Tomislav Saucha

Tomislav Saucha je saborski zastupnik za VII. izbornu jedinicu u devetom sazivu Hrvatskog sabora koji je svoju političku karijeru gradio u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP-u). U Vladi premijera Zorana Milanovića je bio prvi savjetnik, a kasnije u istoj Vladi je bio imenovan za predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH.

Obrazovanje

Završio je Pravni fakultet u Rijeci (VSS diplomirani pravnik) i Visoku školu za menadžment u Zagrebu.

Privatni život

Tomislav je rođen 12.6.1980. godine u Zagrebu u dobrostojećoj obitelji.

Svoju buduću suprugu Ivanu upoznao je na drugoj godini fakulteta, na predavanju ekonomske politike. Otada su nerazdvojni iako se Ivana nikada nije direktno bavila politikom. Par se brzo i vjenčao. Ivana je odvjetnica koja s kolegom ima svoj vlastiti ured. Žive u zagrebačkom stanu na Gornjem gradu.

Godine 2016. Tomislav Saucha je optužen je za nezakonitu isplatu za službena putovanja u tzv. “Aferi dnevnice” u kojoj ga uz odvjetnicu Aleksandru Horvat brani i njegova supruga odvjetnica koja vjeruje da nije kriv, te da mu je sve namješteno. Tereti ga se za vlastoručne potpise na više od stotinjak putnih naloga s kojima je sebi pribavio imovinsku korist na štetu državnog proračuna RH.

Novinari ga opisuju kao bahatu i nepristupačnu osobu jer im je onemogućavao pristup informacijama kao i tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću..

Posao

U SDP se učlanio kao mladić početkom 1999. godine. Ubrzo se aktivirao i u Forumu mladih te u organizaciji SDP-a u Zagrebu. U stranci brzo napreduje i postaje zamjenik predsjednika Mjesnog ogranka Šestinski dol Vrhovec. U to vrijeme upoznaje Zorana Milanovića. Tomislav je bio aktivan u forumu mladih i izabran je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Zbog dugogodišnje stranačke lojalnosti, Milanović mu je povjerio da vodi kampanju za parlamentarne izbore 2011. godine i jedan je od najzaslužnijih članova u Milanovićevoj pobjedi.

Nakon pobjede na izborima premijer Milanović mu se odužio mjestom prvog savjetnika u Vladi, a kasnije i predstojnikom svog ureda. Tomislav Saucha je tada bio Milanovićeva desna ruka i glavni operativac.

Dok je obnašao funkciju predstojnika imao je dvije sporne situacije. U ožujku 2013. je otkriveno da je jedna državna tvrtka bez natječaja sklopila ugovor s odvjetničkim uredom u kojem je Tomislavova supruga suvlasnica i kažnjen je novčanom kaznom za incident na Sljemenu u siječnju 2015. kada je izvrijeđao interventne policajce i prijetio im svojom visokom političkom pozicijom. U prvoj aferi Tomislav je ponudio svoju ostavku koju je tadašnji premijer odbio, dok se u drugoj aferi branio da nije kriv jer nije nikoga vrijeđao.

Kao predstojnik Vladinog ureda bio je do samog kraja, a razriješen je 21.1.2016. godine.

Saborski zastupnik je postao 28.12.2015., no mandat je kratkotrajno stavio u mirovanje da bi ga ponovo aktivirao 30.1.2016. Dužnosti koje obavlja u saboru su: potpredsjednik Odbora za europske poslove, član je Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i član Odbora za vanjsku politiku.

Na sjednici Hrvatskog sabora u veljači 2017. na zahtjev DORH-a izglasano mu je skidanje imuniteta sa 135 glasova i samo jednog glasa protiv i tako se podržalo pokretanje kaznenog postupka protiv njega. Tomislav Saucha je uhapšen i priveden u istražni zatvor u Remetincu gdje je proveo tjedan dana. Pritvoren je zbog sigurnosti da ne bi utjecao na svjedoke koji su ključni za Uskokovu istragu zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja. Zbog novonastale situacije u kojoj je optužen, istupio je iz SDP-a i postao nezavisni saborski zastupnik kako ne bi zbog svojih osobnih problema bio na teret stranci. Ako se dokaže da je nevin, njegov povratak u SDP će biti samo formalnost.

Nakon izlaska iz istražnog pritvora vratio se u saborske klupe uz obrazloženje da živi od svoga rada i mora financirati obranu da bi dokazao svoju nevinost i vratio povjerenje građana.

4.5.2017. godine njegov je glas presudio kada je u Hrvatskom saboru održano glasovanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Nakon nekoliko burnih dana u Saboru i održanog glasovanja, Saucha je završio na infuziji, a predsjednik Sabora Božo Petrov dao je ostavku.

Najveća postignuća

Za vrijeme dvanaeste Hrvatske Vlade i premijera Zorana Milanovića bio je prvi savjetnik i Predstojnik Ureda Vlade RH. Na parlamentarnim izborima 2016. godine izabran je za saborskog zastupnika VII. izborne jedinice.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*