Lu Jakelić

Lucija Jakelić ili umjetničkog imena Lu Jakelić kantautorica je i radijska voditeljica čija je popularnost u porastu nakon uspješnog izvođenja svojih autorskih pjesama, ali i obrada domaćih i stranih hitova. Iako diplomirana komunikologinja, Lucija je od malih nogu posvećena glazbi koja je njezina ljubav i strast. Svi iz njezine obitelji su muzikalni, imaju sluha i povezani su s glazbom, tako da Lucija potječe iz jedne glazbene obitelji. Njezin djed je u svoje vrijeme u Njemačkoj bio prototip Franka Sinatre, a mnogi kada je čuju kako pjeva kažu da ima upravo njegov glas.

Obrazovanje

Lucija je osnovnu i srednju školu pohađala u rodnom Đurđevcu nakon čega odlazi u Zagreb i upisuje glazbenu školu Husar i Tomčić u kojoj je naučila sve o pjevanju i glumi.

Od malena je okružena glazbom i pjevanjem, a tijekom srednje škole počela je svirati gitaru za koju naglašava da je bila presudna za njezinu budućnost u glazbenim vodama.

Osim toga, Lucija je diplomirala komunikologiju (smjer radio i televizija) na Odsjeku za komunikologiju Hrvatskih studija u Zagrebu.

Privatni život

Lucija je rođena u Đurđevcu 1994. godine. Od malih nogu povezana je s glazbom, njezini roditelji su se bavili glazbom, a djed s mamine strane je u svoje vrijeme bio njemački Frank Sinatra. Njezin talent i reakciju na dobru glazbu primijetila je njezina majka, kada je Lu još bila malena djevojčica.

Još kao mala voljela slušati glazbu i pjevati, a mikrofon bi zamijenio daljinski ili četka. Zatvorenih očiju stajala je nasred sobe i pjevala.

Lucija još ima sestru i brata, a upravo ju je brat naučio svirati gitaru. I ona, njezin brat i sestra odmalena su bili fascinirani mjesecom. Roditelji su joj rekli da je mjesec bila jedna od njezinih prvih riječi. Lucija naglašava da voli mjesec zato što on uvijek prolazi kroz različite faze, mijenja se, ali pritom zadržava svoj sjaj.

Njezin zaštitni modni znak slučajno su šeširi koje jako voli nositi. Počela ih je nositi na fakultetu i s godinama skupila priličan broj.

Posao

Budući da je glazba bila dio njezinog DNK, Lucija je prve glazbene korake odradila u crkvenom i školskom zboru te u glazbenoj školi gdje je svirala klavir.

Njezin nadimak je kroz srednju školu bio Lu, ali ustvari si ga je sama dala na Facebooku. Tako je Lu ostalo njezino umjetničko ime i u glazbenom svijetu.

Uz glazbu, spontano se počela baviti i glumom uz ansambl Husar i Tomčić. Budući da je osim na pjevanju, radila i na glumi i plesu, tijekom tri godine kroz autorstvo Ivane Husar napravili su tri mjuzikla u kojima je Lucija nastupala u Komediji. Riječ je predstavi “Audicija” te mjuziklu “Hallelujah” i “Cesta”.

Lucija je nastupala na koncertima u Domu Sportova, HNK-u u Rijeci, u Tvornici. Odradila je nastupe u Zagrebu, rodnom Đurđevcu i nekoliko mini turneja. Ostvarila je suradnju s mnogim poznatim hrvatskim glazbenicima poput Ivane Kindl, Damira Kedže, Tonyja Cetinskog, Filipa Dizdara, Vlaha Arbulića i drugima.

2018./2019. nastupila je u trećoj sezoni HRT-ove glazbene emisije “A strana”

Od lipnja 2019. Lucija je jedna od radijskih voditeljica na zagrebačkom radiju Laganini FM.

8.11.2019. godine Lucija je izdala svoj prvi album pod nazivom “Sve o čemu sam šutjela” koji je naišao na odlične kritike sa svih strana. Luciju kroz njezine pjesme opisuju drukčijom i inovativnom, a njezine pjesme emotivnima, dubokima, misaonima, lako pamtljivima. Sve svoje misli i riječi pretočila je u glazbu kroz dvanaeste pjesama: “Jesmo li sami?”, “Vodiš me”, “Dok lipe cvatu”, “Domine”, “U kutu”, “Možda”, “Oblik vode”, “Iznutra feat. Matija Dedić”, “Priče o duhovima pt. I”, “Priče o duhovima pt. II”, “Sve o čemu sam šutjela” i “Svemir”. U pjesama se pojavljuju žanrovi poput Popa i Indie Popa.

Najviše uživa slušajući glazbu 50-ih i 60-ih godina. Njezini glazbeni uzori su Motown, gospel i soul zatim Donny Hathaway, Otis Redding, Michael Jackson, Stevie Wonder, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Freddie Mercury, Gregory Porter, Etta James.

Od urbanijih hitova, voli pjesme Leona Bridgesa, Ryana Adamsa, Alanis Morissette, Sama Smitha, Eda Sheerana, Jamesa Baya, Birdy, Alessiee Care, Paola Nutinija, Lianne La Havas, Hoziera, Lane Del Ray, Sare Bareilles. U njezinom glazbu često se čuje i veliki utjecaj Beyonce koja je jedna od pjevačica koju jako voli slušati i gledati.

U budućnosti bi se voljela baviti i produkcijom te osim u klaviru i gitari, okušati u još nekom instrumentu. Želja joj je i televizija, odnosno svi mediji gdje se može koristiti glas – reklame, čitanje u dokumentarcima i ostalim emisijama i animiranim filmovima. Voli i ples, a voljela bi i napisati knjigu ili izdati poeziju.

U ožujku 2020. Lu se pojavila kao jedna od natjecateljica popularnog glazbenog showa Nove TV, “Tvoje lice zvuči poznato”.

Najveća postignuća

Budući da je riječ o mladoj kantautorici, njezino vrijeme tek dolazi. No, njezina multitalentiranost u nekoliko područja, glazbi, glumi i voditeljskom angažmanu, čine je uspješnom u sva tri područja.

Njezin album prvijenac “Sve o čemu sam šutjela” naišao je na odličnu kritiku, a pjesme s albuma bile su među najslušanijima pjesama na domaćim glazbenim ljestvicama u 2019. godini.

Jedan od njezinih najvećih nastupa u dosadašnjoj glazbenoj karijeri bio je nastup uz “Tram 11” pred 10.000 ljudi. Naglašava da tada nije imala niti najmanju tremu i znala je da je to posao kojim se želi baviti.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*