Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić poznat je kao hrvatski je političar. Mnogi ga znaju i po nadimku Nino, a tako ga najčešće od milja zovu Istrijani. Bivši je predsjednik političke stranke IDS-a, a obnašao je i zastupničku dužnost u Europskom parlamentu.

Obrazovanje

Jakovčić je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio u rodnome Poreču. Potom je upisao Fakultet za vanjsku trgovinu Sveučilišta u Zagrebu na kojemu je 1980. godine i diplomirao.

Privatni život

Ivan je dijete agronoma i enologa Bože i majke Austrijanke, a rođen je u Poreču 15.11.1957. godine.

Bio je u braku s Marijom Hrvatin, koju je upoznao još u gimnaziji. Roditelji su troje djece, Juga, Jablana i Jelene Jakovčić. Javnost je u studenom 2011. godine saznala da se razveo kada je predao svoju imovinsku karticu, a pod bračni je status stavio neoženjen. Nakon razvoda, s bivšom je suprugom ostao u prijateljskim odnosima.

Nakon razvoda u vezi je s Dubravkom Svetličić, ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta u Rovinju, a javnosti je Dubravka priznala njihovu vezu, kao i da par zajedno živi.

Jakovčić govori talijanski, engleski, njemački i francuski jezik. U slobodno vrijeme igra golf i uživa u sommelierstvu, poznavanju vina koje sve više ulazi u dio opće kulture, a ljubav prema vinu vjerojatno je naslijedio od oca enologa.

Posao

Prvi poslovi kojima se Jakovčić bavio bili su vezani uz izvoz i marketing u pazinskom poduzeću “Pazinka”. Nakon toga počeo se u Austriji baviti privatnim poduzetništvom, gdje je njegova majka imala nekretninu. Istim se poslom nastavio baviti i u Hrvatskoj kada se 1989. godine vratio.

1991. godine službeno je započela njegova politička karijera kada je izabran predsjednikom IDS-a. Već iduće godine izabran je za saborskog zastupnika, kao i 1995. i 2000. godine.

Na parlamentarnim izborima održanima 1992. godine izabran je zastupnikom drugog saziva Zastupničkog doma Sabora RH. Tijekom tog mandata, Jakovčić je obnašao dužnost i saborskog člana Odbora za vanjsku politiku.

1993. godine izabran je za vijećnika županijske skupštine za međužupanijsku i međuregionalnu suradnju, ali i za odnose s iseljeništvom. Za istu je funkciju izabran i 1997. godine. Istarska je županija 1994. godine postala članica Skupštine europskih regija, jedne od najvećih i najrespektabilnijih organizacija u Europi, a upravo je Jakovčić bio predsjednik Odbora II Skupštine europskih regija u trajanju od 1998. do 1999. godine. Isto tako, obnašao je dužnost predsjednika Odbora A istočno-zapadne suradnje od 1999. do 2000. godine.

Nakon političkih izbora 2000. godine, budući da je Jakovčićeva politička stranka IDS bila u koaliciji s HDZ-om, HSLS-om i drugim strankama, Jakovčić ulazi u vladu te postaje ministar u Ministarstvu europskih integracija.
IDS je iz vlade izašao već iduće godine, 2001., kada je Jakovčić podnio i ostavku te se ujedno i kandidirao za istarskog župana. Na tim je izborima pobijedio, a iste je godine ponovno izabran za vijećnika županijske skupštine.

Od 2003. pa sve do 2007. godine Jakovčić je bio zamjenik predsjednika Skupštine Europskih regija, i to u dva mandata.

2005. godine ponovno osvaja mandat za istarskog župana.

Od lipnja 2006. godine Jakovčić obnaša dužnost predsjednika Jadranske euroregije. Jadranska se euroregija sastoji od 25 članica, a zadatak joj je rješavanje zajedničke jadranske problematike koja ujedinjuje prekograničnu, međuregionalnu i transnacionalnu suradnju.

2009. godine također je ponovno pobijedio na izborima za istarskog župana, ovoga puta na prvim neposrednim lokalnim izborima.

2010. godine, kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, Jakovčić je izabran za Euro-mediteransku Skupštinu lokalnih i regionalnih vlasti. Iste je godine imenovan i potpredsjednikom ARLEM-ove Komisije za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove.

2013. godine kandidirao se na izborima za Europski parlament, kada je uz dopuštenje IDS-a nastupio s listom skupine birača. Na republičkoj je razini lista te godine ostvarila 3,84% glasova, a iduće je godine, na novim izborima, predstavljao IDS koji je bio u koaliciji s SDP-om, HNS-om, HSU-om i SDSS-om. Upravo ta je lista osvojila četiri zastupnička mjesta, a Jakovčić je postao zamjenikom europskog povjerenika, Nevena Mimice.
Predsjednik IDS-a bio je do 2014. godine kada je proglašen počasnim predsjednikom. Iste je godine, nakon što su održani izbori za Europski parlament, izabran zastupnikom u Europskom parlamentu. Ubrzo je postao i izvjestitelj EU za Jadransko-jonsku strategiju.

Jakovčić je član Instituta regija Europe i potpredsjednik izaslanstva u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Albanije EU. Uz to, sudjelovao je na brojnim konferencijama koje se tiču ljudskih i manjinskih prava, zaštite okoliša, slobode medija i gospodarstva, iz područja demokracije, regionalizma i brojnih drugih.

Najveća postignuća

2006. godine talijanski predsjednik Giorgio Napolitano Jakovčiću je, povodom 60. Obljetnice Republike Italije, dodijelio najviše odličje, Grande Ufficiale (I. Classe).

U lipnju 2008. godine dobio je Priznanje Autonomne pokrajine Vojvodine za toleranciju koju mu je dodijelio Predsjednik Skupštine.

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija Jakovčiću je 2009. godine dodijelio počasnu titulu viteza kulinarstva.

Jakovčić je 2010. godine primio Orden Ante Starčevića od predsjednika Republike Hrvatske, za njegov doprinos, očuvanje i razvoj moderne hrvatske države. Iste ga je godine austrijski predsjednik odlikovao priznanjem “Veliko zlatno odličje s Danicom za zasluge za Republiku Austriju”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*