Jadranka Đokić

Jadranka Đokić poznata je hrvatska glumica koja je ostvarila brojne uloge u televizijskim serijama, filmovima i na kazališnim daskama. Publika je rado pamti po ulozi sestre Helge u humorističnoj seriji “Naša mala klinika”, a glumila je u filmovima “Fine mrtve djevojke”, “Iza stakla” te “Metastaze”.

Obrazovanje

Đokić je pohađala gimnaziju u Puli, a potom je upisala studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na kojem je i diplomirala.

Privatni život

Jadranka je rođena u Puli 14.1.1981. godine.

Bila je u dugogodišnjoj vezi s multimedijskim umjetnikom Ivanom Marušićem Klifom, no par prekid u javnosti nije htio komentirati.

U slobodno vrijeme, kada ga uopće ima, vodi čitati. Tako su joj jedni od dražih pisaca Ivan Vidić, Marguerite Duras, Sylvia Plath, Dostojevski te Danijel Dragojević. Isto tako, Đokić je priznala kako uživa i u glazbi, a posebice klasičnoj.

Fizička je kondicija ovoj talentiranoj glumici itekako potrebna te jutro započinje vježbom pet Tibetanaca, a kombinira i jogu, trčanje, vožnju biciklom i hodanje.

Posao

Prva glumačka iskustva Jadranka Đokić stječe i prije studija glume na Akademiji. Naime, pod mentorskom palicom Roberta Raponje, Đokić je glumila u INK Pula.

Ipak, njezin prvi profesionalni angažman bio je u Teatru ITD u predstavi “Proljetno buđenje” koju je režirao Ozren Prohić.

U filmu se Jadranka prvi put pojavila 1999. godine kada je glumila Natašu Mrlek u “Šverceri hlapić”. Potom je 2002. godine glumila Lidiju u filmu “Fine mrtve djevojke”, a Zoricu 2004. u filmu “Oprosti za kung fu”. Iste je godine počela glumiti sestru Helgu u humorističnoj seriji “Naša mala klinika”.

2005. godine Đokić se pojavila u dvama televizijskim serijama. Tako je glumila Gracijelu u “Kad zvoni?” te Ružicu u “Žutokljuncu”.

U filmu “Pusti me da spavam” Đokić je glumila Klaru 2007. godine, a 2008. godine ostvarila je ulogu Marije Jeren u filmu “Iza stakla”, te je za tu ulogu bila i nagrađena. Iste je godine ostvarila uloge u HRT-ovoj seriji “Bitange i princeze”, “Ludoj kući” te u “Bračnim vodama”.

U filmu “Metastaze” 2009. godine Jadranka je utjelovila lik Krpine žene, a iste je godine glumila Belmu Šulić u filmu “Storm”, kao i Jadranku u seriji “Moja 3 zida”.

2012. godine ostvarila je filmske uloge u “Noćni brodovi”, “Drugi” te “Zagrebačke priče vol.2”, a sljedeće je godine glumila u filmovima “Svećenikova djeca”, “Moj sin samo malo sporije hoda” te “Simon Čudotvorac”.

U drami “Trebalo bi prošetati psa” glumila je 2014. godine, a 2016. godine u “Transmaniji”.

Nakon angažmana u ZKM-u, Đokić je 2015. godine prešla u Hrvatsko narodno kazalište u kojemu je glumila u brojnim predstavama, a neke od njih su: “Mi smo kraljevi a ne ljudi”, “Na kraju tjedna”, “Tartuffe”, “Ivanov”, “Tri zime” i druge.

U filmu “Transmania” glumila je 2016. godine, a sljedeće godine ostvarila je ulogu Lili u seriji “Ko te šiša”.

Đokić je ostvarila i brojne sinkronizacije. Tako je primjerice svoj glas posudila Loli i animiranom filmu “Riba ribi grize rep”, Kori Turbović u “Autima”, Maji u “Tvrdom orahu”, Valki u “Kako izdresirati zmaja 2”, Miragi u “Izbaviteljima” i drugi.

Najveća postignuća

Jadranka Đokić dobitnica je nagrade “Ekran” koju joj je 2007. godine dodijelio Večernji list za najbolju ulogu u humorističnoj seriji.

Za svoj je kazališni rad Đokić dobila brojne nagrade poput Zlatnog smijeha, Nagrade Mile Dimitrijević, Nagrade hrvatskog glumišta, Nagrade Veljko Marčić i druge.

Za ostvarenu glavnu ulogu u filmu “Iza stakla” 2008. godine dobila je nagradu Zlatna Arena na Pulskom filmskom festivalu.

U svibnju 2010. godine Đokić je s kolegicama Zrinkom Cvitešić, Leonom Paraminski, Natašom Janjić, Marijom Škaričić i Darijom Lorenci, časopis Globus proglasio jednom od predvodnica uspješne generacije hrvatskih glumica koje se svrstavaju u skupinu najzaposlenijih i najtalentiranijih u regiji.

2015. godine dobila je nagradu publike portala Teatar.hr za najbolju glumicu godine.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*