Stipe Miočić

Stipe Miočić poznat je kao američki borac hrvatskog podrijetla, mješovitih borilačkih vještina, koji je 2016. godine proglašen UFC-ovim prvakom u teškoj kategoriji. Prije karijere UFC borca natjecao se u hrvanju, tajlandskom boksu, bejzbolu i boksu.

Obrazovanje

Miočić je pohađao Eastlake North High School, a svoje je školovanje nastavio na Cleveland State University i Trevecca Nazarene University. Tijekom svog školovanja bavio se različitim sportovima, a neki od njih su boks, bejzbol, hrvanje te tajlandski boks. Bio je vrlo uspješan u američkoj sveučilišnoj konkurenciji.

Privatni život

Stipe Miočić rođen je 19.8.1982. godine u gradu Euclid, Ohio. Miočićevi roditelji podrijetlom su Hrvati koji su se tijekom 70-ih godina preselili u Ameriku gdje su se i upoznali. Otac mu je iz Rtine kraj Zadra, a majka iz Cetingrada. U rujnu 1985. godine njegovi su se roditelji razveli i otac se vratio u Hrvatsku. Stipe je rođak najpoznatijem hrvatskom kvizašu Mirku Miočiću.

U Hrvatsku je došao prvi puta s ocem i bratom kada je odradio trening s Mirkom Filipovićem, kojemu je uvijek bio velika podrška.

Stipe Miočić je često naglašavao kako ga hvata nostalgija za Hrvatskom koju iznimno voli i u kojoj voli boraviti. Naime, njegov djed bio je boksaš, a sam Stipe nebrojeno je puta istaknuo kako je ponosan na svoje korijene i nacionalnost.

U lipnju 2016. godine nakon dugogodišnje veze uplovio je u bračnu luku s Ryan Marie Carney s kojom se zaručio 2015. godine. Miočićeva je supruga po struci medicinska sestra.

Kada nije u ringu ili na treningu član je liječničkog tima unutar vatrogasne postrojbe u Oakwoodu i Valley Viewu, Ohiou. Nekoliko se puta našao u situaciji kada su unesrećenoj osobi spašavali život i Miočić je priznao kako će zauvijek pamtiti kada je jedna žena gotovo umrla, ali je oživjela zahvaljujući brzoj i profesionalnoj medicinskoj intervenciji.

Posao

Svoju prvu profesionalnu borbu Miočić je ostvario protiv Coreya Miullisa na turniru NAAFS: Caged Fury 9 koji se održao 20.2.2010. godine. Borba je okončana Miočićevom pobjedom tehničkim nokautom, udarcima i šakama. Iste je godine u travnju ostvario još jednu pobjedu na turniru Moosin: God of Martial Arts protiv Paula Barrya.

U kolovozu se borio s Jeremyjem Holmom na NAAFS: Rock N Rumble 4 kojega je pobijedio nokautom. Uspješnu 2010. godinu zaključio je u prosincu borbom u kojoj mu je protivnik bio Gregory Maynard na turniru NAAFS: Night of Champions 2010. Borba je završila Miočićevom pobjedom, njegovim slavnim tehničkim nokautom.

Nokautom je pobijedio protivnika Williama Penna 16.4.2011. godine na NAAFS: Caged Vengeance 9. Iste je godine u lipnju ostvario na turniru NAAFS: Fight Night in the Flats 7 pobjedu kada se njegov protivnik Bobby Brents predao nakon udarca nogom.

U lipnju 2011. godine Miočić je potpisao ugovor s najboljom svjetskom MMA promocijom UFC (Ultimate Fighting Championship). Već u kolovozu jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio je protiv Joea Beltrana na UFC 136 on Fuel TV: Sanchez vs. Ellenberger.

U veljači 2012. godine borio se s Philipom De Friesom na turniru UFC on Fuel TV: Sanchez vs. Ellenberger. Nokautom je završio borbu i osvojio pobjedu, ali je dobio i bonus za Nokaut večeri.

Dva mjeseca kasnije borio se sa Shaneom del Rosariom na UFC 146. Borba je okončana Miočićevom pobjedom tehničkim nokautom u drugoj rundi.

