Bruno Šimleša

Bruno Šimleša, rođen u Bjelovaru 16.02.1979. godine, poznati je hrvatski pisac, kolumnist, predavač, televizijski voditelj i diplomirani sociolog. Napisao je sedam knjiga iz područja duhovnosti i samopomoći, te jednu zbirku poezije. Njegove hit knjige, poput “Škole života” i “Ljubavologije”, tiskane su u više izdanja i spadaju među najprodavanije knjige na hrvatskom tržištu. Šimleša je javnosti poznat i kao voditelj talk-show emisije “Svaki dan, dobar dan”, koja se na HTV-u emitirala od 2013. godine.

Obrazovanje

Šimleša je osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je sociologiju 2002. godine, sa završnim radom “Ontologijska nesigurnost u djelu Anthony Giddensa”. U svom radu istraživao je osjećaje nesigurnosti u modernom svijetu. Mentor mu je bio Rade Kalanj.

Privatni život

Bruno Šimleša rođen je 16. veljače 1979. godine u Bjelovaru, a većinu života proveo je u Zagrebu, gdje živi od treće godine svog života. Kao jednogodišnjak obolio je od trombocitopenije, zbog čega je većinu svog vremena proveo na onkološkim odjelima bolnica.

Sa svojom je suprugom Majom, s kojom je u braku od 2007. godine, dijelio školske klupe i bio njen dugogodišnji prijatelj. Maja Šimleša diplomirala je talijanski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 2004. godine. Kasnije se specijalizirala za simultano prevođenje, čime se i danas bavi. Svoju prvu kćer Anabelu par je dobio 2009. godine.

Brunin stariji brat Dražen, rođen 1976. godine, doktorirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, a bavi se temama kao što su permakultura, globalizacija i održivi razvoj.

Posao

Šimleša je 2001. godine, nakon što nije mogao pronaći izdavača, u vlastitoj nakladi objavio svoju prvu knjigu “Sudbina duše”. Iako je tada imao samo 22 godine, knjiga je bila dobro primljena i to je otvorilo vrata njegovoj spisateljskoj karijeri.

Njegovu drugu knjigu, “Hvala ti, ljubavi”, objavio je zagrebački V.B.Z. 2003. godine. U njoj u formi pitanja i odgovora govori o tipičnim problemima s kojima se svakoga dana susreću obični ljudi. U sljedećoj knjizi, “Savršenstvo kreacije” iz 2007. godine, Šimleša piše o potencijalu svake osobe za stvaranje vlastite sreće i dobrog života. Iste godine objavljena je i njegova prva, a zasad i jedina zbirka poezije “Osluškujući podne”.

Prvi veliki književni uspjeh doživio je s knjigom “Škola života”, prvi puta objavljenom 2009. godine. U njoj autor pokazuje kako postići život ispunjen srećom. Knjiga je do danas objavljena u pet izdanja i prodana u više od 15 000 primjeraka samo u Hrvatskoj.

Šimlešin književni uspjeh se nastavio i s knjigom “Ljubavologija” iz 2011. godine, koja je uz “Školu života” jedna od najprodavanijih i najčitanijih knjiga u Hrvatskoj. “Ljubavologija” je u 2016. godini doživjela i svoje dopunjeno izdanje.

2012. godine objavljena je zbirka kolumni Brune Šimleše “U rukavicama mi je ionako prevruće”, u kojoj su se našli neki od tekstova koje je kao kolumnist pisao za Jutarnji list, ali i neki novi, posebno za ovu priliku napisani tekstovi. “Umjetnost života” izašla je 2015. godine. Knjiga je pisana u obliku pisma kćeri u kojem joj daje životne savjete, a Šimleša se i u ovoj knjizi još uvijek bavi temama za postizanje sretnog i ispunjenog života.

Šimleša se također bavi individualnim savjetovanjem, a održao je i brojna predavanja. Radom s ljudima počeo se baviti još 2001. nakon što je objavio svoju prvu knjigu, ali je s vremenom prestao raditi osobne terapije zbog nedostatka vremena. Kasnije je počeo održavati javna predavanja koja su uvijek bila dobro posjećena, a pratila su teme o kojima je pisao u svojim popularnim knjigama.

Osim pisanja i predavanja, Šimleša je vodio emisiju “Svaki dan, dobar dan”. Emisija je krenula s emitiranjem 2013. godine na HTV-u. Kroz emisiju su prošli razni gosti koji su govorili o svojim problemima, a voditelj im je, poučen iskustvom individualnog rada s ljudima, pokušao pomoći.

Najveća postignuća

Bruno Šimleša je pisac, kolumnist Jutarnjeg lista, predavač i televizijski voditelj. Piše uglavnom knjige o samopomoći i duhovnu literaturu u kojoj govori o ljubavi, međuljudskim odnosima, položaju čovjeka u svijetu, postizanju sreće u svakodnevnom životu i srodnim temama. Popularan je hrvatski pisac, a njegove knjige čitaju se i diljem regije, u Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

2011. i 2012. godine u zagrebačkom kinu Europa održao je ciklus predavanja potaknutih hit knjigom “Ljubavologija”. Sljedeće je godine na projektu “O ljubavi iz drugog kuta” surađivao sa psihoterapeutom Zoranom Milivojevićem, a 2015. je godine održao nekoliko predavanja inspiriranih knjigom Umjetnost života.

Šimleša je više puta istaknuo kako sav novac prikupljen na javnim predavanjima donira u humanitarne svrhe, a za svoj dobrotvorni rad dobio je 2016. nagradu VAM (Vesna Andrijević Matovac) koju mu je uručila udruga Sve za nju. Šimleša je nagrađen zbog svog javnog djelovanja i informiranja javnosti o važnosti borbe protiv raka dojke, a zanimljivo je da je on prvi muškarac kojem je uručena ta nagrada.

Bruno Šimleša je najpopularniji hrvatski pisac u polju duhovne literature i samopomoći. Njegove knjige prodane su u više od 60 000 primjeraka i jedan je od najposuđivanijih pisaca u hrvatskim knjižnicama.

Autor: L.L.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*