Ivanka Boljkovac

Ivanka Boljkovac hrvatska je sopranistica, glumica i nacionalna prvakinja Opere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ova operna primadona, kako ju mediji vole oslovljavati, dobitnica je brojnih nagrada za svoja pjevačka i glumačka postignuća koja je ostvarila na kazališnim daskama i u koncertnim dvoranama, a glumila je i u nekoliko filmova i televizijskih serija.

Obrazovanje

U rodnom je Karlovcu Ivanka završila srednju glazbenu školu gdje su joj glavni predmeti bili solo pjevanje i violina.

Potom je u Zagrebu 1974. godine upisala Muzičku akademiju na kojoj je 1978. godine diplomirala, a dvije godine kasnije, na Uskrs, magistrirala je ulogom Elisabette u “Don Carlosu”, koja je ujedno bila i prva Ivankina predstava.

Privatni život

Rođena je u Karlovcu 29.5.1955. godine. Njezina samohrana majka Kata nije imala mnogo novaca, a radila je kao spremačica u glazbenoj školi i čistila je diskoteke. Ipak, Ivanka priznaje, imala je divno djetinjstvu premda ona i majka nisu imale novaca za odlazak na more. Tako su njihovo more bile četiri karlovačke rijeke: Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra.

U slobodno vrijeme voli se baviti ribolovom koji joj pomaže da se odmori psihički i fizički.

Posao

Glazbom se oduvijek htjela baviti, posebice pjevanjem, no isprva se nije vidjela kao sopranistica, već kao pjevačica narodne glazbe. Naime, u njezinoj se obitelji uvijek pjevala narodna glazba te je takvoj vrsti glazbe u početku bila privrženija. Tako se javila na oglas kada su tražili pjevače na jednoj priredbi i tada joj je direktor rekao da mora pjevati klasičnu glazbu, što joj prvotno nikako nije odgovaralo.

Potom je Ivanka nastupila u Karlovcu na glazbenom festivalu Vaga u kojemu je u žiriju bio Arsen Dedić, koji je ujedno i prepoznao glazbeni talent ove mlade pjevačice. S likom Ivanke Boljkovac i s njezinom teškom materijalnom situacijom Dedića je upoznala voditeljica glazbenog festivala Edita Gojak, na što je poznati pjevač rekao kako mora nešto učiniti po tom pitanju. Ivanki je ponudio da dođe u Zagreb te joj je pomogao s dobivanjem stipendije za talentirane studente. Grad Karlovac odobrio joj je studentski kredit koji nije morala vraćati i tako je 1974. godine Ivanka upisala Muzičku akademiju, na kojoj je kasnije i magistrirala.

Članicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ivanka postaje nakon što je magistrirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, dakle 1980. godine. Njezin su talent na Akademiji odmah prepoznali, a već nakon druge godine studija ostvarivala je brojne velike koncerte. Uz to, svirala je i pjevala u Zboru RTZ.

U HNK-u je ostvarila brojne uloge, a neke od predstava u kojima je glumila i pjevala su: “Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta”, “Don Carlos Giuseppea Verdija”, “Pikova dama Petra Iljiča Čajkovskog”, “Walküra Richarda Wagnera”, “Otello Giuesppea Verdija”, “Porin Vatroslava Lisinskog”, “Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca”, “Pingvini Zorana Juranića”, “Mislav Ivana pl. Zajca” i druge.

Ivanka je glumila i u nekoliko filmova i televizijskih serija. Tako je 2002. godine glumila Tominu mamu u filmu “24 sata”, a 2006. godine glumila je u dva filma: “Crveno i crno” i “Cimmer fraj”. Iduće je godine ostvarila uloge u “Kazalištu u kući” i u “Našoj maloj klinici”, dok je doktoricu Filipu utjelovila 2008. godine u seriji “Zauvijek susjedi”. Te je godine s Mladenom Burnaćem snimila je duet “Otkucaji srca” s kojim su se prijavili na Doru.

Magnoliju Didulicu 2010. godine glumila je u televizijskoj seriji “Odmori se, zaslužio si”, 2011. susjedu u “Stipe u gostima”, a ulogu kuharice ostvarila je 2012. godine u “Pušioni”.

S Đorđom Novkovićem, Miroslavom Škorom i Nikšom Bratošem bila je članica prve sezone glazbenog showa “Hrvatski idol”.

Tijekom svoje glazbene karijere nastupala je diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Tako ju je slušala i gledala publika u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kanadi, Italiji, Luksemburgu i dalje.

Najveća postignuća

Nagradu Hrvatskog glumišta Ivanka je dobila 1993. godine za ulogu Irmengarde u operi “Porin” Vatroslava Lisinskog u zagrebačkom HNK-u.
1996. godine dobila je Nagradu Marijana Radev za ulogu Leonore u operi “Moć sudbine” Giuseppea Verdija.

17.6.2003. godine Ministarstvo kulture proglasilo ju je nacionalnom prvakinjom, a dobila je i Medalju grada Karlovca.

Nagradu Hrvatskog glumišta drugi put je primila 2005. godine za ulogu Volumnije u operi “Kariolan” Stjepana Šuleka, također u zagrebačkom HNK-u.

2012. godine ponovno je dobila Nagradu Marijana Radev, no ovaj put za ulogu Crkvenjarke u operi “Jenufa” Leoša Janačeka. Ovu je predstavu režirao Ozren Prohić, a za glazbeno vodstvo bio je zaslužan Srboljub Dinić.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Ipak, Ivanka Boljkovac priznaje, uz sve nagrade koje je dobila za svoja glazbena postignuća, najviše voli čuti dugi aplauz i vidjeti zadovoljnu publiku.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*