Emilija Kokić

Emilija Kokić jedna je od hrvatskih popularnih pjevačica, publici najpoznatija po pobjedi na Eurosongu 1989. godine sa zadarskom grupom Riva i pjesmom Rock me. Nakon prestižne pobjede u Lausannei Emilija je nastavila uspješnu solo karijeru, a njezini singlovi vrte se u zemaljama diljem svijeta. Od 2012. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu vodi školu pjevanja za djecu, mlade i odrasle te je svoju glazbenu karijeru usmjerila u mentorske vode. S vremena na vrijeme publiku iznenadi ponekim novim singlom.

Obrazovanje

Emilija Kokić je osnovnu i srednju školu završila u Zadru. Nakon srednje škole upisala je fakultet, ali zbog glazbe je ubrzo odustala.

Vještinu pjevanja je učila kod čuvenog profesora i opernog pjevača Marija Gjuraneca. Kao dijete pohađala je satove klavira i flaute.

Privatni život

Emilija Kokić je rođena 10.5.1968 u Zadru. Djetinjstvo je provela u sretnom obiteljskom ozračju s majkom Marijom, ocem Vicem i bratom Nenadom. Do svoje desete godine živjela je u Zurichu u Švicarskoj. Emilija je oduvijek maštala o tome da postane pjevačicom, stalno je pjevušila, bila članica zbora i nastupala.

Osim pjevanja Emiliju posebno ispunjava priroda. U skladu s tim jedna od posebnih zanimacija joj je cvijeće. Osim cvijeća Emilija obožava kuhati.

Pjevačica je oduvijek osjećala snažnu potrebu za balansiranjem između karijere i ostalih dijelova života koji su joj važni. Najviše je ponosna što je u svijetu estrade ostala normalna osoba i što je sačuvala svoje moralne vrijednosti.

Emilija je u sretnom braku s Miljenkom Kokotom, uglednim voditeljem i spikerom Hrvatske radio televizije. Par je upoznao zajednički prijatelj i književnik Bruno Šimleša 2008. godine, a vjenčali su se 4.10.2013. godine u Zadru.

Posao

Emilija Kokić je svoju glazbenu karijeru započela još kao tinejdžerica. Igrom slučajnosti na jednoj svadbi, s obzirom na da nikada nije imala tremu, sa svega 15 godina, popela se na binu i zapjevala s bendom koji je svirao na svadbi. Nakon toga dečki iz benda su je pozvali na audiciju za pjevačicu. Nastupala je i bila višestruka pobjednica natjecanja Moj prvi pljesak.

S bendom Riva debitira 1988. godine na Zagrebfestu s pjesmom “Zadnja suza”. Emilijinu pojavnost i energiju zamijetio je skladatelj Rajko Dujmić. Nakon što je poslušao nastup grupe Riva u kojoj je Emilija Kokić pjevala vokal ponudio im je pjesmu “Rock me” s kojom pobjeđuju 1989. godine na Eurosongu. Iste godine Riva predstavlja Eurosong u Americi na Distant Accords Award, Nashville u Tennessee i osvaja četvrto mjesto.

Sa svojim prvim albumom, “Rock me”, grupa Riva nastupa u najatraktivnijim Top show emisijama po europskim TV centrima kao eurovizijski pobjednici, te ga promoviraju po Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Švedskoj i ostalim državama. Posebno dugo su bili na top ljestvicama u Japanu.

Grupa Riva i Emilija Kokić dali su velik doprinos za vrijeme rata u Hrvatskoj u humanitarnim akcijama sa svojim koncertima za pomoć djeci, bolnicama, ranjenicima i djeci poginulih roditelja.

Od 1994. Emilija Kokić započinje solo karijeru i izdaje svoj prvi singl “Javi se” koji postaje veliki hit. Potom snima i ostale pjesme: 100 % Emilia, Bože kako sam pogriješila, Ja sam bila s njim koje osvajaju top glazbene ljestvice.

Godine 1996. izdaje svoj prvi solo album pod nazivom “Ostavi trag” s različitim obradama svojih pjesama i hitovima kao što je duet s Ninom Badrić i pjesmom “Ja sam Vlak”.

Drugi album “S moje strane svemira” izdaje 1999. na kojem se nalaze uspješnice Gdje da krenem, Nebo, Kad izgubi se ljubav i druge, a album Orfej je izdan 2001.

Emilija Kokić je u svojoj glazbenoj karijeri surađivala s brojnim glazbenicima kao što su: Miro Buljan, Ivana i Marija Husar, Zoran Škugor, Marko Tomasović i drugi.

Nastupala je na brojnim festivalima: Splitski festival, Zadarfest, Zagrebfest, Radio festivalu, banjalučkom festivalu i drugima te je snimila brojne duete.

Na svim pjesmama od 2002. godine glazbu potpisuje Marko Tomasović, aranžmane Duško Mandić, a tekstove Emilija sama piše.

Pjesma Santa ledena osvaja top ljestvice u Hrvatskoj, BIH, Crnoj Gori i Srbiji.

Od 2012. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava Emilija Kokić vodi školu pjevanja kojoj se u potpunosti posvetila. Pjevanju podučava školsku djecu, studente i odrasle, a dolaze joj i poznati pjevači koji žele razvijati glas ili održavati vokalnu kondiciju.

Najveća postignuća

Emilija Kokić, te ostali članovi grupe Riva, gitarist Zvonimir Zrilić, basist Nenad Nakić, bubnjar Boško Colić i klavijaturist Dalibor Musap ušli su u povijest pobjedom na Eurosongu 1989. godine s pjesmom “Rock me”. Nagradu u obliku sata uručila im je slavna pjevačica Celin Dion, koja je na istom natjecanju pobijedila godinu dana ranije.

Emilija je s pjesmom Bezbroj zori osvojila 2002. godine drugu nagradu na Makfestu. U duetu s Borisom Režakom osvojila je prvu nagradu na Banjalučkom festivalu s pjesmom Jesmo li jedno drugom suđeni.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*