Dario Juričan

Dario Juričan je hrvatski filmski redatelj, ali njegovo filmsko stvaralaštvo nije ono što ga je učinilo poznatim široj javnosti. U centar pažnje dolazi nakon promjene imena u ono gradonačelnika Zagreba – Milana Bandića. Potaknut pažnjom koju je uspio pridobiti Juričan je odlučio podići aktivizam na višu razinu, što je dovelo do toga da skupi značajan broj onih koji ga podupiru. Za sebe kaže da je predvodnik nove generacije koja želi pravednije društvo.

Obrazovanje

Dario je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao germanistiku i komparativnu književnost. Diplomirao je film na londonskoj Filmskoj akademiji.

Privatni život

Rođen je 16.12.1976. godine u Zagrebu. Dario Juričan je izjavio kako su mu kao inspiracija za njegove aktivnosti poslužili Monty Phyton i Alan Ford, njegovi idoli iz mladosti, ali da on pokušava biti originalan i želi da njegove poruke funkcioniraju neovisno o njemu i njegovim idolima.

Posao

Dario Juričan je u svibnju 2019. godine odlučio promijeniti ime u Milan Bandić i kandidirati se na predsjedničkim izborima te je tako privukao pozornost javnosti. Promjena imena u Milan Bandić nije išla glatko jer je ta odluka nekoliko puta odobravana i poništavana. Nakon što je Dario pod novim imenom počeo sazivati konferencije za medije i davati intervjue, zaključeno je kako korištenjem imena poznatog političara obmanjuje javnost pa je odobrenje ipak poništeno. On je nakon toga uložio žalbu, a Upravni sud je krajem studenog 2019. godine odlučio kako Dario Juričan ipak može biti Milan Bandić jer nitko ne polaže ekskluzivno pravo na to ime.

Juričan je svoj predsjednički program usmjerio protiv zagrebačkog gradonačelnika kojeg je javno optuživao za klijentelizam i korupciju. Tako su i političke poruke koje je slao uglavnom putem društvenih mreža najvećim dijelom vezane uz korupciju i rijetko se radilo o nekim drugim temama. Facebook stranicu na kojoj se odlučio prezentirati kao predsjednički kandidat nazvao je “Muzej korupcije”, a njegov moto glasi “Korupcija za sve”.

Njegovu ideju provokacije prihvatio je veći broj građana pa je Dario Juričan uspio prikupiti više od deset tisuća potpisa, koliko je bilo potrebno da se uključi u bitku za predsjedničku poziciju.

Prije toga je izveo niz performansa kojima je nastojao ismijati skupe i neuspjele projekte zagrebačkog gradonačelnika. Postavljao je biste, naslikavao se s radnicima, trčao Sljemenom i promovirao svog psa, a ispred sjedišta zagrebačkog SDP-a i HDZ-a kosilicom je pokosio nekoliko zakona – Zakon o DSV-u, Zakon o prostornom uređenju, Zakon o USKOK-u, Zakon o sprječavanju interesa itd.

Brojne reakcije je izazvao i svojim sloganima “Vodimo kampanju, a ne sukobe”, “Bolje živjeti pet godina na Pantovčaku nego sedam dana u bijedi”, “Korupcija svima, a ne samo njima”, “U ovom gradu ima mjesta samo za jednog Bandića” i pozdravom “Korupcija vama”, koji su najbolje prošli kod urbane i mlađe populacije.

Čak je osnovao i tvrtku u čijem se nazivu nalazi njegovo novo ime, odnosno ime zagrebačkog gradonačelnika. Tvrtka ima i vlastitu web stranicu, a usluge koje nudi aludiraju na skandale i nezakonite radnje koje se vežu uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Kao i u političkom angažmanu, Dario Juričan i u svom filmskom stvaralaštvu voli pribjegavati ironiji. Njegovi najpoznatiji dokumentarni filmovi su “Gazda” i “Gazda: Početak”. Juričan se u filmu “Gazda”, podnaslovljenom “Ovo nije priča o Ivici Todoriću”, usredotočio baš na Agrokor i na uspon njegovog vlasnika Ivice Todorića, dok je u drugom filmu glavna uloga pripala Miroslavu Kutli.

Dario radi i film o Milanu Bandiću, za koji kaže da je “filmski spomenik najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku”. Prva klapa za film naziva “Kumek” pala je 2016. godine, a trebao bi biti završen 2020. godine. Financiran je od strane HAVC-a i Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, a dio sredstava prikupljen je i putem crowdfunding kampanje.

Najveća postignuća

Dario Juričan je 2017. godine za svoj film “Gazda” na Pulskom filmskom festivalu dobio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film. Još jedan od njegovih nagrađivanih filmova je igrani film “I, J, K, L”, koji je na Danima hrvatskog filma 2012. godine dobio nagradu za najbolji scenarij.

Od gotovo anonimne osobe, barem široj hrvatskoj javnosti, uspio je pridobiti simpatije 13 tisuća ljudi i tako postati jedan od kandidata na predsjedničkim izborima 2019. godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*