Branimir Glavaš

Branimir Glavaš je poznati hrvatski političar koji je javnosti poznat od početka 90-ih godina. Jedan je od prvih osnivača političke stranke HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice), a 2006. osnovao je svoju vlastitu stranku HDSBB-a (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje). Bio je prvi župan Osječko-baranjske županije i zapovjednik obrane Osijeka u Domovinskom ratu. Branimir Glavaš je saborski zastupnik s najviše mandata u svojoj političkoj karijeri. Jedini je hrvatski političar koji je bio osuđen za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti kaznom zatvora u trajanju od osam godina, no Ustavni sud RH ukinuo je pravomoćnu presudu. Rođen je 23.9.1956. u Osijeku.

Obrazovanje

Branimir Glavaš je u Osijeku završio osnovnu školu, gimnaziju i diplomirao na pravnom fakultetu, te položio pravosudni i javnobilježnički ispit.

Privatni život

Branimir Glavaš je porijeklom iz hercegovačkog sela Drinovaca odakle su se njegovi roditelji, otac Ljubomir i majka Zorka, doselili u Osijek. Ima dva brata, Dubravka i Tomislava, te sestru Gordanu Sambunjak koja je umrla nakon duge bolesti u 63. godini.

Do prvih hrvatskih višestranačkih izbora Glavaš je radio kao tajnik u osječkome Elektrometalskom školskom centru. Razveden je, ima sina Filipa, a 2014. je postao djed.

Sin Filip je svoju odabranicu Amandu Stašćik upoznao u stranci HDSSB i s njom se prethodno vjenčao u općini, a tek 2015. crkveno su se vjenčali nakon što je Branimir Glavaš izašao iz zatvora.

Posao

Branimir Glavaš je jedan od osnivača HDZ-a u Slavoniji i Baranji. Na prvim parlamentarnim izborima 1990. izabran je za saborskog zastupnika. Od tada pa do 2010. kada mu je silom zakona prestao mandat, više puta je bio izabran za saborskog zastupnika i od 1993. postao prvi župan i do 2000. godine obnašao funkciju župana Osječko-baranjske županije.

Tijekom Domovinskog rata aktivno je sudjelovao u obrani RH i bio zapovjednik obrane Osijeka, a za svoj doprinos vojno je unapređivan do najvišeg vojnog čina generala bojnika HV-a. Vlada RH ga je 1992. imenovala koordinatorom za civilna pitanja UNPROFOR-a.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je najvišim vojnim i državnim odličjima. Čin generala bojnika HV-a ukinuo mu je predsjednik Ivo Josipović kada je protiv njega podignuta optužnica radi sumnje u počinjenje ratnih zločina nad srpskim civilima.

Nakon rata Glavaš je obnašao visoke dužnosti u osječkom HDZ-u i bio na listama parlamentarnih izbora za tu stranku sve do razlaza 2005. s bivšim premijerom Ivom Sanaderom radi neslaganja oko buduće strategije razvoja Slavonije i Baranje, kao i teritorijalnog uređenja Slavonije da se ukinu slavonske županije i uspostavi Slavonija kao jedna regija. Te godine je Glavaš isključen iz HDZ-a pod optužbom da provodi autonomašku politiku.

Na lokalnim izborima 2005. Glavaš osniva nezavisnu listu koju je podržao HDZ-a i Mladež HDZ-a u toj županiji, te ulazi u koaliciju s Hrvatskom strankom prava (HSP). Rezultat tih lokalnih izbora je bio da je Glavaševa lista dobila župana i mandate za vijećnike, a gradonačelnik postao Anto Đapić iz HSP-a.

Godinu dana nakon toga, odnosno 2006. Branimir Glavaš je osnovao vlastitu stranku Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje. S Antom Đapićem se razilazi 2007. zbog neslaganja oko financiranja sportske osječke dvorane, odnosno ulaganja u taj objekt.

Krajem 2005. protiv Branimira Glavaša podignuta je optužnica radi sumnje u počinjenje ratnih zločina 1991. nad srpskim stanovništvom. Glavaš se izjasnio da nije kriv i da je optužnica politički motivirana od vrha HDZ-a, odnosno bivšeg premijera Ive Sanadera i Vladimira Šeksa. Uhićen je i pritvoren u zatvoru Remetinec gdje štrajka glađu i nakon 37 dana ukinut mu je pritvor i privremeno prekinuta istraga radi njegovog lošeg zdravstvenog stanja i bolničkog liječenja.

Nova optužnica u slušaju “selojtep” podignuta je 2007., kao i optužnica u slučaju “garaža” te uhićeni Glavaš ponovo štrajka glađu punih 65 dana što je rekord među zatvorenicima.

U siječnju 2008. je pušten na slobodu radi zastupničkog imuniteta kojeg dobiva kao izabrani saborski zastupnik na parlamentarnim izborima. Brani se sa slobode do donošenja prvostupanjske presude zatvorske kazne od 10 godina.

U svibnju 2009., dva dana prije presude, odlazi u egzil u BIH gdje dobiva dokumente. Vrhovni sud RH u kolovozu 2010. donio je pravomoćnu presudu kojom je kazna smanjena na 8 godina zatvora.

Glavaš je u BiH uhićen u rujnu 2010. te je smješten u sarajevskom zatvoru, zatim u zatvoru Zenica, a od lipnja 2011. je bio u zatvoru u Mostaru.

U rujnu 2010. Glavaševi zagrebački odvjetnici, Višnja Drenški Lasan i Veljko Miljević, osječki odvjetnik Dražen Matijević, te sarajevska odvjetnica Vasvija Vidović, kao i Glavaš osobno, podnijeli su pet ustavnih tužbi. Ustavni sud RH je početkom 2015. ukinuo pravomoćnu drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda RH iz 2010., a zatim je Vrhovni sud RH ukinuo prvostupanjsku presudu zagrebačkog županijskog suda i cijeli predmet je ponovo vraćen na suđenje.

Glavaš je ukupno u zatvoru bio punih 5 godina, a cijelo suđenje od samog početka imalo je veliku medijsku pozornost.

Branimir Glavaš je na izvanrednim parlamentarnim izborima 11. siječnja 2016. po deveti put izabran za saborskog zastupnika u IV. izbornoj jedinici.

Najveća postignuća

Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je zbog doprinosa u stvaranju i obrani Hrvatske u Domovinskom ratu brojnim vojnim i državnim odličjima: Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti, te Redom hrvatskoga trolista, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*