Husein Hasanefendić

Husein Hasanefendić Hus hrvatski je glazbenik, gitarist, tekstopisac, skladatelj te jedan od osnivača Hrvatske Glazbene Unije i njezin predsjednik. Hus je jedan od osnivača najpopularnijeg rock benda u bivšoj Jugoslaviji – Parnog valjka. Rođen je 30. siječnja 1954. godine u Banja Luci.

Obrazovanje

Odmah nakon rođenja preselio se iz Banja Luke u Zagreb gdje se školovao. Nakon završene osnovne škole, upisao je V. gimnaziju, no pošto je ljubav prema glazbi bila velika naposljetku je upisao srednju glazbenu školu te je završio visoko obrazovanje.

Privatni život

Husein Hasanefendić Hus je proveo lijepo djetinjstvo prepuno dječačkih avantura u Zagrebu. Naime, iako je rođen u Banja Luci odmah nakon rođenja s majkom Atom, farmaceutskom tehničarkom, preselio se u Zagreb. Njegov otac Sead, akademski slikar, u to je vrijeme studirao u Zagrebu pa je tako obitelj bila na okupu.

Hus je živio mirno sa svojim roditeljima u ulici Anke Butorac, a kako je odrastao tako je s djecom iz svoga kvarta činio tipične dječje nestašluke. Tako se s ostalom djecom penjao po krovovima, a kada je malo odrastao krenuo je na jahanje na Kajzericu, trenirao je i hokej.

Ljubav prema glazbi prvi je puta osjetio još u četvrtom razredu osnovne škole kada je na radiju čuo prve zvukove električne gitare. Sviranje je naučio od dečki iz Savskog gaja koji se svirali, a prvi puta se sviranjem počeo baviti u školi svirajući u tamburaškom orkestru. No, jednoga dana školu je posjetio učitelj gitare, a Hus je bio oduševljen takvom izvanškolskom aktivnošću. Otada je danima gledao crvenu gitaru u izlogu na Trgu bana Josipa Jelačića.

Njegov otac Sead nije bio oduševljen idejom da mu se sin jednoga dana bavi glazbom pa ga je odlučio disciplinirati. Nakon završene osnovne škole, upisao ga je u zagrebačku V. gimnaziju. No, Hus je više od svega želio pohađati srednju glazbenu školu, što mu je u konačnici i uspjelo. Srednju glazbenu školu pohađao je s Rajkom Dujmićem. Tada su i njegovi roditelji shvatili da ga moraju pustiti da se bavi onim što voli.

Sredinom 70-ih godina upoznao je svoju suprugu Viki, za koju kaže da je odmah znao da je ona prava. Par se vjenčao 1980. godine. Danas su u sretnom su braku te su i roditelji dvoje djece, sina Tina i kćeri Tene.

Husein Hasanefendić više od ičega voli more pa često s obitelji odlazi u Primošten gdje imaju usidren brod. Na moru se opušta i puni baterije za povratak u Zagreb.

Posao

Husein Hasanefendić Hus se vrlo rano osamostalio. Na početku svoje glazbene turneje svirao je u bendu “Ab Ovo” s Ivanom Pikom Stančićem i Nenadom Zubkom.

U dobi od 17 godina krenuo je na svoju prvu glazbenu turneju s “Grupom 220” i Dragom Mlinarceom.

1975. godine “Grupa 220” prestala je postojati pa Hus s Juricom Pađenom i menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osniva rock grupu “Parni valjak”. Grupi su se priključili još pjevač Aki Rahimovski, bubnjar Srećko Antonioli te basist Zlatko Miksić Fuma. Iako im mnogi nisu prognozirali dug boravak na sceni bend je postao jedan od najpopularnijih rock grupa u tadašnjoj Jugoslaviji. Izdali su velik broj albuma, mnogi od njih postali su zlatni i platinasti.

1979. godine Parni valjak je otišao snimati novi album u Milano, a te iste godine grupi se priključio Branimir Johnny Štulić koji je s bendom proveo svirajući samo dva tjedna. Štulić je u to vrijeme uvelike utjecao na glazbeni izričaj Husa, a te iste godine, Hus je producirao i dvije pjesme s Azrinog prvog singla – pjesme “Balkan” i “A šta da radim”.  Taj je album snimljen u studiju CSB u Milanu kao i njihov idući, “Vruće igre”, koji su izdali 1980. godine.

