Mirela Holy

Mirela Holy je poznata hrvatska političarka, bivša ministrica Zaštite okoliša i prirode u Vladi premijera Zorana Milanovića, osnivačica i prva predsjednica političke stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORAH), spisateljica, modna dizajnerica i predavačica na Visokim školama.

Obrazovanje

Mirela je osnovnu i srednju Školu za primijenjenu umjetnost, smjer modni dizajn, završila u Zagrebu. Također, u svom rodnom gradu diplomirala je na Filozofskom fakultetu na katedrama za etnologiju i komparativnu književnost 1996., magistrirala na znanosti o književnosti 2000,, te stekla doktorat iz područja humanističkih znanosti s temom “Mitski aspekti ekofeminizma” 2005. godine.

Govori engleski i španjolski.

Dodatno se još usavršavala na području odnosa s javnošću, a kao polaznica prve generacije Socijaldemokratske političke akademije obrazovala se i u području političke kulture.

Privatni život

Rođena je 15.12.1971. godine u Zagrebu. S ocem Borisom, umirovljenim arhitektom rodom iz Praga i majkom Vesnom, Mirela je često putovala u Češku i egzotične zemlje.

Prepoznatljiva je po svom neobičnom stilu odijevanja i izrazitog šminkanja, a samu sebe smatra jako optimističnom osobom koja svaku kriznu situaciju doživljava kao svojevrstan izazov.

Od 1997. godine je u stalnoj vezi s fotografom Sinišom Bužanom kojeg je upoznala u zagrebačkom klubu Lapidarij. Premda su zajedno svaki dan par živi odvojeno jer Mirela ne vjeruje u zajednički život s partnerom.

Mirela je oboljela od dijabetesa tip 1 ovisnog o inzulinu. Bila je vegetarijanka punih sedam godina, ali je na nagovor liječnika morala početi jesti meso jer je imala problema sa želucem.

U slobodno vrijeme obožava čitati, pisati, kreirati odjeću, družiti se s obitelji i prijateljima, te uživa u svakodnevnoj šetnji sa svoja tri psa.

Posao

Kao srednjoškolka htjela je biti odjevni dizajner pa se neko vrijeme bavila modom, dizajnirala je haljine i izrađivala šešire koji su joj postali velika strast. U to vrijeme posvećenom krojenju i šivanju organizirala je nekoliko modnih revija.

Nakon nekoliko godina odustaje od profesionalnog bavljenja s modom i njezin poslovni život ide u drugom smjeru.

Osim mode, bavila se i novinarstvom, odnosno kao vanjska suradnica honorarno je pisala za mnoge “ženske” i life style časopise.

Nakon diplome, 1999. godine zapošljava se u Narodnom Sveučilištu Dubrava u kojem je bila na više pozicija radeći na poslovima voditeljice akcija i manifestacija, u nevladinoj udruzi za zaštitu okoliša “Zelena akcija” je bila koordinatorica u kampanji protiv GMO-a, a u Ministarstvu okoliša je u periodu od 2001. do 2005. godine prvo volontirala, pa bila pripravnica, potom stručna suradnica, te naposljetku šefica kabineta ministarstva. U agenciji za odnose s javnošću Maksima komunikacije od 2005. do 2008. je radila kao voditeljica projekata, voditeljica klijenata i izvršna direktorica.

Mirela Holy postala je članicom SDP-a 1998. godine. U stranci je bila četiri godine članica izvršnog Odbora stranke, te je 2008. postala predsjednica stranačkog savjeta za zaštitu životne sredine. Od svibnja 2009. do rujna 2010. godine u Gradskoj skupštini Zagreba obnašala je dužnost zastupnice.

