Marija Vučković

Marija Vučković je bila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, a nakon velike rekonstrukcije Vlade 17.7.2019. godine postaje ministrica poljoprivrede. Karijeru je započela u Luci Ploče, a kasnije je bila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije pa zamjenica ministrice regionalnog razvoja i fondova.

Obrazovanje

U Pločama je završila osnovnu redovnu i glazbenu te srednju školu. Nakon toga se upisala na Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je stekla zvanje magistrice znanosti iz područja međunarodne ekonomije.

Privatni život

Rođena je 3.7.1974. godine u Pločama. Njen otac Luka Šiljeg bio je jedan od osnivača HDZ-a u dolini Neretve, a devedesetih je bio dožupan. Također je bio povjerenik Vlade RH nakon raspuštanja Županijske skupštine 1998. godine.

U imovinskoj kartici koju je Marija Vučković priložila stoji da ima voćnjak u Opuzenu i stan u Pločama, dionice Hrvatskog telekoma, Luke Ploče i Atlantske plovidbe, štednju od četiri tisuće kuna te tri kredita.

U braku je i ima dvoje djece. U slobodno vrijeme ponekad zna zapjevati u opuzenskoj ženskoj klapi Arija.

Posao

Marija Vučković je radno iskustvo stjecala u Luci Ploče, gdje je od 2005. d0 2009. godine bila rukovoditeljica komercijalnih i financijskih poslova. U međuvremenu je od 2004. do 2005. godine bila savjetnica u Odjelu za bilateralnu ekonomsku suradnju.

2006. godine je postaje članicom HDZ-a i Udruge poslovnih savjetnika Hrvatske, a dvije godine kasnije i dopredsjednicom Gradskog odbora HDZ-a Ploče. Iste je godine dobila stipendiju Poslovnog dnevnika za obrazovanje pri Dubrovačkoj školi bankarstva i financija.

Vučković je kasnije postala zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića. 2013. godine je obnašala funkciju predsjednice Nadzornog odbora tvrtke Komunalno održavanje iz Ploča, a u isto je vrijeme bila i članica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče.

Radila je na nekoliko projekata financiranih iz programa prekogranične suradnje i Europskog socijalnog fonda. Volonterski je predavala Počela ekonomije i Međunarodne financije na stručnim studijima Sveučilišta u Dubrovniku.

2015. godine seli se u Zagreb, gdje postaje zamjenica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, a 24.11.2016. godine imenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede.

Marija Vučković je i ovlašteni sudski tumač za financije i računovodstvo te investicijska savjetnica. Autorica je nekoliko stručnih članaka u područjima korištenja europskih strukturno-investicijskih instrumenata i cost-benefit analize.

Često je bila na meti kritika gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića, koji je tvrdio da se kao državna tajnica Ministarstva poljoprivrede uplitala u lokalnu politiku te da je njen rad netransparentan.

Marija Vučković je nakon rekonstrukcije Vlade 17.7.2019. godine naslijedila Tomislava Tolušića i došla na čelo Ministarstva poljoprivrede.

Najveća postignuća

Karijeru je započela kao rukovoditeljica komercijalnih i financijskih poslova, a desetak godina kasnije prvo postaje državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, da bi na kraju došla na čelo tog istog ministarstva.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*