Mate Janković

Mate Janković poznat je kao jedan od vrhunskih kuhara i promotor odlične gastronomije, koji je veliko umijeće prvo pokazao u natjecateljsko – kulinarskom showu “MasterChef Hrvatska”, da bi nakon toga bio pozvan kao član žirija u kulinarski show “Tri, dva, jedan – kuhaj!”, a ulogu mentora ostvario je u HRT-ovom kulinarskom showu “Kuhan i pečen”.

Obrazovanje

Nakon što je napunio 14 godina Mate Janković je upisao školu za kuhare. Kada je završio školovanje, dobio je radnu knjižicu i svoj put prema karijeri profesionalnog kuhara počeo je pranjem podova i guljenjem krumpira.

Privatni život

Mate Janković je tri godine bio u vezi s Natalijom Ivanom Bajaj s kojom ima sina Andreja.

Nakon Ivane upoznao je Ivanu Babić, ekonomisticu iz Zadra s kojom se upoznao na jednom od kulinarskih tečajeva. Vezu s lijepom Dalmatinkom Mate je na početku skrivao zbog čega su ga dovodili u vezu s brojnim ženama, pa tako i s Ivanom Nanut, poznatom novinarkom. Tajna je napokon bila otkrivena kad su Mate i Ivana uhvaćeni u šetnji Zagrebom.

Priznao je da ima više interesa kao što je pisanje kolumni, blogova, kuhanje za prijatelje i puštanje glazbe u raznim klubovima.

Mate je po horoskopu Ovan, a iako je po struci kuhar uvijek je gajio ljubav i prema drugim područjima. Tako je više puta istaknuo kako je kao dijete imao želju postati pilot jer je volio visine kao i avione.

Ali kako je uvijek nastojao pomoći majci u kuhinji, već je tada bilo jasno što će biti njegova profesija. Znala mu je ostavljati ručkove koje je morao dovršiti i tako se korak po korak sve više upoznavao s raznim jelima.

Mate je pobornik GO LOCAL koncepta koji želi potaknuti kuhare da kuhaju s domaćim namirnicama i na taj način promoviraju hrvatske specijalitete.

Krajem 2017. godine Mate i Ivana su prekinuli ljubavnu vezu, a Mate je ušao u vezu s poznatom hrvatskom glumicom Ornelom Višticom. Nakon dva mjeseca veza, Mate i Ornela su prekinuli.

Posao

S profesionalnom kuhinjom susreo se zahvaljujući profesoru iz ugostiteljske škole, a kod kojeg je odradio i praksu.

Nakon što je karijeru u ugostiteljstvu počeo pranjem podova i obavljanjem sličnih poslova, s vremenom je dobio priliku da skuha prvo jelo. Proučio je i posložio brojne menije u hrvatskim restoranima, a neko vrijeme je radio i kao vodič za slavnog kuhara Anthonyja Bourdaina u putopisno – kulinarskom showu “No Reservations”.

Godine 2011. započeo je kulinarski show “MasterChef”. Prva sezona je trajala od 21.3. do 17.6. U drugoj sezoni show je napustio Tomislav Gretić, a umjesto njega je došao Dino Galvagno. Prvu sezonu je vodila Jasna Nanut, da bi ju zamijenio glumac Igor Mešin.

Mate je dvije sezone sudjelovao u poznatom kulinarskom showu, a zbog ranije dogovorenih obaveza nije mogao sudjelovati u “Celebrity MasterChefu”. Tijekom showa bio je poznat kao strogi član žirija koji je želio od natjecatelja izvući što više. U trećoj sezoni zamijenio ga je Andrej Barbijeri.

Godine 2017. Mate je pozvan da se pridruži Tomislavu Špičeku kao član žirija u showu “Tri, dva, jedan – kuhaj” umjesto Ivana Pažanina.

U listopadu 2019. godine, Mate se pojavio u HRT-ovom televizijskom showu “Kuhan i pečen” u ulozi mentora.

Najveća postignuća

Kao veliki zaljubljenik u kobasice otvorio je street food restoran, gdje gosti mogu uživati u jelima od domaćih kobasica uz dodatke svježih namirnica koje se dopremaju s farmi iz okolice Zagreba.

S Riječaninom Nikicom Čorakom lansirao je pilot projekt u Dubaiju, a surađivao je i s Andrijom Čolakom, vlasnikom Surf’n’Friesa, poznate hrvatske franšize koja se odlično probila na svjetskom tržištu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*