Na parlamentarnim izborima 2007. i 2011. godine izabrana je za saborsku zastupnicu, a u sazivu Vlade Zorana Milanovića u razdoblju od 2011. do lipnja 2012. bila je ministrica Zaštite okoliša. Kao saborska zastupnica i kao ministrica uvijek se zalagala i bila poznata po oštrim nastupima o temama ekologije, pravima žena, te pravima seksualnih i rodnih manjina. U svom prvom mandatu Mirela je u šestom sazivu Sabora bila zastupnica za I. izbornu jedinicu, dok je u drugom mandatu sedmog saziva Sabora bila zastupnica za VI. izbornu jedinicu. U šestom sazivu je imala dužnosti: potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša, članica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za ravnopravnost spolova, Odbora za međuparlamentarnu suradnju i zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u parlamentarnoj dimenziji srednjoeuropske inicijative. U sedmom sazivu obavljala je dužnosti u Odboru za gospodarstvo, za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te zaštitu okoliša i prirode.

Dok je bila ministrica, javnost je sa zanimanjem pratila njezina neslaganja s kolegom ministrom Radimirom Čačićem oko velikih energetskih projekata. U to vrijeme Mirela je prijavila policiji prijetnje smrću jer je bila u sukobu i s vlasnicima velikih tvrtki za otpad.

U lipnju 2012. godine zbog afere slanja e-maila koji je javno objavljen, a u kojem je lobirala na predsjednika uprave HŽ Holdinga da se ne otpusti supruga stranačkog kolege, podnijela je ostavku na mjesto ministrice Zaštite okoliša.

Nakon ostavke opet djeluje kao saborska ministrica i 2013. napušta SDP zbog toga što Sabor odbija njene amandmane na Zakon o prirodi i osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Od tada je postala nezavisna saborska zastupnica, a u listopadu iste 2013. osnovala je novu političku stranku Održivi razvoj Hrvatske. U početku nova stranka je od javnosti prepoznata kao treći put u državi i ORAH izlazi na izbore za Europski parlament 20014., te Mirela Holy kao nositeljica liste osvaja mandat za europsku zastupnicu koji je poklonila svom kolegi, drugome na listi, odnosno Davoru Škrlecu. U to vrijeme Mirela Holy je bila po anketama najpopularnija osoba u politici.

Nakon poraza ORAH-a na parlamentarnim izborima 2015. godine Mirela je dala ostavku na sve stranačke funkcije uz objašnjenje da je njezin teški karakter koji nije sklon kompromisima odigrao veliku ulogu u neuspjehu stranke na izborima. ORAH napušta u veljači 2016. zbog osobnih i profesionalnih razloga. Od trenutka izlaska iz stranke, politički je neaktivna, ali kao medijska stručnjakinja sudjeluje u mnogim informativnim i političkim emisijama gdje analizira ostale političare, strategije političkih stranaka i ekonomsko-gospodarsku situaciju u zemlji. Navodi da i dalje voli politiku i da je smatra najljepšim poslom na svijetu.

Autorica je knjiga: “Apokalipsa” (1991.), “Mitski aspekti ekofeminizma” (2007.), Komunikacijske strategije magije (2012.) je pisala u suradnji sa Sanjom Hodak i “Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju” (2017.) s podnaslovom “Pret-a-porter priče o politici i moći.

Na London school of Public Relations i na specijalističkom diplomskom studiju Upravljanje komunikacijama na Veleučilištu Vern radi kao predavač. Članica je Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Hrvatskog etnološkog društva. Također, povremeno se bavi kostimografijom u kazalištu.

Mirela Holy se nalazi na popisu kandidata SDP-a za izbor zastupnika u Europski parlament. Deveti po redu izbori održavaju se od 23. do 26.5.2019. godine, a kao jednu od kandidata, Mirelu je predložio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Najveća postignuća

Mirela Holy je bila saborska zastupnica u šestom i sedmom sazivu Hrvatskog sabora, te ministrica Zaštite okoliša u periodu od 2011. do lipnja 2012. Na izborima za Europski parlament 2014. osvojila je mandat koji je poklonila kolegi.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*