Mirko Miočić

Mirko Miočić u javnosti je najpoznatiji zbog svog velikog znanja i natjecanja u velikom broju kvizova zbog čega je stekao titulu najpoznatijeg hrvatskog kvizomana. Rođen je 23.7.1956. godine u Rtini kod Zadra, a umro je 15.5.2017. godine u Zadru. Često su ga nazivali i “Putujući Google”.

Obrazovanje

Školovao se u Rijeci gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga upisao je studij prva na kojem je posljednji ispit dao 1978. godine. Međutim, nikada nije diplomirao.

Privatni život

O privatnom životu Mirka Miočića nije se znalo puno. Zna se tek da je do 1991. godine živio u Rijeci nakon čega se preselio u rodnu Rtinu pored Zadra u kojoj je i rođen.

Ima brata Marijana, a rođak mu je poznati borac mješovitih borilačkih vještina Stipe Miočić koji živi u Americi. Mirkova majka i Stipin djed su prvi rođaci. Mirko i Stipe upoznali su se tek 2014. godine, a Mirko je puno puta isticao kako ne propušta niti jednu njegovu borbu. Mirko se nikada nije ženio iako nikada nije isključivao tu mogućnost.

Bio je dobar prijatelj voditelja Tarika Filipovića koji mu je bio najdraži voditelj. Mirko i Tarik susreli su se u mnogim kvizovima (Sve u 7, 1 protiv 100 i Tko želi biti milijunaš), koje je Tarik vodio, a u kojima je Mirko bio natjecatelj. Tarik je svaki puta kada je imao priliku posjetio Mirka u Zadru.

Njegovo zanimanje za kvizove seže još iz srednjoškolskih dana kada se prvi put pojavio u kvizu Tri, dva, jedan, ali vrijedan pojavio 1972. godine kada je bio učenik drugog razreda gimnazije u Rijeci. Već je tada imao veliko znanje te je osvojio drugo mjesto.

1982. godine prijavio se u Kviskoteku u kojoj je pobijedio u čak tri emisije te odnio 20 tisuća ondašnjih dinara. Godinu dana kasnije pobijedio je u cjelogodišnjoj seriji Kviskoteke. Također, odabran je među najbolje natjecatelje svih vremena. U finalnom natjecanju. 1986. godine, osvojio je treće mjesto koje je podijelio s Jasenkom Stanišić, a prva dva mjesta pripala su Radoslavu Dodigu i Robertu Pauletiću.

Okušao se kao natjecatelj u gotovo svim kvizovima znanja koji su postojali u Hrvatskoj za njegova života (Diplomac, 3,2,1, Upitnik, Izazov, Jackpot, 1 protiv 100, Sve u 7…), a najpoznatiji je po natjecanju u kvizu Tko želi biti milijunaš. Spomenuti kviz zbog njega je mijenjao pravila pa je “jocker zovi” jedna osoba mogla biti najviše tri puta u sezoni. Naime, bio je rekorder po pozivanju “jockera zovi”. U prvim godinama prikazivanja kviza, u jednoj sezoni kao jocker je pozivan od čak 48 natjecatelja, da bi od toga 45 puta odgovorio točno. Tada je zaradio više od 100 tisuća kuna. I sam se natjecao u kvizu te je osvojio 32 tisuće kuna.

2013. godine prijavljuje u se televizijsku emisiju Potjera, kao lovac, za koju nastupa do početka ožujka 2016. godine kada je sudjelovanje morao napustiti zbog zdravstvenih razloga.

Naime, Mirko se dugi niz godina borio s dijabetesom, a 2016. godine bolest se zakomplicirala te je bio podvrgnut i operacijama. Povukao se iz javnosti kada mu je na jednoj nozi amputirana potkoljenica, a na drugoj nozi stopalo. Osim u Zadru, liječio se i u Zagrebu u barokomori u Novoj bolnici u Dubravi kako bi mu rane brže zacijelile. U svrhu oporavka morao je ići i na fizikalnu terapiju, a planirao je posjetiti ortopeda i nabaviti protezu.

Tjedan dana prije smrti, telefonski se javio u Potjeru koja je tada slavila 500. izdanje. Kolegama i sudionicima čestitao je obljetnicu te je izrazio želju da se ponovo vrati u emisiju kada mu se zdravstveno stanje poboljša. Međutim, to se nije dogodilo.

Nakon toga, Mirko je uslijed komplikacija zadobio i upalu pluća zbog koje je zaprimljen u zadarsku Opću bolnicu. No ubrzo su liječnici osim upale pluća, dijagnosticirali i galopirajući tumor na jetri od kojeg je na kraju Mirko preminuo 15.5.2017. godine. Pokopan je dva dana kasnije na groblju u svom rodnom mjestu.

Posao

Mirko je dugo radio u Zadru gdje je bio zaposlen u jednoj izdavačkoj kući. Radio je kao lektor i urednik za povijesna i enciklopedijska izdanja.

2005. godine glumio je sam sebe u jednoj epizodi televizijskog hrvatskog sitcoma Bitange i princeze. Mirko je u spomenutoj seriji bio jedan od natjecatelja kviza Najslabija karika, a glumio je sam sebe.

2009. godine Mirko je dobio otkaz kao tehnološki višak te je završio na Burzi rada gdje je primao mjesečne naknade za nezaposlene.

Najveća postignuća

Mirko Miočić bio je najbolji i gledateljima najomiljeniji kvizaš. Posjedovao je veliko znanje, a s druge strane bio je izrazito skroman te je uvijek drugima bio spreman pomoći. Pobijedio je u velikom broju kvizova i time je postao legendarni kvizoman u Hrvatskoj.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*