Damir Kajin

Damir Kajin je hrvatski političar koji je po saborskoj statistici bio jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika. Pobornik je ideje o decentralizaciji Hrvatske, kojom bi se s vremenom Istri omogućilo dobivanje statusa autonomne pokrajine. Damir je jedna od osoba za koje se nikako ne može reći da su obične i dosadne. Za njega je karakterističan govor “bez dlake na jeziku” i dio javnosti ga smatra borcem protiv privilegija vladajućih struktura i nepravde.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u Buzetu, a u Rijeci srednju Upravnu školu. U Rijeci je upisao i pravni fakultet, međutim nikad ga nije završio. Isticao je da su mu do diplome ostala još dva ispita i da smatra da nije ništa manje sposoban od drugih zbog toga što ne posjeduje diplomu.

Prema njegovom mišljenju najbitnije je da političar bude odgovoran i pošten, da radi 24 sata dnevno te da za vrijeme svog mandata postigne da ljudi žive što bolje, a da je manje važno ima li ili nema fakultet.

Privatni život

Rođen je 3.2.1962. godine u Kopru, u Sloveniji. Njegov otac Milan i majka Marija su bili službenici koji su se bavili i poljoprivredom. Osim Damira, čije je krsno ime Frane, imaju i sedam godina mlađeg sina Darka. Braća su roditeljima pomagala kositi travu, hraniti goveda, sušiti i spremati sijeno, brati grožđe i praviti vino.

Damir je u djetinjstvu želio biti vozač na automobilskim utrkama. Kao mladić je bio izviđač i igrao je nogomet, a s osamnaest godina je služio vojsku na Kosovu.

Sudjelovao je u Domovinskom ratu, bio je mobiliziran u akciji Oluja kao pripadnik 119. Istarske brigade.

U braku je s Alice del Bianco, modnom kreatoricom koja je studirala dizajn u Firenci. Upoznao ju je 1994. godine poslije nogometne utakmice između novinara i političara Istarske županije. Damir je s dečkima poslije utakmice došao u jedan hotel na piće i odmah je zapazio plavušu koja se nalazila u kafiću. Nekoliko godina su se družili i izlazili kao prijatelji, a vjenčali su se 1998. godine. U braku su dobili sina Karla.

2005. godine se po medijima pisalo da se Kajin razvodi od supruge, a razlog je bio dugovanje od nekoliko stotina tisuća kuna koje je ona tajila od njega, a koje je za najam prostora u kojemu je držala trgovinu s odjećom bila dužna gradu Puli. Iako se pričalo o razvodu, par je još uvijek skupa.

Roditeljima koji žive u zaseoku Kajini, pokraj Buzeta, Damir često pomaže u obavljanju poljoprivrednih radova. Takva mu fizička aktivnost odgovara jer nema previše vremena za bavljenje sportom, a berbu maslina i grožđa smatra idealnom prilikom za druženje s rodbinom i prijateljima koje nekad ne vidi mjesecima. Voli se opuštati uz glazbu Alena Vitasovića, Gustafa, Livija Morosina, Olivera Dragojevića i Gibonnija.

U rujnu 2016. godine je pod utjecajem alkohola izazvao sudar na jednom parkingu u Puli, a nakon toga je vikanjem narušavao javni red i mir pa je protiv njega bio pokrenut prekršajni postupak.

Posao

Kajin je karijeru započeo kao imovinsko-pravni referent u Istarskom vodovodu, gdje je radio dvanaest godina. Bio je politički aktivan u Savezu socijalističke omladine Buzeta, na čijoj je listi u vrijeme demokratskih promjena 1990. godine izišao na izbore te osvojio oko 30% glasova.

Kasnije je s cijelom listom prešao u novoosnovani Istarski demokratski sabor i zahvaljujući tomu postao član Predsjedništva IDS-a. Čelnik stranke IDS, Ivan Jakovčić ga 1991. godine imenuje potpredsjednikom.

1993. godine postaje predsjednik Skupštine Istarske županije i na tom mjestu ostaje osam godina. 1995. ulazi u Hrvatski sabor kao zastupnik IDS-a. Uzastopno je osvajao pet saborskih mandata i kroz to vrijeme je bio član Odbora za financiranje i državni proračun, Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te predsjednik Kluba zastupnika IDS-a. Kada se u Saboru odlučivalo o smanjenju zastupničkih mirovina, Kajin je aktivirao svoje pravo na povlaštenu mirovinu, a taj potez je pravdao strahom za egzistenciju.

2009. godine je kao kandidat IDS-a sudjelovao na Predsjedničkim izborima i dobio 3,87% glasova.

Bio je najbliži suradnik predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića više od jednog desetljeća. Bio mu je čak I jamac za kredit kada je Jakovčić odlučio kupiti cijelo selo. Razlaz između njih dvojice je započeo u drugoj polovici 2012. godine, a do njega definitivno dolazi u siječnju 2013. godine kada se Kajin mimo stranačke procedure kandidirao za istarskog župana.

Naime, Kajin se tada za istarskog župana kandidirao uz potporu SDP-a i vodio je kampanju protiv IDS-a, iz kojeg je izbačen istog dana kada je objavio kandidaturu. Na izborima je poražen od IDS-ovog kandidata Valtera Flege koji je osvojio oko 54% glasova, dok je Kajin imao oko 42%.

U Pazinu je na Međunarodni praznik rada 2014. godine osnovana nova politička stranka, Istarski demokrati, a predsjednikom je imenovan tada neovisni saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Istarske županije Damir Kajin, koji je ujedno bio i inicijator osnivanja stranke. Na predsjedničkim izborima 2014. godine su u početku čvrsto podupirali Ivu Josipovića, da bi kasnije promijenili mišljenje. Kajin je obrazložio da je do promjene mišljenja došlo zbog saznanja da je iza Josipovića stajala agencija koja je iz javnih poduzeća izvukla nekoliko milijuna kuna.

U srpnju 2016. godine je zbog neslaganja s članovima stranke podnio otkaz u Istarskim demokratima. Nakon kraće političke stanke, u ožujku 2017. godine je najavio da izlazi na lokalne izbore u Buzetu kao nezavisni kandidat.

Najveća postignuća

Počevši od 1990. godine, Damir Kajin je imao najveću minutažu za saborskom govornicom od svih drugih zastupnika. Poznato je da gotovo nije bilo teme o čijoj raspravi on nije sudjelovao.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*