Valter Flego

Valter Flego je istarski župan i potpredsjednik stranke Istarski demokratski sabor (IDS). Prije nego što je došao na funkciju istarskog župana 2013. godine, bio je gradonačelnik Buzeta. Nositelj je liste Amsterdamske koalicije za Europske izbore 2019. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu i prva dva razreda srednje završio je u Buzetu, a preostala dva razreda u Rijeci i tako stekao zvanje strojarskog tehničara. Nakon toga je 1991. godine upisao studij strojarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Diplomirao je 1996. godine, a kao najbolji student fakulteta dobio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Rijeci i Nagradu Grada Buzeta za izuzetne rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.

Nakon položenog državnog stručnog ispita, upisao je poslijediplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Studij je završio 2000. godine i stekao titulu magistra ekonomskih znanosti.

Privatni život

Rođen je 15.8.1972. godine u Kopru. Njegova majka Marija bila je tekstilna radnica, a pokojni otac Đino skladištar. Iako su bili skromnih materijalnih mogućnosti, ulagali su novac u Valterovo školovanje.

Valter se 2002. godine oženio Brankom, učiteljicom koja radi u područnoj školi u Vrhu. Par ima dva sina, Dinka i Ivu.

Posao

Iako je po završetku fakulteta imao nekoliko poslovnih ponuda iz zemlje i inozemstva, Valter Flego kaže kako se zbog ljubavi prema Istri i rodnom gradu ipak zaposlio u Istarskom vodovodu.

2001. godine je na lokalnim izborima za Grad Buzet izabran za zamjenika gradonačelnika. 2005. godine je od strane Gradskog vijeća izabran za gradonačelnika Buzeta. Na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika 2009. godine, Valter Flego je dobio povjerenje od 84% njegovih sugrađana.

Na lokalnim izborima za župana 2013. godine, Flego je pobijedio dotadašnjeg stranačkog kolegu Damira Kajina. Dužnost je preuzeo od Ivana Jakovčića. Mjesto istarskog župana izazvalo je sukob u tada vladajućoj Kukuriku koaliciji jer su IDS, HNS i Zeleni podržavali Flegu kao kandidata, dok su SDP, HSU, SDSS, HSLS i SDA Hrvatske podržavali Kajina.

Valter Flego je te iste godine izazvao kontroverze svojim izjavama da neće dopustiti prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti, što je izazvalo negativne rekacije pobornika i organizatora tog referenduma.

USKOK je protiv njega 2014. godine podignuo optužnicu, a optužen je da je sebi i suradnicima protuzakonito povećao plaće od 2010. do 2013. godine, u vrijeme kad aje bio gradonačelnik Buzeta. Županijski sud u Rijeci oslobodio ga je optužbi u veljači 2015. godine.

2017. godine je izabran za istarskog župana na još jedan mandat.

Flego je u veljači 2019. godine službeno potvrđen kao kandidat IDS-a i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament. Poručio je da će u slučaju osvajanja mandata na tim izborima dati ostavku na mjesto istarskog župana.

Ističe kako se zalaže da mladima bude bolje, da studiji prate potrebe tržišta rada i da studenti u Hrvatskoj imaju uvjete jednake onima koje imaju njihovi vršnjaci na fakultetima širom Europske unije.

Najveća postignuća

Valter Flego je tijekom svoje dosadašnje političke karijere prvo obavljao funkciju zamjenika gradonačelnika Buzeta, zatim je postao gradonačelnik tog grada, a 2013. godine preuzima dužnost istarskog župana. 2017. godine dobiva još jedan mandat, a 2019. priliku da postane zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*