80-ih i 90-ih godina Hus je radio kao producent s brojnim poznatim grupama kao što su Plavi orkestar, leteći odred, Azura, Haustor, Stidljive ljubičice i mnogim drugima.

1981. godine Parni valjak objavljuje svoj sljedeći album “Vrijeme je na našoj strani”. Album “Glavnom ulicom”, kao sedmi studijski album, objavili su 1983. godine, a godinu dana kasnije izlazi “Uhvati ritam”. 1985. godine objavili su album “Pokreni se!”, a deseti studijski album izlazi dvije godine kasnije pod nazivom “Anđeli se dosađuju?”.

Parni valjak je 1987. godine napunio Trg bana Josipa Jelačića i tako ušao u povijest kao prvi bend kojemu je to uspjelo.

1988. godine počinju raditi na jedanaestom studijskom albumu “Sjaj u očima” kada se Parnom valjku pridružuju bubnjar Dražen Scholz i basist Zoran Preksevac. Berislav Blazević “Bero” Parnom se valjku pridružio 1989. godine, a već iduće godine izdaju novi album “Lovci snova”.

13. svibnja 1990. godine grupa je trebala održati veliki koncert u Domu sportova u Zagrebu, no iako su sve ulaznice bile rasprodane, koncert se nije održao. Razlog tomu bili su veliki neredi na utakmici Dinamo-Crvena zvezda koja se održala prije samog koncerta pa nitko nije došao na koncert. Parni valjak je koncert ipak održao i to pred praznom dvoranom.

Nakon uspješnih 15 godina rada ovaj je bend 1991. godine izdao album u čast odličnoj suradnji “Svih 15 godina”, a iste su godine objavili i kompilaciju “Pusti nek traje”. Iduće se godine bendu pridružuje gitarist Marijan Brkić koji će u bendu ostati do njegovog raspada.

Trinaesti studijski album nazvali su “Buđenje”, a objavljen je 1993. godine. Za ovaj je studijski album Parni valjak dobio čak 6 Porina.

Nakon toga Parni valjak je bio u potrazi za pratećim vokalom te su u konačnici izabrali Kristinu Tinu Kresnik koja se nametnula svojim vokalnim sposobnostima. Kristina Tina Kresnik ostala je u Parnom valjku do 2009. godine nakon čega je odlučila osnovati svoj bend.

Jedan od najprodavanijih hrvatskih aluma svih vremena, ali i najprodavaniji uživo album Parni valjak izdao je 1995. godine pod nazivom “Bez struje: Live in ZeKaeM.”

Dvije godine kasnije objavili su album “Samo snovi teku uzvodno”, 2000. godine “Zastave”, a 2004. godine objavili su album pod nazivom “Pretežno sunčano?”.

Nakon 30 godina postojanja Parnog valjka, Husein Hasanefendić Hus, odlučio je napustiti Parni valjak, ali bend i dalje nastavlja s radom pod vodstvom Akija Rahimovskog.

Parni valjak se oprostio od publike 20. prosinca 2005. godine velikim koncertom u zagrebačkom Domu sportova. U prepunoj dvorani oprostili su se od svoje vjerne publike te su u isto vrijeme obilježili i 30 godina od osnivanja grupe.

2009. godine Hus je ponovo okupio momke iz Parnog valjka te su krenuli na turneju po gradovima bivše Jugoslavije.

Uz pjesme Parnog valjka, koje se rado slušaju i pjevaju i danas, odrasle su brojne generacije.

Najveća postignuća

Husein Hasanefendić Hus najveća je postignuća postigao nastupajući u “Parnom valjku”.

Parni valjak danas iza sebe ima čak 18 studijskih albuma, osam kompilacija, pet live CD-a te 20 singlova. Hus je sa svojim bendom osvojio petnaest Porina, a od toga je samo CD “Buđenje” osvojio njih sedam.

Hus se priključio žiriju “Zvijezde pjevaju” kao jedan od članova.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*