Dubravko Merlić

Dubravko Merlić poznati je hrvatski producent, urednik i novinar. Rođen je 28.4.1960. godine u Zagrebu. Njegov je rad usko vezan za Hrvatsku radio televiziju na kojoj je napravio niz uspješnih emisija, a najupečatljivija je zasigurno Piramida koju je vodila njegova supruga i poznata voditeljica Željka Ogresta.

Obrazovanje

Nakon što je u rodnom Zagrebu završio osnovnu i srednju školu, upisuje se na Filozofski fakultet u Zagrebu gdje studira hrvatski jezik i književnost. Diplomirao je 1983. godine i odmah pronašao posao u struci jer je bio odličan student.

Privatni život

Otac ovog producenta bio je nastavnik glazbenog odgoja te je uvelike utjecao na Merlićev ukus u glazbi i umjetnosti općenito. Uz oca je zavolio rock glazbu, ali i košarku i knjige.

Dubravko Merlić u braku je sa Željkom Ogrestom od 1990. godine. Te je iste godine rođena njihova prva kćer Maja koja je danas dio uspješnog modnog dvojca Dioralop. Sin Matej rođen je 1994., a najmlađe dijete ovog para, Marta, 2004. godine.

Dubravko i Željka dijele ne samo privatni, već i poslovni prostor te se međusobno uvažavaju i cijene. Željka tvrdi da je njezin suprug izuzetno tolerantna i strpljiva osoba koja uvijek ima vremena za djecu i koja se nikad ne uzrujava. Par voli obilaziti restorane jer su oboje veliki gurmani.

Posao

Od 1984. godine predavao je u osnovnoj školi u Retkovcu hrvatski jezik. Ipak, nije se dugo zadržao u tom poslu te je odlučio sreću potražiti na nekom drugom mjestu. 1987. godine započinje svoju karijeru novinara na Radio Sljemenu gdje je istovremeno radila njegova buduća supruga.

1990. godine stiže na Hrvatsku radio televiziju i radi kao urednik i voditelj vijesti na Drugom programu te televizije do 1992. kad postaje urednik i voditelj emisije Slikom na sliku. Na tom mjestu ostaje naredne četiri godine, a o toj je emisiji objavio i knjigu pod istim naslovom. 1996. ova se emisija ukida zbog političkih pritisaka budući da je dio emisije bio posvećen tematici Domovinskog rata. 1998. počinje voditi Jedan plus jedan, ali taj projekt nije polučio veliki uspjeh.

Od 2000. do 2001. urednik je Informativnog programa HRT-a i vodi središnji večernji Dnevnik. 2003. godine Merlić je pokrenuo svoju produkcijsku kuću pod nazivom Castor Multimedia, a ova je kuća zaslužna za niz uspješnica poput Piramide, Kontraplana i Putne groznice.

2009. godine njegova produkcijska kuća za RTL je radila na projektu Moja tri zida po licenci njemačke televizije. Merlić je također sudjelovao u pokretanju televizije N1 koja je zapravo bila partner poznate televizijske kuće CNN.

Od 2014. do 2015. bio je prvi direktor tog programa te je uređivao i vodio politički talk show Pressing. 2015. godine Merlić biva smijenjen s mjesta direktora te u potpunosti napušta tu televiziju.

2009. godine Dubravko Merlić postao je član žirija zabavnog showa Supertalent gdje je morao odlučivati jesu li talenti koje su kandidati pokazali dovoljno dobri kako bi otišli u sljedeću fazu natjecanja. On je bio najrezolutniji i najkritičniji član žirija te je, jednom prilikom, šesnaestogodišnjoj djevojčici prigovorio da njen stajling nije primjeren za njenu dob ni za emisiju. Dio javnosti je ovaj potez podržao, a drugi ga je oštro osudio.

Najveća postignuća

Za tv-emisiju Piramida Merlić je nagrađen jednom od najvećih televizijskih nagrada Rose d’Or koja mu je dodijeljena 2007. godine. Osim ove nagrade, osvojio je za Piramidu i nagradu INPUT 2005. u San Franciscu. Svoju je licencu plasirao i u inozemstvo pa je tako Piramida zaživjela u 8 zemalja diljem svijeta te je emitirana sveukupno 1400 puta.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*