Tonino Picula

Tonino Picula je hrvatski političar koji je javnosti najpoznatiji po obnašanju dužnosti ministra vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana. Rodio se u Malom Lošinju 31.8.1961. godine. Nakon završenog ministarskog mandata, radi kao zastupnik u Europskom parlamentu.

Obrazovanje

Tonino Picula je osnovnu i srednju školu završio u Šibeniku nakon čega se preselio u Zagreb gdje je upisao sociologiju na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1986. godine.

Privatni život

Tonino Picula ima brata Boška, poznatog filmskog kritičara.

Tonino je sudjelovao  u Domovinskom ratu kao dobrovoljac u borbenom sektoru.

Iako je u javnosti izjavio da će se oženiti nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju, oženio se 15.8.2007. godine na Karibima. Na vjenčanju nije bio prisutan nitko iz obitelji pa čak ni kumovi. Sa svojom suprugom Mirjanom Mikić, ekonomisticom, bračne je zavjere izmijenio u kapelici na otoku St. Thomas, na Djevičanskim otocima.

2009. godine bračni par Picula dobio je kćer Petru. Do tada su živjeli u Velikoj Gorici, no nakon rođenja djeteta, preselili su u Zagreb gdje su kupili stan.

Tonino Picula je aktivni član Hrvatskog sociološkog društva i Matice hrvatske.

Jedan je od osnivača i člana vijeća udruge “Krila ljubavi”. U spomenutoj udruzi bio je angažiran od 2005. do 2011. godine. Udruga štiti zlostavljanu i traumama pogođenu djecu na području Velike Gorice.

Posao

1987. godine, godinu dana nakon što je diplomirao na Filozofskom fakultetu dobio je svoj prvi posao. Radio je u Hrvatskom saboru kulture kao stručni suradnik. Također, tamo je bio i tajnik časopisa “Kulturni radnik”.

1989. godine prelazi u Centar za idejno-teorijski rad Saveza komunista Hrvatske gdje također radi kao stručni suradnik.

U razdoblju od 1992. do 1993. godine na dužnosti je šefa kabineta u to vrijeme predsjednika SDP-a Ivice Račana.

Od 1993. do 2000. godine obnašao je dužnost tajnika SDP-a te je bio zadužen za međunarodne odnose.

1997. godine bio je vijećnik Županijske skupštine Zagrebačke županije i predsjednik Gradskog odbora SDP-a Velike Gorice.

2000. godine, nakon pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima, Picula je izabran za saborskog zastupnika, a tadašnji premijer Ivica Račan imenovao ga je ministrom vanjskih poslova u Vladi. Te iste godine, Picula je potpisao pristup Hrvatske NATO-vom programu Partnerstva za mir. Vjerovao je da će se brzo okončati eurointegracijski proces i da će Hrvatska ući u Europsku uniju.

2002. godine dobio je pomoćnika, Zorana Milanovića.

Krajem 2003. godine, kada SDP više nije bio na vlasti, Picula je postao predsjednik Glavnog odbora SDP-a.

2005. godine na lokalnim izborima je izabran za gradonačelnika Velike Gorice. Godinu dana kasnije, na izvanrednim izborima, također je izabran na istu dužnost. Dužnost gradonačelnika Velike Gorice obnašao je do 2009. godine.

2007. godine nakon što je preminuo Ivica Račan, Picula je bio kandidat za predsjednika SDP-a na unutarstranačkim izborima. U prvom krugu je izgubio da bi u drugom krugu Željku Antunović pobijedio Zoran Milanović.

2008. godine u predsjedništvu je SDP-a.

U Hrvatski Sabor biran je 2003., 2007. i 2011. godine.

Od 2004. godine obnašao je dužnost voditelja hrvatskog izaslanstva Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Parlamentarnoj skupštini. Uz to, bio je član odbora zaduženog za Ustav, politički sustav i poslovnik, europske integracije i veterane te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Od 2010. godine radio je kao izvjestitelj OESS Parlamentarne skupštine, a godinu dana kasnije izabran je za potpredsjednika te iste organizacije. Bio je zadužen kao voditelj i koordinator misija OESS-a na predsjedničkim ili parlamentarnim izborima u Moldaviji, Kazahstanu, Rusiji, Gruziji i Armeniji.

2012. godine bio je promatrač u Europskom parlamentu, a godinu dana kasnije, 1.7.2013. godine izabran je u Europski parlament s SDP-ove liste koji je imao najveći broj preferencijalnih glasova.

Nakon petogodišnjeg mandata u Europskom parlamentu, Tonino Picula nalazi se na SDP-ovoj listi od 12 kandidata za izbor zastupnika u Europski parlament 2019. godine. Deveti po redu izbori održavaju se od 23. do 26.5.2019. godine. Na Europskim parlamentarnim izborima 2014. godine osvojio je gotovo 133 tisuće glasova. Ostvari li takav uspjeh u svibnju 2019. godine, to će biti njegov treći mandat u Europskom parlamentu. Osvoji li ih, zalagat će se za daljnji nastavak energetske tranzicije otoka u Hrvatskoj. Spomenute promjene započelo je Tajništvo za otoke, a Tonino će se zalagati da se njihov budžet poveća za 100 milijuna eura. Nastavit će i aktivnosti što se tiče sigurnosti.

Najveća postignuća

Tonino Picula je u svojoj bogatoj političkoj karijeri javnosti ostao najupečatljiviji kao ministar vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana.

1.7.2013. godine izabran je kao hrvatski zastupnik u Europski parlament. Za vrijeme mandata, u ožujku 2014. godine organizirao konferenciju i ujedno i izložbu pod nazivom “Jadran – boje izvornosti”. Tom izložbom omogućio je malim proizvođačima hrvatskih delicija da predstave svoje proizvode u Europi te se upoznaju i informiraju s time kako ih najbolje mogu zaštititi.

Često upozorava na probleme malih ribara, a izborio se i za reviziju europskog zakonodavstva. U Europskom parlamentu se izborio za pravo malih hrvatskih proizvođača da i dalje mogu izvoziti svoje proizvode bez naplata carine. Uz to, zalagao se za potrošačku ravnopravnost jer kada je Hrvatska ušla u EU i dalje nije bila prepoznata kao ravnopravna članica pa joj se naplaćivali veći troškovi dostave. To se promijenilo i cijene dostave za Hrvatsku na Internetu su promijenjene.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*