Krešimir Macan

Krešimir Macan ugledni je hrvatski PR stručnjak za odnose s medijima i stručnjak za političke komunikacije. Javnosti je također poznat i pod pseudonimom Bijesprvi. Pod tim pseudonimom je objavljivao poznate YouTube video uratke kojim je tadašnje političare na groteskan način približavao javnosti i tako izjave pojedinih političara činio komičnima. Osnivač je i generalni direktor agencije Manjgura za odnose s javnošću.

Obrazovanje

Premda radi kao PR stručnjak, kako sam za sebe kaže, specijaliziran za krizno i strateško komuniciranje u politici i novim medijima, Macan je zapravo završio studij elektrotehnike i tečno govori četiri strana jezika.

Privatni život

Krešimir Macan rođen je 15.2.1970. godine u Dubrovniku. Otac mu je Hrvoje Macan, inženjer građevine i bivši predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine. Ima brata Tomislava i sestru Katarinu, koja živi u Italiji. Kao dijete, a kasnije i kao odrastao s obitelji i djedom Antunom njeguje dubrovačku tradiciju koja je slavila svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

Krešimir je još 1989. godine stupio u dubrovačke trombunjere. Predvodili su procesiju 3. veljače svake godine i bili su naoružani posebnim vatrenim oružjem, tzv. trombun.

Krešimir je dosta rano iz Dubrovnika preselio u Zagreb, ali se uvijek rado vraća za vrijeme festivala svetoga Vlahe, za kojega govori da je to njegova posebna veza s Dubrovnikom, obitelji i prijateljima.

Kao iskusan PR stručnjak za odnose s javnošću i medijima, s istima ne dijeli svoj privatni život, samo onaj poslovni.
Sa suprugom Brankom i djecom živi i radi u Zagrebu.

Posao

Kao petnaestogodišnjak je počeo raditi kao turistički vodič u jednoj agenciji Atlas gdje je upoznao kako pristupati klijentima i javnosti. Putovao je na razne izlete i krstario obalom, tako da je još kao tinejdžer pokazao zanimanje za odnose s javnošću, a da pritom zastupa druge. Na toj poziciji je bio sve do 1991. godine, kada je, zbog novonastalog ratnog stanja u Hrvatskoj, odselio u Zagreb gdje je počeo raditi u Foreign Press Bureau, gdje je ponajviše radio za strane novinare, izvještavao ih o stanju u zemlji, pojedine je i vodio na samo mjesto događanja.

Nakon privremenog posla za strane novinare, tadašnji ministar informiranja, Branko Salaj, pozvao ga je u Ministarstvo informiranja, gdje je aktivno djelovao četiri godine, dok je Domovinski rat trajao, sve do Oluje. Na toj poziciji je obavljao funkciju generalnog sekretara Ministarstva informiranja na prostorima cijele bivše Jugoslavije, a 1995. godine došao je na poziciju načelnika Odsjeka za informiranje poslova koji su spadali izvan granica Hrvatske. Našavši se na mjestu načelnika, Macan je ušao u ozbiljne političke vode, jer je primao povjerljive informacije o ljudima i događajima u vremenu kada se još uvijek mogla osjetila ratna napetost u zemljama bivše Jugoslavije.

Za vrijeme aktivnog rada u Ministarstvu informiranja, dok su nebom prelijetali ratni avioni, Macan je stekao iskustvo koje je kasnije iskoristio za svoju vlastitu kampanju Manjgura, koju je osnovao 1997. godine. Manjgura je ujedno i jedna od prvih hrvatskih agencija koje su specijalizirane za odnose s javnošću. Zanimljivo je istaknuti značenje riječi te kampanje, koja je i danas aktivna na internetu u obliku internetske stranice. Naime, riječ manjgura među Dubrovčanima znači – curica.

Godine 1998. dolazi na poziciju portparola Hrvatske radiotelevizije. Dobio je ovlaštenje davati službene izjave, ali i održavati posebne konferencije namjenjene za medije i javnost. Što znači da je bio glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije gdje je proveo pet godina.

Sredinom 2003. godine ulazi u vladu, gdje je imenovan za savjetnika premijera Ivice Račana. Imao je zadatak unaprijediti vladine komunikacije s javnošću i medijima.

Sljedeće godine dolazi na mjesto izvršnog direktora Madison Consultinga, hrvatska agencija za odnose s javnošću. Na toj poziciji je bio sve do 2008. godine.

Bio je član političke kampanje za splitskog gradonačelnika Željka Keruma 2009. godine. S tom kampanjom Kerum je pobijedio na izborima.

Macan je djelovao i izvan granica Hrvatske. Radio je kampanje za parlamentarne izbore u Makedoniji 2008. godine, zatim je na Općim izborima u Bosni i Hercegovini vodio kampanju lidera SDP-a, Zlatka Lagundžije.

Kako je djelovao u političkim vodama od početka svoje karijere, Macan se, sudeći po pojedinim reakcijama, na pomalo kontroverzan način našalio na račun politike s novim medijima. Objavio je video uratke na YouTube kanalu, koje su pojedini dočekali s oduševljenjem i riječima hvale, a drugi su te uratke našli uvredom i pretjerivanjem. Kako god bilo, zasigurno je u to vrijeme držao ljude u neizvjesnosti s pitanjem tko se točno krije iza imena Bijesprvi.

Macan je član udruge Hrvatsko udruženje za odnose s javnošću, također je član i CIPR-a (Chartered Institute of Public Relations).

Od 1.1.2018. do 19.7.2018. godine obnašao je dužnost posebnog savjetnika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za strateško komuniciranje. Radio je kao vanjski suradnik, odnosno nije bio službeno zaposlen na Markovom trgu, a mjesečni honorar mu je bio 9000 kuna. S dužnosti je razriješen na osobni zahtjev.

2.3.2019. godine na HRT-u je počela osma sezona glazbenog showa “Zvijezde pjevaju”, a Krešimir Macan našao se u ulozi natjecatelja s mentoricom Antonijom Matković Šerić.

Najveća postignuća

Krešimiru Macanu se ne mogu osporiti postignuća koja je ostvario od svoje petnaeste godine. Sa samo dvadeset i jednu godinu ušao je u aktivni krug Ministarstva informiranja i izvještavao medije i javnost u vremenu ratnog stanja.

Godine 1998. imenovan je prvim direktorom korporativnih komunikacija.

Autor. A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*