Kristina Krepela

Kristina Krepela poznata je hrvatska glumica. Rođena je u Zagrebu 4. rujna 1979. godine. Svoju karijeru započela je sa samo 16 godina kada je od mnogih prijavljenih djevojaka upravo ona bila izabrana za voditeljicu popularne emisije “Briljanteen”. Prvu ulogu dobila je 2003. godine u kratkom filmu “Leptir”. Nakon toga, svojim talentom i trudom privlačila je brojne uloge kako na hrvatskoj tako i na svjetskog sceni.

Obrazovanje

Završila je Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu gdje je odrasla i provela svoje djetinjstvo.

Privatni život

Kristina Krepela je odrasla u glazbenoj obitelji. Djed joj je svirao violinu, tetak gitaru, a tetka klavir. Kao djevojčica i sama počinje svirati klavir te pjevati u zboru. Uz sve to počinje učiti i strane jezike te pohađati satove ritmike. Od malena je voljela romane, poeziju i umjetnost.

Osim što je izgradila izvrsnu glumačku karijeru, Kristina Krepela aktivno je angažirana u brojnim projektima i akcijama. Jedna od akcija u koju je glumica podržala i u njoj sudjelovala bila je akcija “Vozim za Zagreb”. Cilj akcije bio je smanjiti CO2 u gradovima te osvijestiti građane o važnosti ekološkog kretanja gradom s biciklom. Krepela je ujedno i velika zagovornica zdravog načina života i očuvanja okoliša. Zalaže se za reciklažu otpada te za uzgoj prirodne i certificirane hrane.

Osim akcije Vozim za Zagreb Krepela sudjeluje i u znanstveno-edukativnom projektu “Poklon s pričom” kojeg su organizirali časopis Story i Adria Medija Zagreb. Projekt je podržan od strane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te se provodi u Adventsko vrijeme. Projekt naglašava da materijalna vrijednost nije bitna nego da je važno da poklon darujemo od srca.

Njezina najdraža knjiga je “Život je san”, a omiljeno jelo joj je voće koje bi mogla jesti svaki dan. Veliki je ljubitelj serija, pogotovo američkih, kao što su “Uvod u anatomiju” i “Kućanice”. U top pet najdražih filmova svrstala je “Prohujalo s vihorom”, “Amadeus”, “Ja ću budan sanjati”, “Uljezi” i “Praznik u Rimu”.

U omiljene glumice svrstala je Cate Blanchett, Kate Winslet, Meryl Streep, Rachel Weisz, Kevin Spacey, Ralph Finnes, a neki od omiljenih redatelja su Pedro Almodovar, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Alehandro Amenabar, Tod Haynes.

Posao joj je ponudio i veliku priliku putovanja svijetom, tako da se Krepela može pohvaliti da je posjetila zemlje kao što su Rumunjska, Italija, Turska, Istanbul, SAD, Novi Meksiko, Jeruzalem i brojne druge.

Posao

Karijeru započinje kao vrlo mlada. Tada šesnaestogodišnja Kristina, postala je voditeljica popularne emisije za mlade Briljanteen. Emisiju je vodila od 1995. do 2000. godine. Osim emisije “Briljanteen”, Kristina Krepela radila je godinu dana kao voditeljica emisije “Hit Depo” (2001.-2002.).

Prvu ulogu dobiva u kratkom filmu “Leptir” iz 2003. godine, a godinu dana poslije u filmu “Žena mušketir” u kojem je utjelovila Mariju Terezu, španjolsku princezu.

Godine 2007. dobiva ulogu Marde u ratnom filmu “Lov u Bosni”. Iste godine Krepela prihvaća ulogu Barbare Vidić u popularnoj seriji “Ne daj se, Nina”. Serija “Ne daj se Nina” snimljena je po uzoru na jednu od najuspješnijih serija “Yo soy Betty, la fea”.

Osim spomenute serije, Krepela je glumila u mnogim hrvatskim serijama, kao što su “Ljubav u zaleđu” u kojoj je od 2005.-2006. godine utjelovila lik Ivane Majdak, zatim “Stipe u gostima” gdje je jednu godinu glumila Dariju (2011.) i popularna serija “Bibin svijet” u kojoj je utjelovila Valeriu Valentini (2010.).

Glumila je i u popularnim američkim serijama, kao što su HBO-ova “Igra prijestolja” (“Game of Thrones”), “Nestali” (“Missing”) i “Dig”. “Dig” je NBC-jeva serija poznatog redatelja i scenarista Gideona Raffa.

Što se tiče filmskih uloga, osim navedenih Krepela je glumila u filmu “Zagorka” iz 2007., “Neke druge priče” iz 2010., “Montaža- Razglednica iz Hrvatske” iz 2006., “Mahmut i Meryem” iz 2013. i “Crossroads” iz 2013.

Osim brojnih filmskih i televizijskih uloga Krepela je sudjelovala i u sinkronizaciji mnogi animiranih filmova. Neki od njih su: “Avatar: Posljednji vladar zraka” (2005.-2008.), “iCarly” (2010.), “Kung fu Panda” (2011.-2015.), “Nicky Deuce” (2013.), “Super špijunke” (2013.), “Snježno kraljevstvo” (2013.), “Thundermani” (2013.-danas), “Jinxed” (2013.), “Henry Opasan” (2015.- danas), “Promjena Igre”(2015.) i “Pingvini s Madagaskara” (2014.).

Krepela je paralelno uz snimanje filmova i televizijskih serija aktivno i s velikim uspjehom glumila i u kazališnim predstavama. Također, poznata imena kao što su Anne Heche, Jason Isaacs, Ori Pfeffer, Michael York, Gerard Depardieu, Nastassja Kinski, John Rhys-Davies i Susie Amy su svjetske zvijezde s kojima je hrvatska glumica Krepela imala priliku surađivati i glumiti na filmskim i televizijskim setovima.

Osim stečene slave na filmskim i kazališnim platnima glumica je nekoliko puta iskusila rad kao članica žirija. Bila je članica stručnog žirija na velikom International Bosphorus Film Festivalu koji je trajao deset dana te na filmskom festivalu Libertas sa Stevenom Rothenbergom i Grégoriem Valensom, koji se održao u Dubrovniku.

Poznata glumica sudjelovala je 2009. godine u popularnom HTV-ovom showu “Zvijezde pjevaju” te se pokazala kao odlična pjevačica i zabavljačica.

Najveća postignuća

Glumica je pokazala svoj talent i upornost ne samo na domaćoj sceni nego i na svjetskim platnima. Jedno od najvećih postignuća joj je suradnja s poznatim glumcem Richardom Gereom u filmu “Lov u Bosni” i uloga u filmu “Žena mušketir”.

Osim toga, glumila je u svjetskoj popularnoj seriji “Igre prijestolja” za koju sama kaže da je veliki ljubitelj. Upravo ju je ta velika suradnje dovela do uloge u NBC-evoj mini seriji “Dig”.

Glumica je osvojila i nagradu na Lake Van International Film Festivalu za najbolju glumicu u filmu “Crossroads”.

Autor: M.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*