Tomislav Horvatinčić

Tomislav Horvatinčić rođen je 3.2.1948. godine u Rakovom Potoku kraj Samobora. Javnosti je poznat kao ugostitelj, poduzetnik koji je gradio trgovački centar Cvjetno u središtu Zagreba unatoč prosvjedima građana. Također, u fokusu javnosti se našao i zbog većeg broja uzrokovanih prometnih nesreća. Sve ovo dovodi do čestog epiteta koji se veže uz njegovo ime – kontroverzni.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu Horvatinčić je završio u rodnom Rakovom Potoku pokraj Samobora. Potom je u Zagrebu apsolvirao na Hotelijerskom fakultetu, smjer hotelski menadžer.

Privatni život

Horvatinčića život još ni od djetinjstva nije mazio. Kao mali dječak ostao je bez sestre i dva brata. Zbog bolesti su mu preminuli sestra i jedan brat, a drugog je brata izgubio kada je imao 9 godina. Naime, brat mu je u igri udario glavom o stijenu te umro.

I on je sam imao zdravstvenih problema. Nakon operacije i brojnih kemoterapija uz više nego izražen gubitak kilograma uspio je preboljeti rak kostiju.

Bio je u dva braka. U prvom je braku bio s Vesnom Horvatinčić s kojom se razveo nakon 24 godine braka. S njom ima dvoje djece, Tomislava Domagoja i Krešimira, a nakon rastave ostavio joj je u vlasništvo restoran Babylon. Razvod je poprimio veliku medijsku pažnju, a posebice kada se njegov sin Tomislav Domagoj javno odrekao svoga oca optuživši ga za nemar oko obitelji, nasilnost, bavljenje mutnim poslovima, preljubnost te probleme s alkoholom. Nakon cijelog incidenta cijela se situacija smirila, a Horvatinčić se medijima pohvalio kako je sada u dobrim odnosima s bivšom suprugom, kao i sinovima.

Nakon toga bio je u braku s Dubrovčankom Nelom, a nakon što su se razveli javnosti nisu prezentirali detalje sudske parnice. Naime, s njom je bio u braku 9 godina i Nela mu je bila kako životna, tako i poslovna partnerica. U njegovoj je tvrtki ona bila zadužena za odnose s javnošću.

Horvatinčić je medijsku pažnju privukao prometnim nesrećama koje je uzrokovao. Krajem 80-ih godina 20-og stoljeća dogodila se prva koja je završila sa smrtnim posljedicama. Naime, dok je još držao Babylon, Horvatinčić je pregazio na pješačkom prijelazu u Zagorskoj ulici u Zagrebu Mandu Vučković koja je preminula, a uz to teško je ozlijedio njezinu kćer Mariju Nosek. Nakon što je skrivio prometnu nesreću, Horvatinčić je pobjegao s mjesta nesreće, opravdavajući se da se bojao čovjeka koji mu je prijetio. U početku nije bio pokrenut nikakav postupak, a onda je otac Marije Nosek pokrenuo privatnu tužbu te je Horvatinčić dobio 6 mjeseci kazne, dok mu vozačka nije bila oduzeta.

1989. godine na Aleji Bologne u Zagrebu dogodila se sljedeća prometna nesreća u kojoj je zbog Horvatinčićeve prebrze vožnje poginula Nada Petrović.

Horvatinčić se 2009. godine svojim terencem zaletio u automobil u kojemu je bila četveročlana obitelj, no ozbiljnijih ozljeda nije bilo.

2011. godine kod Šibenika svojom je jahtom naletio na jedrilicu Talijana Franceska Slpietra i Marielle Patelli. Unesrećeni su poginuli, a s Horvatinčićem je na jahti bila njegova suputnica Anica Đerđe Dilber, osobna bankarica za bogate klijente u Hypo banci. Suđenje se održavalo u Šibeniku, a jedan od ključnih svjedoka bio je Nijemac Klaus Fuchs. Javnost je bila zgrožena činjenicom da je Horvatinčićeva tvrtka Santa Marina d.o.o. tražila 214 000 eura naknade za štetu koju je njegova jahta pretrpjela prilikom sudara.

