Dean Kotiga

Dean Kotiga poznat je kao lovac iz popularnog kviza “Potjera”. Naklonost televizijske publike stekao je zahvaljujući svojoj ležernosti, duhovitim primjedbama i točnim odgovorima. Inače je po zanimanju profesor komparativne književnosti. 2013. je bio nominiran za novo lice za Večernjakovu ružu.

Obrazovanje

Magistrirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a završio je i preddiplomski studij povijesti.

Privatni život

Dean je iz Motovuna, a živi u Zagrebu. Kao mladić je najviše volio izlaske. U to je vrijeme elektronska scena cvjetala, a on je imao društvo koje je izlazilo na mjesta gdje se takva glazba slušala. Gostovanja velikih svjetskih DJ imena poput Sashe, Carla Coxa, Digweeda i drugih smatra najbolje provedenim noćima. Danas najboljim provodima smatra vrijeme koje provede uz drage i duhovite ljude.

Kaže kako su njegovi uzori Lazo Goluža, Bobby Fischer i Monty Phyton. Osim kvizova, njegova strast su film i pisana riječ. Najdraža filmska razdoblja su mu američki novi Hollywood i talijanski neorealizam, a najdraži redatelji Billy Wilder, David Fincher, Federico Fellini, Jean Renoir i Martin Scorsese.

Pored svega navedenog, voli kuhati, slušati glazbu, obilaziti muzeje, posjećivati restorane, odlaziti na koncerte, a iznad svega voli nasmijavati i biti nasmijan.

Posao

Iako je završio studij komparativne književnosti, Dean Kotiga nije se puno bavio književnošću, osim što je dosta čitao. Htio je ostati raditi na fakultetu, ali to se nije ostvarilo. Godinama je pisao filmske kritike koje su objavljivane u svim medijima u kojima se tekst o filmu mogao objaviti.

Kao i ostali strastveni kvizaši, Dean je jedva čekao da napuni 18 godina kako bi se mogao natjecati u nekom kvizu. Jedno vrijeme je pisao pitanja za kvizove na HRT-u. Jedno od njegovih pitanja o kojima se dugo pričalo je pitanje iz Milijunaša koje je glasilo “Što je to, koza je, ovca nije?”. Opcije ponuđene za odgovor bile su A) Koza, B) Je, C) Ovca, D) Nije. Odgovor je bio u samom pitanju (koza), ali natjecatelji su bili zbunjeni ovakvim pitanjem.

Dean smatra da je dobar u sastavljanju pitanja i kaže da se ne libi javno to reći. U šali voli reći kako su na HRT-u shvatili da će im manje novca uzeti kao autor pitanja nego kao natjecatelj. Osim za kviz “Tko želi biti milijunaš”, pisao je pitanja i za kviz “Sve u 7”.

Nakon sudjelovanja u “Kviskoteci” i “Tko želi biti milijunaš”, Dean Kotiga je 2013. godine dobio poziv da, uz Mirka Miočića i Moranu Zibar, postane jedan od lovaca u kvizu “Potjera”. Zbog svoje duhovitosti, a ponekad i sarkastičnosti, te brzine razmišljanja, “bacanja fora” i zabavnog odnosa s Tarikom Filipovićem, vrlo brzo je postao jako popularan.

U početku su mu porazi, odnosno “nestizanje igrača” teško padali, ali s vremenom se prestao opterećivati s tim.

Smatra kako u ljudskom mozgu uvijek ima slobodnog mjesta za nove spoznaje, a važni su samo želja i trud. On sam nema nikakav određeni sustav pamćenja. Tvrdi kako mu novac nikada nije bio osnovni motiv sudjelovanja u kvizu, već mu je motiv igranje i testiranje samog sebe.

Najveća postignuća

Iako je po zanimanju profesor komparativne književnosti, Dean Kotiga je uspio pretvoriti svoj hobi u zanimanje. Još 2007. godine je briljirao u novom izdanju kultne “Kviskoteke” gdje je sa samo 18 godina pobijedio dvostruko starije natjecatelje.

Bio je član žirija na filmskim festivalima u inozemstvu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*