Goran Višnjić

Goran Višnjić hrvatski je glumac i producent koji se proslavio i u mnogim američkim serijama i filmovima. Rodio se u Šibeniku, 9. rujna 1972. godine. Do sada najveća uloga u njegovoj karijeri bila je ona liječnika Luke Kovača u američkoj seriji Hitna služba.

Obrazovanje

Goran Višnjić bio je od malih nogu zaljubljen u glumu te je kao dijete nastupao u brojnim kazališnim grupama.

1988. godine kada je imao 16 godina prvi puta se pojavio na velikom platnu gdje je glumio mladog ustašu u filmu “Braća po materi”.

Kada je napustio Hrvatsku vojsku odselio se u Zagreb gdje je upisao Akademiju dramske umjetnosti.

Na drugoj godini studija istaknuo se kod profesora Joška Juvančića koji mu je ponudio ulogu Hamleta na Dubrovačkim ljetnim igrama. Tada je Goran imao samo 21 godinu i bio je najmlađi glumac koji je glumio u Shakespeareovom “Hamletu” na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Privatni život

Goran je odrastao u četveročlanoj obitelji. Otac Željko radio je kao vozač autobusa, a majka Mila radila je kao prodavačica. Goran ima starijeg brata Joška koji je oženjen i ima dvoje djece. Joško radi kao mornar.

S raspadom Jugoslavije, Višnjić je bio na jednogodišnjem služenju vojnog roka u JNA vojsci. Tada je odmah, 1990. godine, napustio JNA te se vratio u svoj rodni grad kako bi se priključio hrvatskoj vojsci i pomogao u obrani grada.

Kada je stigao u Zagreb kako bi upisao Akademiju dramskih umjetnosti upoznao je Renea Bitorajca koji ga je upitao kako se zove te mu nadjenuo novo ime – Šime jer je smatrao da Goran nije dalmatinsko ime. I dan danas Šime je njegov nadimak.

Za vrijeme studija bio je u četverogodišnjoj vezi s glumicom Lucijom Šerbedžijom.

8. svibnja 1999. godine oženio se s kiparicom Ivanom Vrdoljak, kćerkom poznatog redatelja Antuna Vrdoljaka. Njegova supruga promijenila je 2013. godine ime u Eva kada su na velikoj ceremoniji supružnici postali građani Amerike.

19. travnja 2007. godine obitelj Višnjić posvojila je dječaka te su mu nadjenuli ime Tin Višnjić prema poznatom pjesniku Augustinu Tinu Ujeviću.

21. ožujka 2007. godine Goran se našao usred skandala. Naime, Mirela Rupić rodila je djevojčicu Lanu Lourdes te je objavila da je njezin otac Goran Višnjić. U velikom skandalu Goran je priznao preljub, a potom i dijete u studenom 2007. godine.

7. srpnja 2011. godine obitelj Višnjić dobila je biološkog sina Viga Lea Višnjića. Vigo je rođen prije termina na carski rez preko zamjenske majke.

U srpnju 2013. godine obitelj je posvojila svoje treće dijete, djevojčicu Vivien Sofiu Višnjić koja je rođena 8. prosinca 2009. godine.

Goran ima mnogo hobija, a najdraži su mu plivanje i ronjenje te mačevanje i vožnja. Privatno se druži sa svojim kolegama s kojima je glumio u seriji “ER”, a to su mu ujedno i jedini prijatelji iz javnog života.

Posao

Prvu značajniju ulogu dobio je 1997. godine u filmu “Welcome to Sarajevo”. Sljedeće godine film je promoviran u čak dvadeset saveznih američkih država. Nakon toga okušao se na audiciji za film “Magija”. Ženske uloge u filmu već su bile dodijeljene Nicole Kidman i Sandri Bullock. Nakon obavljene audicije, vratio se u Hrvatsku, ali je odmah primio poziv agentice da je dobio ulogu pa se vratio nazad u Ameriku. Te iste godine, 1998., nazvala ga je Madonna kako bi ga angažirala u spotu “The Power of Goodbye”. Pristao je sudjelovati u spotu te je tako postao do sada jedini Hrvat koji je poljubio Madonnu.

1999. godine dobio je najzapaženiju ulogu u svojoj karijeri. Pojavio se u američkoj seriji “ER” kao doktor Luka Kovač. Glumio je liječnika iz Hrvatske koji je izgubio svoju obitelj u ratnim razaranjima te je nakon toga odlučio preseliti se u SAD. Pridružio se glumačkoj ekipi u šestoj sezoni te je glumio sve do trinaeste sezone. 2008. godine postao je i glavni glumac u seriji.

Glumio je u filmovima “The Deep End”, “Doctor Sleep” i “Posljednja volja”. U animiranom filmu “Ledeno doba” posudio je svoj glas. Nadalje, glumio je u filmovima “Practical Magic” o “Mirotvorac” s Nicole Kidman. U “Mirotvorcu”je glumio i uz Georgea Clooneyja, kolegu iz serije “ER”. Nakon toga, prihvatio je ulogu u seriji “Spartacus” te u filmu “Elektra”. Došao je i do finala na audiciji za James Bonda u “Casino Royal”.

2004. godine otac njegove supruge, redatelj Antun Vrdoljak ponudio mu je ulogu u filmu i u seriji “Duga mračna noć”

U filmu “The Counselor” glumio je uz Brada Pitta, Penélope Cruz, Javiera Bardema, i Cameron Diaz. 2010. godine dobio je ulogu u seriji “Pan Am” koja je postigla veliki uspjeh. 2013. godine počeo je glumiti u seriji “Red Widow” s Radom Šerbedžijom.

Iskazao se glumeći i u kazališnim predstavama: “Miss Julie”, “Braća Karamazovi”, “Ivanov” i mnoge druge.

Najveća postignuća

Zbog svog velikog talenta osvojio je brojne hrvatske nagrade, a jedna od njih je nagrada “Orlando” za najboljeg glavnog glumca. Nakon toga primio je nagradu Večernjakova Ruža te nagradu čitatelja Filmskog.neta. 2004. godine dobio je Zlatnu Arenu za ulogu u filmu “Duga Mračna noć” glumeći bećara Ivu. Izjavio je da mu je to bila jedna od najzahtjevnijih uloga u životu. Primio je i nagradu za najboljeg glumca u filmu “Doctor sleep” na Pariškom festivalu.

1999. godine proglašen je najseksi uvozom People magazina, a 2000. godine prema istoimenom magazinu bio je na listi 50 najljepših muškaraca na Svijetu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*