Željka Ogresta

Željka Ogresta jedna je od najpoznatijih radijskih i televizijskih voditeljica na ovim prostorima. Rođena je 28.6.1963. godine u Virovitici. U medijima je već dugi niz godina, a publika je najviše pamti po talk showu zanimljivog formata Piramida. Svoje voditeljske početke imala je na Radiju 101 i Sljemenu kao i mnogi njezini poznati kolege. Željka je mlađa sestra poznatog hrvatskog scenarista i redatelja Zrinka Ogreste.

Obrazovanje

Nakon završene srednje škole u Zagrebu, upisala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu diplomirala 1988. godine.

Privatni život

Željka Ogresta je dijete oca Bože koji je bio stomatolog i majke Mire koja je radila kao profesorice. Njezin stariji brat Zrinko je uspješni redatelj, a svojoj je mlađoj sestri bio uzor i podrška. Zrinko je Željku usmjerio prema sedmoj umjetnosti i svemu što ona nosi sa sobom, a ona je odgledala sve njegove studentske predstave i bila je na svim filmskim premijerama.

Od 1990. godine u braku je s Dubravkom Merlićem, uspješnim novinarom, urednikom, producentom i tvorcem talk showa Piramida kojeg je Željka vodila. Ovaj karizmatičan par ima troje djece. Najstarija Maja koja je rođena 1990. godine, a s Andrejom Bistričić stoji iza Dioralopa, modne marke u usponu. Sin Matej rođen je 1994. godine, a najmlađa Marta, rođena je 2004. godine.

Posao

Kad je bila brucošica na Filozofskom fakultetu, čula da je da se pokreće Radio 101 te je odlučila s prijateljima otići tamo i formirati ekipu te danas tvrdi da je upravo ona s kolegama krojila standarde na toj, danas jednoj od najslušanijih radijskih postaja.

Njena prva emisija Gost(i)Ona u kratkom je vremenu postala vrlo slušana na prostoru cijele Jugoslavije, a gosti u njenoj emisiji su dolazili iz svih krajeva regije. Njeni su se urednici Dobrivoje Keber i Veljko Jančić uvijek brinuli da sve ispite na fakultetu ima položene i da ne zapostavlja studentske obveze zbog honorarnog rada na radiju.

Prvi stalni posao dobila je na Radiju Sljeme, a na tom je radnom mjestu i upoznala supruga. Na Hrvatskoj radio televiziji Željka je od 1995. do 1997. i od 2001. do 2003. vodila talk show pod nazivom Željka Ogresta i gosti, a taj show je bio uvijek izrazito gledan jer je ona na ležeran način razgovarala s poznatim osobama i o ozbiljnim i o neozbiljnim temama.

Ipak, najviše se proslavila Piramidom koja je krenula s emitiranjem 2004. godine. U emisiju koja je išla uživo, tri su osobe iz javnog života pred svojim navijačima govorile o pet aktualnih tema, a sve je bilo natjecateljskog karaktera jer su gledatelji na kraju glasali za svoje favorite koji su se kasnije borili se za polufinale i finale. Ova emisija, čiji je tvorac upravo Dubravko Merlić, prodana je i na strano tržište.

2016. Željka se okrenula novom projektu koji se zove Dva: jedan, a u kojem su gosti bili vrhunski hrvatski sportaši. Osim toga, urednica je i voditeljica radijske emisije Homo sapiens na Drugom programu Hrvatskog radija.

Najveća postignuća

Sa svojim suprugom za emisiju Piramida 2007. godine u Luzernu u Švicarskoj je osvojila jednu od najvećih svjetskih televizijskih nagrada Zlatna ruža. Zanimljivo, to je bila prva hrvatska emisija koja je bila kandidat za tu nagradu i koja ju je osvojila iz prvog pokušaja.

Željka Ogresta je postala jedno od najprepoznatljivijih TV lica, a svojom spontanošću i osjećajem za postavljanje pravih pitanja, prometnula se u najveću profesionalku u svojoj branši.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*