Dejan Lovren

Dejan Lovren hrvatski je nogometaš podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Od 2014. igra za engleski nogometni klub Liverpool, na mjestu braniča. Kao senior stasao je u zagrebačkom Dinamu, a danas igra i za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Lovren je 2016. bio upleten u aferu oko preljubništva svoje supruge, koje je rezultiralo otmicom.

Obrazovanje

Dejan Lovren je prije nogometne karijere završio školu za elektroinstalatera.

Privatni život

Lovren je rođen 5.7.1989. godine u Zenici, u Bosni i Hercegovini. Živio je u selu Kraljeva Sutjeska blizu Zenice. U vrijeme rata devedesetih godina, s obitelji je kao izbjeglica otišao u Njemačku, u München. Nedugo nakon toga, dio njegove rodbine je u Kraljevoj Sutjeski, ubijen. Zbog toga Lovren i danas podupire primanje i zbrinjavanje ratnih izbjeglica diljem Europe.

Kada je rat u Bosni bio završen, obitelj Lovren morala je napustiti Njemačku u kojoj su živjeli sedam godina i gdje je Dejan dobio mlađeg brata Davora, danas također nogometaša. Preselili su se u Karlovac, gdje su živjeli jako teško. Majka mu je radila u trgovini, a otac kao soboslikar i bili su na rubu siromaštva.

Ali uz teško odrastanje, Lovren je ipak uspio ostvariti zavidnu nogometnu karijeru. 2017. godine je s Ivanom Rakitićem otvorio aparthotel Joel u Novalji. Hotel ima 16 apartmana, restoran i bazen.

2016. godine Lovren je bio dio velike preljubničke afere. Naime, policija je provela nekoliko uhićenja što je dovelo do otkrića preljuba njegove supruge Anite s bivšim osuđenikom i pljačkašem zlatarne, Dariom Torbićem. Anita Lovren, koja s Dejanom danas ima dvoje djece, izmjenjivala je poruke s Dariom Torbićem. Poruke su došle u posjed Anite Dražić, koja je navodno upozorila Anitu Lovren da je Dario iskorištava zbog suprugovog novca.

Druga verzija priče je da je Anita Dražić ucjenjivala Anitu Lovren, jer je gospođa i prije dovođena u vezu s pljačkanjem stanova poznatih hrvatskih bogataša. Na kraju je slučaj završen otmicom Anite Dražić i njene sestre, a oteo ih je Dario Torbić i njegov otac. Ipak, sumnja se da je i to bila namještaljka da iz Lovrenovih izvuku novac.

Poslije hajke na Anitu Lovren, neki mediji iskazali su da ni Dejan u svemu nije nevin, jer je i on varao suprugu godinama ranije. Ipak, nakon svega par je ostao u braku, prvenstveno zbog svoje malodobne djece.

Druga afera vezana uz Lovrena nešto je zabavnija. Naime, 2014. godine, za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, Lovrena i neke njegove suigrače neke su američke obožavateljice fotografirale gole oko bazena. Fotografije je objavio popularni američki site BuzzFeed, a prenijeli ih svi svjetski mediji. Nakon toga Lovren je sa suigračima objavio medijsku šutnju novinarima, kao osvetu za objavljeni sadržaj.

2018. Lovren i njegovi roditelji bili su svjedoci u slučaju protiv Zdravka Mamića i njegove pronevjere novca za vrijeme transfera igrača. Lovrenovi su govorili o slučaju Dejanova transfera uz Dinama u Lyon i Mamićevoj financijskoj koristi od toga.

Posao

Dejan Lovren svoju je nogometnu karijeru započeo igrajući za NK Ilovac, a onda i za NK Karlovac. Sa 16 godina potpisao je svoj prvi ugovor o profesionalnom igranju za Dinamo. Iako se Dinamu pridružio 2004. godine, u prvoj ligi debitirao je tek na proljeće 2006., u utakmici protiv NK Varteks iz Varaždina. Iste godine poslan je na posudbu u Inter Zaprešić gdje je ostao dvije godine.

Za Dinamo je ponovo zaigrao u sezoni 2008.-2009. i na utakmicama zabio tri gola. Sljedeće sezone igrao je s Dinamom u UEFA Champions ligi, gdje je zabio jedan gol.

2010. godine Lovren je potpisao za klub Lyon, francuskog prvoligaša, na četiri i pol godine za 9.5 milijuna Eura i odštetu Dinamu od 10 milijuna. Debitirao je njihovoj utakmici protiv Paris Saint-Germaina u siječnju iste godine.

2013. godine, Lovren je potpisao četverogodišnji ugovor s engleskim Southamptonom i debitirao u pobjedničkoj utakmici u kolovozu 2013. godine. 2014. se na utakmici ozlijedio, nakon čega je zbog uganuća gležnja morao izostajati s utakmica gotovo osam tjedana.

Na ljeto 2014. godine, Lovren je prešao u engleski klub Liverpool, unatoč ozljedi. Potpisao je četverogodišnji ugovor za 20 milijuna Eura i tako postao najskuplje plaćeni branič u povijesti toga kluba.

Lovren je i igrač hrvatske nogometne reprezentacije. U momčad ga je 2009. godine pozvao tadašnji izbornik Slaven Bilić. Za reprezentaciju je prvi put zaigrao 2009. godine protiv Katra. Iz momčadi je otišao nakon ozljede i sukoba s izbornikom Antom Čačićem, malo prije Eura 2016. godine, ali je od izbornika Zlatka Dalića ponovo pozvan u momčad za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018.

Najveća postignuća

Lovren je kroz svoju karijeru postao odličan igrač, što dokazuju i njegovi skupocjeni transferi u Premier ligi. Čak ni ozljede nisu zaustavile njegovu karijeru.

Kada je počeo igrati za englesku Premier ligu, Bloomberg Sports ga je uvrstio među 50 najboljih igrača prvih pet najjačih klubova europske lige. Na 31. mjestu, bio je peti najbolje rangirani igrač Premier lige.

15.7.2018. godine, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, Dejan Lovren je s hrvatskom nogometnom reprezentacijom osvojio srebro, što je najveći dotadašnji uspjeh hrvatskog nogometa.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*