Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić je bivši saborski zastupnik i ministar, doktor ekonomskih znanosti te profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2014. je osnovao stranku Novi val – stranka razvoja, ali 2016. je izbrisana iz Registra političkih stranaka.

Obrazovanje

Nakon što je završio osnovnu školu u rodnim Ružicima, preselio se u Zagreb. Maturirao je u elektrotehničkoj školi te se upisao na Fakultet za vanjsku trgovinu, naknadno spojenim s Ekonomskim fakultetu. Diplomu stječe 1981. godine, a četiri godine kasnije predaje magistarski rad Analiza uvozne zavisnosti jugoslavenske privrede u razdoblju 1966-1982.

Školovanje nastavlja 1992. godine na Babson International Colloquium for Entrepreneurship Educators. 1997. godine postaje vlasnikom titule doktora ekonomskih znanosti s disertacijom Strukturna analiza uvozne ovisnosti hrvatske privrede, na Ekonomskom fakultetu.

Privatni život

Ljubo Jurčić rođen je u Ružicima kod Gruda u Bosni i Hercegovini 20.3.1954. godine. Otac Vlado bio je zaposlen kao šef računovodstva u trgovačkom poduzeću Bekija, dok je majka Milka radila na poljima duhana. Najviše je vremena provodio uz djeda i baku, koji su stoga imali najviše utjecaja na njegov odgoj.

Kao javna osoba s političke scene, bio je pod budnim povećalom novinara i javnosti. Iako se nikada nije ženio, ponosni je otac usvojene kćeri Tie. Nakon što joj je majka, Ljubina bliska prijateljica, izgubila bitku s teškom bolešću, preuzeo je brigu o djevojčici od dvije godine i postao njezin oslonac i potpora na svakom idućem koraku u životu.

Tia se udala za američkog košarkaša Chrisa Warrena, nekadašnjeg igrača Cedevite i Cibone, u svibnju 2010. godine, a 21. siječnja 2011. godine rodila je sina Dominicka Carmela. Obitelj je živjela u španjolskom Bilbau, gdje je Chris nastavio košarkašku karijeru.

Ljubo se potpuno angažirao oko prinove u obitelji i bio velika podrška Tiji. Toliko se uživio u cijelu priču, da mu je i tjelesna masa rasla sukladno Tijinim trudničkim kilogramima. Prvih desetak dana nakon poroda, boravio je u Bilbau i pomagao oko prvih Tijinih roditeljskih koraka.

Tia se kasnije rastala od košarkaša, a 2017. se udala za Maria Mamića.

Posao

Kako i sam navodi da cijeni radišne ljude, i on je još za vrijeme školovanja, stalno nešto radio. Poslovi su bili dosta raznoliki, od novinara studentskog lista, fotografa na svadbenim svečanostima, do majstora za kućanske aparate. Svoju svestranost i poduzetnost, okrunio je s nekoliko tvrtki osamdesetih i devedesetih godina, čiji je bio vlasnik. Prodajom ih je pametno unovčio. Bavio se trgovanjem elektromaterijala, rasvjetnih tijela i izvora svjetla, dizajnom rasvjete, računovodstvenim uslugama i skladištenjem robe.

Znanje o poslovima vanjske trgovine, usvojio je u Tvornici elektrotehničkih proizvoda Zagreb. Od 1990. godine radi na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje predaje kao profesor na Katedri za međunarodnu ekonomiju.

Ljubo je odlučio spojiti svoju kompetitivnost u ekonomiji s politikom. Tako je 1998. godine bio u timu predsjednika Franje Tuđmana za prijedlog nove ekonomske strategije Hrvatske. Surađivao je i sa SDP-om kao nestranački ekonomski stručnjak, voditelj Savjeta za gospodarstvo i razvoj.

2002.godine postaje ministrom gospodarstva. Na parlamentarnim izborima 2007. godine, bio je kandidat za predsjednika Vlade, ali ga je zamijenio Zoran Milanović. Dvije godine kasnije bio je u užem izboru za predsjednika Republike Hrvatske.

Polako se počeo okretati vlastitim političkim idejama te je 5. travnja 2014. godine osnovao političku stranku Novi val – Stranka razvoja.

Član je Savjeta demokratsko-socijalističkog časopisa Novi Plamen za politička, društvena i kulturna pitanja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te zemalja u regiji. 2010.godine bio je predsjednik nadzornog odbora Podravke, te član NO Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod, JANAF-a, Plinacroa itd.

Jurčić je 2018. godine govorio kako rad nedjeljom ne pridonosi pozitivnim efektima ekonomske aktivnosti u bilo kojem području – ni u trgovini, a još manje u proizvodnji.

Saborski klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića te Reformista i nezavisnih zastupnika je 2018. godine predlagao Jurčića za guvernera Hrvatske narodne banke.

Najveća postignuća

Ljubo Jurčić doktor je ekonomski znanosti i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je ministar gospodarstva Račanove vlade, te kandidat za premijera i predsjednika države.

Osim što je prestižan ekonomist i političar, on je požrtvovni otac i djed, što su mu najdraže uloge u životu.

Autor: M.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*