Morana Zibar

Morana Zibar je široj javnosti poznata kao “lovkinja” u popularnom kvizu “Potjera”. Ima vlastiti obrt i radi kao spisateljica i prevoditeljica. Svoju ljubav prema pisanju, putovanjima te dobroj hrani i piću pretočila je u projekt “Taste of Croatia” – prvi hrvatski nezavisni digitalni enogastronomski vodič.

Obrazovanje

Diplomirala je engleski i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirala komparativnu književnost.

Privatni život

Rođena je 1977. godine u Zagrebu. Jedinica je pa se kao dijete satima znala sama kvalitetno zabavljati. Dosta je čitala, a umjesto igračkama tipičnima za djevojčice, Morana se češće igrala autićima, mačevima i pištoljima.

U braku je i ima kćer Katju.

Posao

Morana Zibar je četiri godine radila u Turističkoj zajednici grada Zagreba, a od 2007. godine je freelance lektorica i prevoditeljica. Pisala je kolumne za Klik, Pleasure i Dobru hranu.

Pet godina je bila stalna suradnica u tvrtkama SDI Media i Mediatranslations te u prevoditeljskoj zadruzi Transtitl. Prevodila je i književne tekstove i kritike za nekoliko različitih izdavačkih kuća, kao i tekstove s područja turizma i marketinga za različite klijente. Radila je i na projektima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

U kvizove se zaljubila jako rano, a s 18 godina počela je i sudjelovati u njima. Kao i kod svih kvizofila njezine generacije, “Kviskoteka” je za Moranu bila inspiracija i početak svega. Voljela je čitati i istraživati, a kad je shvatila da dosta toga zna, prepoznala je kviz kao idealan format u kojem njezino znanje može doći do izražaja.

Vrhunac njezine kvizaške karijere je pobjeda u jednoj emisiji “Kviskoteke”. Pobjeđivala je i u “Izazovu”, “Najslabijoj karici”, a također je sudjelovala u kvizovima “Sve u 7”, “Jedan protiv 100” i “Milijunašu”.

Morana 2013. godine, uz Mirka Miočića i Deana Kotigu, postaje lovkinja u popularnom HRT-ovom kvizu “Potjera”. HRT je te godine imao internu audiciju na koju su pozvali kandidate koje su imali u bazi podataka ili za koje su imali preporuku. Lovcima su se kasnije pridružili Krešimir Sučević-Međeral i Mladen Vukorepa.

Morana ističe kako najviše informacija upije indirektno, prateći medije, izložbe, kroz putovanja, knjige, stripove, filmove prevođenje i slično. Osim toga, ponekad se potrudi pročitati nekoliko stranica neke enciklopedije i popularno-znanstvenog štiva.

Morana Zibar smatra kako dobar kvizaš ne mora biti štreber. Treba biti otvoren za sve i shvatiti da se uči iskustvom te da informacije vrebaju na svakom koraku. Najbolji kvizaši idu među ljude i imaju svoj život, a najbitniji su stalna znatiželja i zaigranost.

Svojim slabim točkama kad je znanje u pitanju smatra prirodne znanosti i sport, a dobro se snalazi u kulturnim sadržajima, književnosti, glazbi i filmu.

Najveća postignuća

Svestrana Morana Zibar diplomirala je engleski i hrvatski jezik te magistrirala komparativnu književnost, prevoditeljica je, lektorica, kolumnistica, blogerica i strastvena kvizašica.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*