Ivan Čermak

Ivan Čermak je bivši umirovljeni general Hrvatske vojske, poduzetnik koji je svojom bogatom imovinom došao na top ljestvicu europskih rangiranih bogataša. Par mjeseci je obnašao dužnost ministra trgovine, brodogradnje i energetike. Haški sud je protiv njega podigao optužnicu zbog sumnje da je njegova jedinica počinila ratne zločine tijekom velike vojno-redarstvene operacije “Oluja”, ali je u konačnici oslobođen po svim točkama optužnice.

Obrazovanje

U Zagrebu je završio osnovnu i srednju stručnu školu.

Privatni život

Ivan Čerkam je rođen 19.12.1949. godine. Rođen je četiri godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, u vrijeme kada su se osjetile velike posljedice na financijsko i ekonomsko stanje u državama bivše Jugoslavije.

Čermak je odrastao u obitelji koja je živjela u prilično siromašnim prilikama i već tada je naučio da se mora snalaziti kako bi poboljšao obiteljske i vlastite socijalne prilike. S obitelji je živio u prizemnici u Cvjetnoj ulici.

Novinar Denis Kuljiš, jednom je prilikom izjavio da su se družili kao djeca. Okolne kućice u njihovoj ulici, koje su bile okružene drvenim plotovima i unutar vrta su imali kukuruze, kao djeca su krali kukuruze ljeti i pekli ih u parku, iza Pedagoške akademije. Kao mladić bavio se boksom i radio je na borilačkim vještinama.

U pravom braku sa suprugom Davorkom, Čermak je dobio sina Hrvoja, koji je jedno vrijeme imao i majčino djevojačko prezime Budiselić, ali na kraju je ipak ostavio samo Čermak. Ivan s Davorkom ima i kći Dijanu. Premda je par rastavljen, Čermak je osigurao da supruzi i djeci iz prvoga braka ništa ne nedostaje. Njegova djeca inače nisu bila u dodiru s medijima, a se iz medija saznalo da Čermak ima unuku Lanu, koja je jedno vrijeme bila u vezi s nogometašem Vedranom Ćorlukom.

U ožujku 2007. godine vjenčao se s drugom suprugom, Mirjanom. Vjenčali su se u dvorcu Klokovec, u Krapinskim Toplicama, a na vjenčanju je bilo svega četrdesetak uzvanika. U to vrijeme je imalo velikih neprilika s Haaškim sudom, zbog proslave Nove godine na mjestu gdje nije bilo prikladno, točnije u restoranu, a Čermaku je uvjet za slobodu bio gotovo doveden do kućnog pritvora. Zbog toga, Čermak je odlučio vjenčanje realizirati u kući, a na vjenčanju je bio pater Mijo Gabrić, koji je istaknuo da se ceremonija vjenčanja, u posebnim okolnostima, može provesti i izvan crkve.

U braku s Mirjanom, Čermak je dobio sina Bornu. Za prvu godišnjicu braka, Čermak je bio na suđenju u Haagu. Sud mu je odbio molbu da s obitelji provede uskrsne blagdane.

Posao

Ivan Čermak naglašava kako je još u adolescentskim godinama spoznao bitnu poslovnu lekciju, a to je poznavanje i razvijanje poslovnih mreža među drugim povjerljivim poslovnim ljudima.

Nakon završene srednje škole, u Končarevoj ulici u Zagrebu otvorio je vodoinstalatersku radionicu, da bi par godina nakon, kada su klima uređaji postali popularni u Jugoslaviji, Čermak 1972. godine otvorio vlastiti obrt “Čermak klima-uređaji”. U radnji je imao servis za klima-uređaje Boscha, Felisattija i Chryslera.

U realizaciji njegove ideje pomogla je obitelj njegove prve supruge, Darinke, čija je obitelj bila ugledna i utjecajna u diplomatskim krugovima.

Nedugo nakon otvaranja radnje za klima-uređaje, Čermak je proširio obrt na druge djelatnosti. Krenuo je u proizvodnju vlastitih klima-uređaja, gdje je uređaje ugrađivao u operacijske sale i vojne pošte diljem Jugoslavije, a kasnije je dobio posao za klimatizaciju pošta na području bivše SSSR-a. To je bio prijelomni trenutak u kojemu je Čermak krenuo zarađivati veliki novac.

S Mirkom Kramićem je otvorio poznatu diskoteku “The Best” i tako su 1987. godine postali poslovni partneri. Sve do početka devedesetih godina, Čermak je otvorio pogon za strojnu obradu i tlačni lijev u drvnoj industriji. Do početka ratnih tenzija u državi, Čermak je bio vlasnik par poslovnica u Zagrebu, u Petrovoj ulici je imao ured za rashladnu tehniku, u Vlaškoj je imao butik “Best Montana”, a zatim je bio vlasnik poduzeća “Mondus i Forum”, gdje su se bavili projektiranjem i izgradnjom.

Kada je početkom devedesetih došlo do političkih previranja unutar države, Duško Malešić je upoznao Čermaka s dr. Franjom Tuđmanom, tadašnjim predsjednikom HDZ-a. Dr. Franjo Tuđman je izrazio želju da se upozna s Čermakom, jer je saznao za njegove organizatorske sposobnosti i u suštini je zatražio pomoć od Čermaka da im pomogne u kriznoj situaciji.

Već nakon prvog sabora HDZ-a, Tuđman je imenovao Čermaka dopredsjednikom Izvršnog odbora HDZ-a, ali i osobnim savjetnikom, a tu dužnost je obnašao od 1990. do 1991. godine.

1993. godine imenovan je ministrom trgovine, brodogradnje i energetike. Na dužnosti je bio do prosinca 1993. godine kada i izlazi iz političkih voda.

Nakon toga Čermak se okušao u naftnoj industriji i poduzetništvu.

5.8.1995. godine imenovan je zapovjednikom Zbornog mjesta u Kninu. Na tom mjestu je bio do 15.11.1995. godine, a funkcija mu je bila stvoriti uvjete da se život normalizira i da se obnovi gospodarstvo.

Čermaka je Haaški sud osudio, s Antom Gotovinom i Mladenom Markačem u predmetu “Oluja” zbog sumnje da su njegove vojne jedinice počinile ratne zločine prema njegovim naredbama. Kako je dobrovoljno otišao u Haag, većinu vremena je proveo na slobodi.

15.4.2011. godine Haaški sud ga je nepravomoćnom odlukom oslobodio krivnje po svim točkama optužnice te je pušten na slobodu.

17.5.2011. godine odluka Haaškog suda je postala pravomoćna.

Najveća postignuća

Godine 1993. imenovan je ministrom trgovine, brodogradnje i energetike.

Ivan Čermak je javnosti postao poznat kao zapovjednik Zbornog mjesta u Kninu 1995. godine na samom kraju Domovinskog rata. Kao general Hrvatske vojske Haaški sud ga je osudio za ratne zločine, no oslobođen je krivnje i pušten na slobodu. Tako je postao jedan od najpoznatijih ličnosti Domovinskog rata kao bivši general Hrvatske vojske.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*