Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš hrvatska je političarka i arhitektica. Bila je ministrica graditeljstva u 12. hrvatskoj Vladi, a 2016. godine postala je i kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba. Anka Mrak Taritaš javnosti je najpoznatija po njenom Zakonu o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, te kao predsjednica zagrebačkog ogranka HNS-a.

Obrazovanje

Anka Mrak Taritaš završila je osnovnu školu u Bjelovaru, gdje je i maturirala u općoj gimnaziji. Na studij se preselila u Zagreb, upisavši arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu. Iako je na taj fakultet došla bez prevelikih predispozicija za studij arhitekture, bila je veoma marljiva i odgovorna studentica, što ju je dovelo i do diplome. Na fakultetu se opredijelila za urbanizam, pa je 1983. godine diplomirala na prostornom uređenju. 2008. godine završila je i doktorat.

2002. godine Anka je u Finskoj i Njemačkoj završila edukaciju iz odobrenja za građenje i zakonodavstvo vezano za gradnju, a 2006. završila je i tečaj za učitelja u Strateškoj procjeni utjecanja na okoliš.

Privatni život

Anka Mrak Taritaš rođena je 1959. godine u Bjelovaru, a porijeklom je iz Slovenije. Njena obitelj bila je trgovačka, a otac joj je bio krojač. Obiteljski posao bio je veoma uspješan, imali su čak četiri naučnika, pa je njena obitelj bila jako dobro situirana. Anka je odrastala u toj građansko-obrtničkoj obitelji i živjela je u centru Bjelovara, pored samog Korza. Upravo zbog tog obiteljskog posla, Anka je razvila hobby šivanja, ali i heklanja, vezenja i makrame.

Budući da je odrastala u Bjelovaru, koji je blizu Zagreba, Anka je često dolazila u Zagreb u kupovinu ili kazalište. Uz to, kao mlada često je putovala i van zemlje.

Anka Mrak Taritaš ima i šest godina mlađu sestru. Njena obitelj veoma je povezana. Imaju tradiciju da se jednom godišnje cijela obitelj okupi na imanju njenog djeda. Dolazi ne samo Ankina strana obitelji, već i muževa, budući da su svi jako bliski. Anka je velika prijateljica s muževom sestrom, preko koje je svog muža Zlatka i upoznala. Par se oženio 1984. godine, nakon sedam godina veze i višegodišnjeg zajedničkog života, a u braku su dobili dva sina. Anka i Zlatko veliki su ljubitelji jedrenja. Skoro 15 godina sa suprugom je posjedovala 7-metarsku jedrilicu, s kojom su supružnici oplovili Jadran. Njihov stariji sin Ivan također se bavi jedrenjem, te je čak bio juniorski prvak Europe u klasi “Laser”, a na svjetskom prvenstvu osvojio je treće mjesto. Od cijele obitelji, jedino mlađi sin Fran nije jedriličar. On je student povijesti, dok je stariji sin diplomirao elektrotehniku.

Posao

Odmah nakon diplome Anka Mrak Taritaš zaposlila se u Ministarstvu graditeljstva kao savjetnik za prostorno planiranje. Godinu dana je radila na izradi glavnih projekta za zagrebačku Sveučilišnu bolnicu. 1984. godine postala je pripravnik u Komitetu za urbanizam i graditeljstvo u oblasti za prostorno planiranje

Od 1992. godine do 2003. u Zavodu za prostorno uređenje bila je voditelj Odsjeka za koordinaciju nacionalnog, regionalnog i lokalnog planiranja, a onda je prešla u Gradski zavod za planiranje razvoja Grada Zagreba, gdje je sljedeće dvije godine bila pročelnica. Od 2005. godine bila je načelnik odjela u Upravi za prostorno uređenje u Ministarstvu, a ona je godinu dana, od kraja 2011. do kraja 2012. bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja. 2012. godine postala je i ministrica, gdje je ostala do kraja mandata Vlade, dakle do početka 2016. godine.

Anka Mrak-Taritaš se 2017. godine kandidirala za gradonačelnicu grada Zagreba, ali izgubila je u drugom krugu izbora od Milana Bandića. Te je godine napustila HNS i osnovala vlastitu stranku Glas.

Mediji su često pisali o njenoj imovini te raznim aferama poput one kada je njen suprug Zlatko Taritaš zaposlen u državnoj tvrtki Plinacro još dok je ona bila u Vladi. Taritaš je nakon toga dao ostavku, ali ubrzo je dobio posao u Lukoilu.

U prosincu 2018. godine Anka je s Krešom Beljakom i Borisom Miletićem potpisala koalicijski sporazum za izbore za Europski parlament, čime je formalno počela postojati Amsterdamska koalicija.

U veljači 2019. godine otkriveno je kako je Anka Mrak-Taritaš za vrijeme dok je bila ministrica samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture. Tijekom te četiri godine dobila je honorar od oko 40 tisuća kuna neto, a novac nije prijavila u imovinskoj kartici. Nakon toga se ispričala i preuzela odgovornost za propust.

Najveća postignuća

Anka Mrak Taritaš većinu je svoje karijere provela u Ministarstvu graditeljstva, počevši kao savjetnik i pripravnik, a završivši kao ministrica. Ministarsku fotelju dobila je nakon što je Radimir Čačić optužen i poslan u zatvor, pa je ga je ona kao zamjenica ministra naslijedila. Tada nije bila članica nijedne stranke, iako je uvijek naginjala politici Hrvatske narodne stranke.

Najveća dostignuća u karijeri Anka je dosegla upravo kao ministrica. 2013. godine pripremila je i provela Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, a po tom zakonu danas je i najpoznatija. Anka Mrak Taritaš 2016. godine se kandidirala za gradonačelnicu Zagreba, te je navela da u kampanju ide kao osoba, a ne kao predstavnik svoje stranke.

Kao velika ljubiteljica jedrenja, Anka Mrak Taritaš od 2012. godine je predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*