Vladimir Kočiš Zec

Vladimir Kočiš Zec poznati je hrvatski kantautor, gitarist i pjevač u hrvatskom pop sastavu “Novi fosili” koji je bio najpopularniji 70-ih i 80-ih godina devedesetih godina. Kočiš je rođen u Zagrebu 7.5.1948. godine, a nadimak Zec dobio je zato što je bio pionirski prvak Zagreba u trčanju na 60 metara.

Obrazovanje

Vladimir Kočiš završio je Osnovnu školu “Marin Držić” u Zagrebu. Već u osnovnoj školi pokazao je zanimanje za glazbu te je nastupao u školskom zboru. U to je vrijeme počeo svirati gitaru te je Beatlese prepoznao kao svoje uzore. Na osnovnoškolskoj priredbi “Prvi pljesak” osvojio je prvu nagradu za izvedbu Celeantove pjesme “Ora sei rimasta sola”.

Nakon toga upisao je srednju tehničku školu i tada se ozbiljnije počeo baviti glazbom osnivajući svoj prvi bend “Biseri” s kojim je nastupao u svojoj školi, ali i u zagrebačkim dvoranama.

Usporedno s nastupima s “Biserima” Kočiš je pohađao Pedagošku akademiju na kojoj je stekao zvanje nastavnika.

Privatni život

Vladimir Kočiš bio je u braku s Mirjanom i iz tog braka ima kćer Ivu i sina Filipa. U drugi je brak stupio sa Snježanom Lukinac s kojom je bio u braku devet godina, ali je ona u kolovozu 2009. godine preminula od zloćudne bolesti. Pjesmu “Dobro ti jutro, ljubavi” posvetio je preminuloj supruzi, a ta je pjesma ujedno i njegova ljubavna himna o pravoj ljubavi i o tome kako nastaviti dalje. Naime, Kočiš je priznao da je u tom periodu bio u velikoj boli i snažnoj tuzi te da nije bilo dana kada nije plakao. Iako prije nije prakticirao vjeru, nakon suprugine smrti osjetio je potrebu za odlaskom u crkvu što ga je dodatno ispunilo i otvorilo mogućnost drukčijeg razmišljanja.

U lipnju 2014. godine Kočiš se treći put oženio nakon trogodišnje veze s Dinom Hadžiselimović. Kumovi su im bili Sanja Doležal, kolegica s kojom je nastupao u Novim fosilima i Jakov Bienenfeld. Par se vjenčao uz rijeku Mrežnicu, a kanuom su došli do Mrežničke kuće. Kočiš je izjavio da su oboje udovci i da imaju iza sebe kako ružne, tako i lijepe uspomene kao i bogato iskustvo.

Posao

Svoj je prvi bed Kočiš osnovao u srednjoj školi, a nosio je naziv “Biseri” s kojim je nastupao sve do 1973. godine.

Nove fosile osnovao je Slobodan Momčilović 1969. godine. Upravo je Arsen Dedić predložio epitet “novi” u Novim fosilima. U početku su nastupali kao prateći sastav poznatim pjevačima poput Ivici Šerfeziju i Ljupki Dimitrovskoj, a 1976. pridružuje im se Vladimir Kočiš, Rajko Dujmić i Đurđica Miličević. Te su godine Novi fosili obilježili svoje prve diskografske uspjehe te su pozvani na Splitski festival na kojem su nastupili s pjesmom “Diridonda” koja je ujedno bila hit u bivšoj Jugoslaviji. Osim po Jugoslaviji, ovaj je pop sastav nastupao i u inozemstvu. Brojne su uspjehe ostvarili u Dresdenu i Bratislavi, a u nekoliko su navrata izabrani za sastav godine. Isto tako, nizali su turneje po tada Sovjetskom Savezu, Kanadi, europskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi su album objavili 1974. godine pod nazivom “Novi fosili”. Album je osvojio dijamantnu ploču, a prodan je u više od 200.000 primjeraka.

1978. godine izdali su album “Da te ne volim”, a 1980. “Nedovršene priče”. Zanimljivo je da je hit “Da te ne volim” koji se nalazi na istoimenom albumu prodan u više od 65.000 primjeraka.

1981. godine objavili su dva albuma: “Budi uvijek blizu” i “Hitovi sa singl ploča”, a godinu dana kasnije “Za djecu i odrasle”.

Đurđica Barlović Nove fosile napustila je 1983. godine kada ju je zamijenila Sanja Doležal. Te su godine objavili album “Volim te od 9 do 2 (i drugi veliki hitovi)” i “Poslije svega”.

1985. godine izdali su album “Tvoje i moje godine”, a 1986. “Za dobra stara vremena” za koji su dobili nagradu Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop glazbe.

“Poziv na ples” i “Dijete sreće” albumi su koje su objavili 1987. godine, a godinu dana kasnije “Nebeske kočije”. 1989. godine objavljuju album “Obriši suze, generacijo”, a 1990. “Djeca ljubavi”.

Prvotna se postava razišla 1991. godine te se sastav u novoj postavi rastaje u listopadu 2001. godine. U tom su periodu objavili album “Najbolje godine” 1993. godine, “Druge godine” 1995., a “Bijele suze padaju na grad” 1996. godine. 1998. godine objavili su čak tri albuma: “Pričaj mi o ljubavi”, “Ljubav koja nema kraj vol. 1” i “Ljubav koja nema kraj vol. 2”. Godinu dana kasnije publici predstavljaju album “Jesen”.

Ipak, 2005. godine Novi fosili okupljaju se u starom sastavu koji uključuje Sanju Doležal i Vladimira Kočića Zeca. Tada objavljuju album “Za dobra stara vremena 2005”, a godinu dana kasnije “The Platinum Collection Novi fosili”. 2010. godine predstavili su svoj album “Love collection”, a 2011. “Uvijek blizu”.

Članove skupine potresla je iznenadna smrt bubnjara i supruga Sanje Doležal, Nenada Šarića 2012. godine te su napravili kraću pauzu. 2013. godine izdali su album “Live!”.

Kočiš je surađivao s “Gazdama”, “Najboljih hrvatskim tamburašima”, “Ex Panonijom” i brojnim drugima. Član je Zajednice umjetnika i Glazbene unije, a od 2005. godine član je i Hrvatskog društva skladatelja. Za svoje javno umjetničko djelovanje, ali i za izniman doprinos hrvatskoj glazbi 2008. godine Kočiš je dobio nagradu “Status”. Na Međimurskom festivalu regionalnog karaktera 2010. godine imenovan je novim umjetničkim ravnateljem.

Najveća postignuća

Veliko postignuće Novih fosila upravo je ono iz 1986. godine kada su dobili 3. Nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu, a iste su godine dobili i za album “Za dobra stara vremena” nagradu Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop glazbe. Pod imenom “Za dobra stara vremena” napravljen je i mjuzikl na temelju pjesama Novih fosila.

Iduće godine Novi fosili su nastupili na izboru za pjesmu Eurovizije kao predstavnici Jugoslavije u Bruxellesu. Postigli su vrlo uspješan rezultat, naime, osvojili su 4. mjesto pjesmom “Ja sam za ples”.

Autor S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*