Krešimir Sučević-Međeral

Krešimir Sučević-Međeral je doktor znanosti i strastveni kvizoljubac koji široj javnosti postaje poznatiji nakon što se pojavio kao lovac u HRT-ovu kvizu “Potjera”. Od 2006. godine je zaposlen kao znanstveni novak u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a područje njegova znanstvenog djelovanja su mađarsko-hrvatski jezični kontakti, sociolingvistika i antropološka lingvistika, leksikografija te terminološka istraživanja. Predavao je mađarski jezik kao vanjski suradnik na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obrazovanje

Nakon završene Klasične gimnazije 1997. godine upisuje studij opće lingvistike i mađarskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 2003. godine i iste godine je upisao poslijediplomski studij jezikoslovlja na Sveučilištu u Zadru. Poslijediplomski studij je završio 2013. godine.

Privatni život

Rođen je 30.9.1979. godine u Zagrebu. U srednjoj školi su ga zvali Rodney, jer je ličio na Rodneya Trottera iz TV serije “Mućke”. Nikada nije pripadao “popularnim frajerima”u školi, a kad bi se našao u blizini djevojaka bio bi zbunjen. Imao je nekoliko bliskih prijatelja s kojima je našao zajednički jezik.

2017. godine se oženio dugogodišnjom djevojkom Vanjom Vukić. Brak su sklopili u svetištu Majke Božje Bistričke koje za Vanju ima veliko značenje. Pratiteljima “Potjere” je poznato da je Krešimir strastveni putnik i da je obišao mnoštvo zemlja na nekoliko kontinenata, a supruga i on su svoj medeni mjesec proveli na Sejšelima.

Osim putovanja, Krešimirovi hobiji su učenje jezika, čitanje i slušanje glazbe. Učio je više od trideset jezika i na gotovo svakom od njih zna ponešto reći.

Posao

Krešimir Sučević-Međeral kvizovima se zarazio dok je još kao dijete gledao “Kviskoteku”. Svoje je znanje dosad pokazivao nastupajući u “Izazovu”, “Diplomcu”, “Kviskoteci”, “Brzo naprijed”, “Jedan protiv 100”, “Upitnik”, “Sve u 7” te kao suvoditelj u kvizu “Tog se nitko nije sjetio”, koji je vodio u paru s Antonijom Blaće.

Kao natjecatelj u nekom kvizu prvi se put pojavio s nepunih devetnaest godina. Dogodilo se to 1998. godine u “Diplomcu”, a u finalu je završio na drugom mjestu, odmah iza Mirka Miočića. Najbolji rezultat, financijski gledano, ostvario je u kvizu “Sve u 7”, kada je uspio sačuvati 250.000 kuna.

2005. godine se počeo baviti pub kvizovima. Ispočetka bi uskakao kad ne bi imao drugih planova, a 2009. godine postaje redovan. Nema posebnih priprema prije sudjelovanja u kvizovima i ističe kako je kvizaško znanje pokazatelj nečijih općih životnih interesa i iskustava.

Prati stvari koje ga zanimaju, ide na druge kvizove gdje također pokupi neku informaciju i kaže kako nikada ne bi počeo pratiti nešto što ga načelno ne zanima samo zato da bi pojačao to područje u kvizaškom smislu. Jak je u zemljopisu, jeziku, povijesti i općenito društvenim područjima, a smatra kako je slab u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti, stripu i većini klasične glazbe.

Nakon što se Mirko Miočić teško razbolio i povukao iz kviza “Potjera”, Krešimir je došao na njegovo mjesto. I bez toga se s vremenom trebao pridružiti ostalim lovcima u “Potjeri”, ali Mirkova bolest je ubrzala njegovo pojavljivanje. U vrlo kratkom vremenu je postao najopasniji lovac, odnosno onaj kojeg sve ekipe žele izbjeći.

Krešimir Sučević-Međeral “Potjeru” smatra izazovnim formatom koji odaje priznanje vrhunskim kvizašima, ali je i dobar vjetar u leđa entuzijastima koji svoje znanje mogu odmjeriti s lovcima i tako shvatiti da ne postoji nikakva nedodirljivost, nego je samo riječ o praksi i iskustvu.

Tvrdi da je u takvom kvizu velika prednost imati jaku glavu, pri čemu ne misli na znanje, nego na sposobnost da osoba ostane stabilna nakon pogreške i u vremenskom tjesnacu. Prije nego što je i sam postao lovac, kviz je pratio kao gledatelj, ali i kao potencijalni natjecatelj pa je tako uočio određene zamke lovačkog zadatka koje se trudi izbjeći.

Najveća postignuća

Krešimir Sučević-Međeral je doktor lingvistike i hungarologije, a popularnost i poštovanje široke javnosti zavrijedio je svojim znanjem.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*