre namjere.

Album prvijenac je krajem 2005. uvršten na popis deset najboljih domaćih albuma po izboru glazbenih kritičara Jutarnjeg lista i osvaja čak osam nominacija za Porin 2006. godine.

Četiri godine nakon uspješnice albuma ”Natali Dizdar” izbacuje novi album imena ”Pronađi put” koji je najavila singlom ”Stranac”, uz kojeg se na albumu nalaze poznate pjesme ”Stop” i ”Mjesecu je dosadno”, rezultat suradnje Natali i poznatog hrvatskog glazbenika Darka Rundeka.

Publika je izlazak trećeg albuma morala čekati tri godine, kada je 2012. objavila album ”ZKM Live”, uživo snimljen veliki koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih. Nakon trećeg albuma radi dulju stanku i ne izbacuje novi album, već samo singlove od kojih je veću medijsku popraćenost doživjela pjesma “Iluzionist”, za koju je spot režirao i snimao Filip Dizdar.

Natali se okušala i u glumi pojavivši se u spotu Stjepana Hausera i Olivera Dragojevića za pjesmu Nocturno, 2011. godine.

Da je Natali jedna od najtalentiranijih umjetnica u Hrvatskoj potvrđuje i činjenica da je sinkronizirala crtani film Bambi 2 u ulozi solista, kao i to da je 2009. godine kao pjevač mentor pobijedila u trećoj sezoni showa Hrvatske radiotelevizije ”Zvijezde pjevaju”, u paru s glumcem Draženom Čučekom. U istom je showu 2010. godine nastupala sa stilistom Viktorom Dragom.

Najveća postignuća

Sa svakim albumom koji je izbacila, Natalia dobiva nominacije za prestižnu nagradu Porin, a osvaja Porin za novog izvođača godine (2005. godine, album ”Natali Dizdar”), za najbolji video program (2013. godine, album ”ZKM Live”) i za najbolju vokalnu suradnju za pjesmu ”Mjesecu je dosadno” koju je otpjevala s Darkom Rundekom (također 2013. godine).

2004. godine u radijskoj emisiji ”Turky party” osvaja nagradu za najbolju pjevačicu godine zbog uzastopnog osvajanja prvog mjesta na top listi Hrvatskog radija. Nagradu ”Večernjakov ekran” je osvojila 2006. godine za najbolju pjevačicu, a iste godine je za spot za pjesmu ”Zamjenit ću te gorim” osvojila nagradu ”Davorin”.

Godine 2014. godine osvaja MTV nagradu ”Double platinum” jer se te iste godine spot za njenu pjesmu ”Grijeh” emitirao više od 800 puta na regionalnom MTV kanalu.

Autor: V.Ć.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*