Posao

Horvatinčić je 1970. godine u Požegi počeo raditi kao referent u policiji, na odjelu izdavanja vozačkih dozvola. Prestao je raditi krajem 1971. godine kada je iduće godine otišao sa suprugom u Njemačku. U Njemačkoj je živio u Karlsruheu i radio je kao konobar i vozač taksija.

Sredinom sedamdesetih godina Horvatinčić se vratio u Hrvatsku. Posao mu je bio neophodan te je tako „na crno“ počeo prevoziti goste Scott kluba koji se nalazi u Dalmatinskoj ulici. Uz financijsku pomoć svojih prijatelja, ali i prodajom automobila stvorio je određen imetak koji mu je bio dostatan za kupnju zapuštenog kafića “Kod tete Marije” u Svetoj Nedelji kraj Samobora.

Radovi oko zapuštenog kafića brzo su napredovali te je Horvatinčić od njega napravio kultni restoran Babylon, a koji je bio poznato okupljalište zagrebačke kreme. Budući da je Babylon jako dobro napredovao, ubrzo je Horvatinčić otvorio i hotel Babylon.

Nakon ugostiteljskih poslova, Tomislav Horvatinčić počeo se baviti građevinarstvom. Tako je krajem devedesetih godina počeo s realizacijom svojih projekata. Nakon osamostaljenja Hrvatske izgradio je poslovni toranj Hoto Business Tower, potom zatvoreno stambeno naselje HOTO Ville te trgovačko-poslovni centar u Svetoj Nedelji.

Palaču Zrinjevac i Castellum Centar dao je restaurirati, a u Vukovaru je obnovio “Ružičkinu kuću”.

Unatoč brojnim prosvjedima koji su trajali danima i unatoč medijima koji su bili protiv njega, Tomislav Horvatinčić ipak je završio i otvorio trgovački stambeni centar Cvjetno u samom središtu metropole. Naime, građani su protestirali jer su smatrali da se izgradnjom modernog trgovačkog centra narušava povijesni izgled Zagreba.

Okušao se i u političko-sportskim vodama. Naime, nakon što je pristupio Dinamu, tada NK Croatia, prvo je doveo trenera Otta Barića. Nakon svađe sa Zlatkom Canjugom napustio je klub, a na Horvatinčićevu je poziciju došao Damir Vrbanić. Iz ovoga je poslovnog pothvata Horvatinčić vukao aferu pranja novca oko 120 milijuna kuna, s Damirom Vrbanićem i Mirkom Novoselom, no oslobođeni su optužbi 2012. godine.

Poslije se Horvatinčić pridružio političkoj stranci HDZ i tadašnjem premijeru Karamarku. Naime, Horvatinčić je financirao političku kampanju Kolinde Grabar Kitarović te HDZ-a. Bio je uključen i u izborne planove, a čak je bio i pozvan na inauguraciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ipak, u posljednje vrijeme Horvatinčića sustižu financijski problemi. Za njegovu je tvrtku u lipnju 2014. godine Trgovački sud otvorio stečaj zbog nagomilanih dugova.

Isto tako, kompleks protiv kojega su se građani Zagreba borili i protiv kojega su prosvjedovali Horvatinčić je prodao austrijskoj grupaciji Supernova.

Najveća postignuća

Povratkom u Hrvatsku iz Njemačke Horvatinčić je preuredio zapušteni kafić iz kojega je nastao kultni restoran Babylon koji je okupljao ugledne goste. Posao je jako dobro napredovao, a dnevnim se prometom Horvatinčić posebno hvalio. Uz to, otvaranjem ovoga restorana Horvatinčiću je posao krenuo uzlaznom putanjom te je ostvarenim dobitkom realizirao svoje buduće poslovne planove.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*