U rujnu 2012. Miočić se borio protiv Stephana Struvea na turniru UFC on Fuel TV: Struve vs. Miocic. Ovu je borbu Miočić izgubio u drugoj rundi kada ga je Struve tehničkim nokautom pobijedio.

2013. godine borio se na UFC 161 s Royem Nelsonom, iako mu je prvotni protivnik trebao biti Soao Palele. Miočić je odnio pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom.

Sljedeće je godine također potpisao pobjedu nokautom, ovaj put protiv Gabriela Gonzaga. Borba se održala 15.1.2014. na UFC-u.

Iste mu je godine u travnju protivnik trebao biti Brazilac Junior Dos Santos na UFC 173, ali je Dos Santos otkazao borbu zbog ozljede ruke. Miočić je dobio novog protivnika, Fabija Maldonada kojeg je nakon 35 sekundi borbe pobijedio tehničkim nokautom te još jednom dobio bonus za Nastup večeri. Borba se održala na turniru The Ultimate Fighter Brazil 3 Finale: Miocic vs. Maldonad.

Miočić se ipak borio s Dos Santosom 13.12.2014. godine na turniru UFC on Fox: dos Santos vs. Miocic. Nakon iscrpne borbe Miočić je izgubio jednoglasnom sudačkom odlukom, ali je ta borba dobila bonus za Borbu večeri.

Iduće se godine u svibnju borio s Markom Huntom na UFC Fight Night 65. U petoj je rundi Miočić odnio pobjedu tehničkim nokautom. Andreja Arlovskog 3.1.2016. godine pobijedio je na UFC 195, također tehničkim nokautom, već u prvoj rundi.

Zbog ovog je uspjeha dobio priliku da izazove Brazilca Fabricija Werduma, UFC prvaka u teškoj kategoriji. Borba se održala 14.5.2016. godine na UFC 198 i završila je Miočićevom pobjedom kada je nokautirao Werduma u prvoj rundi.

Zahvaljujući ovoj pobjedi, Miočić je postao novi prvak u teškoj kategoriji, ali ostvario je i veliki uspjeh za Hrvatsku. Naime, postao je drugi borac hrvatskog podrijetla koji je osvojio naslov prvaka u UFC-u.

Sljedeći njegov protivnik bio je Alistair Overeem kojega je na UFC 203 Miočić 10.9.2016. godine pobijedio u prvoj rundi već poznatim svojim nokautom, udarcima šakama. Tada je uspješno obranio titulu prvaka u teškoj kategoriji na domaćem terenu u Clevelandu.

14.5.1017. godine Stipe Miočić je obranio UFC pojas u teškoj kategoriji u revanšu protiv Juniora dos Santosa koji je slavio u njihovom prvom susretu u prosincu 2015. godine. Ovog puta, Miočić je bio bolji, a do pobjede je došao nokautom već u prvoj rundi. Ovom pobjedom Stipe je po drugi puta obranio naslov UFC prvaka svijeta. Ovo je ujedno i četvrti njegov meč koji je završio nokautom u 1. rundi.

18.8.2019. godine je u svojoj 22. profesionalnoj borbi ostvario 19. pobjedu nokautom u četvrtoj rundi protiv Daniela Cormiera. Pobjedom u ovoj borbi je vratio teškaški pojas UFC-a koji je godinu dana ranije izgubio također u borbi protiv Cormiera.

Miočić i Cormier su jedan drugome zadali ukupno 304 udarca te tako postavili novi UFC-ov rekord za tešku kategoriju. Stipe je ovom pobjedom napravio korak prema tome da postane najveći borac svih vremena te izazvao divljenje mnogih.

Najveća postignuća

15.5.2016. godine Miočić je proglašen prvakom teške kategorije UFC-a, a isti je naslov obranio u rujnu 2016. godine pobjedom protiv Alistaira Overeema.

2017. godine publici je predstavljen film “American Violence” koji govori ostvarenjima UFC-ovog prvaka u teškoj kategoriji, Stipe Miočića. Miočić je u filmu glumio lika pod imenom Hal.

Radi se o trileru gdje glavnu ulogu ima Denise Richards, psihijatrica koja razgovara sa zatvorenikom kojemu za tri dana treba biti izvršena smrtna kazna, a njezina je zadaća ustanoviti imali li potrebe za odgađanjem izvršenja te kazne.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*