Luka Nižetić

Luka Nižetić poznati je hrvatski pjevač. Njegov žanr je pop-rock glazba. Javnosti je najpoznatiji po hitovima “Proljeće”, “Zapleši sa mnom”, “Jugo” te “Prava ljubav” koju je snimio u duetu s pjevačicom Lanom Jurčević. Prvi album pod nazivom “Premijera” izdao je 2005. godine.

Obrazovanje

Luka Nižetić je osnovnu i srednju školu završio u rodnom Splitu.

Svoje je prvo glazbeno obrazovanje započeo kod časnih sestara gdje su ga roditelji upisali kada su vidjeli da ga glazba jako zanima. One su ga naučile svirati klavir, a najzaslužnija za njegovo glazbeno obrazovanje bila je sestra Cecilija. Velikani poput Miše Limića i Sanje Erceg-Vrekalo pokazali su mu znanje iz skladanja glazbe i tehnike pjevanja. Kod Limića kreće već u petom razredu osnovne škole, dok sa Sanjom Erceg-Vrekalo još uvijek surađuje te usavršava sve tehnike pjevanja.

Privatni život

Luka Nižetić rođen je 12.8.1983. godine u Splitu od majke Tamare i oca Mila Nižetića. Sretno djetinjstvo proveo je uz sestru Petru, poznatu hrvatsku voditeljicu emisije “Po ure torture”. Odrastao je u splitskom kvartu Martinjak za kojeg je jako vezan te se ne može zamisliti da živi negdje drugdje. Roditelji ga opisuju kao živo dijete.

Luka je bio u četverogodišnjoj ljubavnoj vezi s voditeljicom Ivom Šulentić. Par se upoznao 2007. godine na Dori kada je Iva vodila Doru, a Luka se natjecao kao pjevač s pjesmom “Pusti me u san”. Nikada u javnosti nisu previše govorili o svojem odnosu, a dugo vremena su i nijekali da su u vezi. Par je tijekom četiri godine koliko su proveli u vezi, puno putovao po Hrvatskoj, Irskoj, Španjolskoj i SAD-u. Prekinuli su prije ljeta 2011. godine, a javnost je za prekid doznala tek u rujnu 2011. godine. Nakon prekida, ostali su dobri prijatelji.

Luka je dobar prijatelj s Lanom Jurčević, a jedno se vrijeme nagađalo da su u vezi što nikada nisu potvrdili. Zajedno su snimili i spot za pjesmu “Prava ljubav” 2005. godine, a deset godina kasnije obnovili su suradnju s pjesmom “Od najgorih najbolji”.

Veliki je borac za prava životinja te je često zaštitno lice u borbi protiv ubijanja životinja za potrebe modne industrije.

Posao

Luka Nižetić napisao je sa 17 godina pjesmu “Ludi grade” koju je skladatelj Zdenko Runjić uvrstio u program festivala Melodija hrvatskog Jadrana 2001. godine. Mladi je pjevač tada nagrađen 2. nagradom ocjenjivačkoga skupa te je osvojio 3 srebrna galeba.

Nakon toga sudjeluje na festivalima Melodija hrvatskog Jadrana 2002., Marko Polo Fest 2002., Splitski festival 2002., 2003. te 2004. godine. Bio je sudionik DORE i to dvije godine, 2003. i 2005. godine.

Godine 2004. potpisao je ugovor s diskografskom kućom Menart za koju godinu dana poslije, točnije 2005. izdaje svoj prvi album “Premijera”. S toga albuma se i danas čuju pjesme “Proljeće” koja je bila broj jedan na radio postajama u 2004. godini te pjesma “Ponekad poželim” koja je bila broj jedan prema slušateljima Radio Dalmacije.

Još uvijek hit i danas pjesma je koju je pjevač objavio u suradnji s Lanom Jurčević. Pjesmom “Prava ljubav” nastupili su na Hrvatskom radijskom festivalu 2006. godine. Deset godina kasnije ponovno su se udružili te snimili hit “Od najgorih najbolji”.

Luka Nižetić objavio je 2006. godine svoj album “Slobodno dišem”. Na tom albumu sudjelovali su Dino Merlin, klapa Nostalgija, ženski makedonski amaterski ansambl Ezerki te Ivana Kindl.

Na albumu iz 2008. godine “Na tren i zauvijek” Luka Nižetić također je surađivao s velikanima hrvatske glazbe, a ponajprije se ističe Radojka Šverko.

Godine 2010. objavio je live album “Luka Nižetić – Live ’09”, a dvije godine kasnije, točnije 2012. izlazi njegov album “Kad Zasvira…” na kojem se nalaze singlovi poput “Kad zasvira orkestar”, “Jugo”, “Obećanje”… Pjesmu “Kad zasvira orkestar” snimio je u suradnji s Kočanim orkestrom.

2009. godine održao je na Špancirfestu svoj prvi veliki koncert pred 12 000 ljudi.

Okušao se kao glumac u kazališnoj predstavi “Aladin i čarobna svjetiljka” te kao voditelj HTV dječje emisije “Prijatelji” i kulinarskoga showa “Pun p’jat” na televiziji NOVA TV.

Najveća postignuća

Luka Nižetić je 2002. godine na Splitskom festivalu s pjesmom “Šempjo moja” proglašen najboljim debitantom godine.

Njegova pjesma “Ponekad poželim” osvojila je nagradu za najbolji scenski nastup na Melodijama Jadrana 2004. godine.

Nakon nastupa na Dori 2005. godine Luka Nižetić nominiran je za Porin u kategoriji za debitanta godine te je nastupio na istom festivalu koji se održao u Osijeku.

Na Festivalu zabavne glazbe u Splitu 2006. godine pjevač je s pjesmom “More” u prvoj finalnoj večeri osvojio Zlatno jedro, odnosno prvu nagradu publike. No, u Superfinalu pripala mu je treća nagrada publike.

Dvije godine za redom bio je dobitnik 1. nagrade na Hrvatskom radijskom festivalu. Godine 2007. dodijeljena mu je nagrada radijskih slušatelja za pjesmu “Samo reci da” koju je predstavio u suradnji s klapom Nostalgija, a 2008. nagrađen je od radijskih glazbenih urednika.

2007. godine okušao se u emisiji Ples sa zvijezdama u kojoj pobjeđuje u paru s Mirjanom Žutić.

2014. godine sudjelovao je u prvom hrvatskom Celebrity Masterchefu gdje je i pobijedio.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*