Darko Rundek

Darko Rundek, rođen 30.1.1956. godine hrvatski je glazbenik, redatelj i filmski glumac. Osnovao je novovalnu rock grupu Haustor, a nakon njenog raspada imao je uspješnu solo karijeru i djelovao je u grupama Rundek Cargo Orkestar i Rundek Cargo Trio. Po struci kazališni redatelj, skladao je glazbu za mnoge predstave, radio drame i filmove, a pojavio se i kao glumac u nekoliko filmova.

Obrazovanje

Darko Rundek je osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu. 1982. je diplomirao režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, a jedno je vrijeme studirao i književnost.

Privatni život

Rundek je rođen 30.1.1956. godine u Zagrebu. Roditelji su mu porijeklom iz zagorskog sela Bočaki koje se nalazi kod Konjščine, a tamo je proveo djetinjstvo do prvog razreda osnovne škole kada su se preselili u Zagreb.

U Zagrebu je živio sve dok se 1991. preselio u Pariz. Te godine rođen je njegov sin David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest, kojeg ima sa svojom nevjenčanom suprugom Sandom Hržić. Zanimljivo je da je njegov sin sa svojim prijateljima preplovio Atlantski ocean i član je francuske organizacije starih zanata srednjeg vijeka.

Sanda Hržić je kazališna redateljica porijeklom iz Brača, a Rundek često sudjeluje u njezinim predstavama kao autor glazbe. Nakon smrti njezinog oca Ljupke, par je u Povljama na Braču naslijedio dio kuće u kojoj se nalazi i studio u kojem je snimljen album Mostovi Rundek Cargo Tria.

Zadnjih nekoliko godina Rundek je češće u Hrvatskoj, pogotovo na Braču i u Zagrebu, a sve manje u Parizu.

Posao

Darko Rundek poznat je prvenstveno kao glazbenik, član novovalnog benda Haustor, a kasnije je nastupao pod vlastitim imenom i u grupama Rundek Cargo Orkestar i Rundek Cargo Trio. Osim toga, kazališni je redatelj i skladatelj, a pojavio se i u nekoliko filmova.

1977. je osnovao grupu Komuna s basistom Srđanom Sacherom koja je nakon dvije godine, pošto su se bendu priključili Boris Leiner i Ozren Štiglić, postala Haustor. Grupu je primijetio glazbeni kritičar Dražen Vrdoljak koji im je 1980. omogućio snimanje prvog singla Moja prva ljubav, koji je postao veliki hit. Sljedeće su godine snimili svoju prvu singlicu na kojoj su se nalazile pjesme Moja prva ljubav i Pogled u budućnost.

1981. snimaju album prvijenac Haustor s novim bubnjarom Srđanom Gulićem. Album je cenzuriran i s njega je odlukom čelnika Jugotona uklonjena pjesma Radnička klasa odlazi u raj. Pjesma je ipak izašla 1983. godine na drugom Haustorovom albumu Treći svijet. Nakon promotivne turneje, Srđan Sacher i Srđan Gulić napuštaju bend.

Treći Haustorov album Bolero, koji je objavljen 1985., Rundek radi u novoj postavi s brojnim gostima, a zanimljivo je da je na albumu sudjelovao i Rade Šerbedžija.

Posljednji album Tajni grad objavljen je 1988. godina, a grupa se raspala 1990. Radili su na petom albumu Dovitljivi mali čudaci, ali ga nikad nisu objavili.

Nakon odlaska u Pariz, Rundek radi na solo materijalu, a prvi solo album Apokalipso izlazi 1997. Album je odlično prihvaćen i bio je nominiran za Porin 1998. u čak 6 kategorija od kojih je osvojio 4 ( za pjesmu godine, najbolju mušku izvedbu, hit godine i najbolji video spot).

2000. objavljuje svoj drugi solo album U širokom svijetu, a iste godine održao je tri koncerta u Beogradu i time ušao u povijest kao prvi veći hrvatski izvođač koji je nakon rata svirao u Srbiji.
Svoj treći solo album Ruke objavljuje je 2002. godine.

Rundek Cargo Orkestar oformljen je 2003. godine, a berlinska izdavačka kuća Piranha Music objavila je 2004. Ruke pod imenom Rundek Cargo Orkestra. Album je postao dostupan širom svijeta i dobio je odlične kritike. Rundek Cargo orkestra objavljuje još tri albuma, jedan studijski Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da! i dva live albuma Zagrebačka magla – Plava Turneja 2003. i Live u Domu Omladine.

Rundek je sa švicarskom violinisticom Isabel i bosanskohercegovačkim multiinstrumentalistom Dušanom Vranićem – Ducom osnovao Rundek Cargo Trio i 2010. objavio prvi album Plavi avion. Album je odlično primljen i proglašen najboljim Rundekovim albumom, osvojio je i Porin u kategoriji Najboljeg albuma alternativne rock glazbe 2011.

Sljedeći je album objavljen tek 2015. godine pod imenom Mostovi, a sniman je u Rundekovom studiju u Povljama na Braču. Album je nagrađen Porinom za najbolji album alternativne glazbe, a spot pjesme Ima ih u režiji Radislava Jovanova Gonze, proglašen je najboljim video spotom 2016. godine.

Osim ovih, svirao je i u nekoliko manje poznatih grupa poput zagrebačkog ansambla CUL-de-SAC i pariške grupe KAAN.

Stihovi pjesama koje je pisao objavljeni su 2001. u zbirci poezije Duhovi, koja je 2009. doživjela prošireno izdanje u nakladi Durieux.

Darko Rundek je radio glazbu za mnoge kazališne predstave (Lord Arthur Savile’s Crime, Balade Petrice Kerempuha…), za film Orao Zorana Tadića, režirao je i glazbu skladao za stotinjak radio drama u Dramskom programu Radio Zagreba, a radio je i kao urednik na Radio Brodu 90-ih godina.
Osim što je pisao glazbu za film, Rundek se okušao i kao glumac. Glumio je u Ruševinama Janeza Burgera, a za tu ulogu dobio je nagradu za najboljeg muškog glumca na Slovenskom filmskom festivalu 2004. godine. Pojavio se i u filmovima Sto minuta slave Dalibora Matanića i drami Nikole Vukčevića Pogled s Ajfelovog tornja.

Najveća postignuća

Darko Rundek je jedan od rijetkih glazbenika koji su nakon razdoblja novog vala nastavili raditi originalnu glazbu koja je bila dobro prihvaćena kako od publike tako i od kritike.

Za rad u svojim grupama nagrađen je sa sedam Porina, a nominiran je bio za još pet. Osim toga, dva su Porina za najbolju vokalnu suradnju dobile pjesme na kojima je on gostovao (Mjesecu je dosadno, s Natali Dizdar 2013., te Plači s Pips Chips & Videoclips 1998. godine).

Autor: L.L.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*