Silvio Marić

Silvio Marić je bivši hrvatski nogometaš, igrao je na poziciji ofenzivnog veznog. Karijeru je započeo i završio u Dinamu, a igrao je i za Newcastle United, Porto i Panathinaikos. Poznat je kao prvi Hrvat koji je nastupio u završnici FA kupa, nacionalnog nogometnog kupa Engleske i najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu.

Obrazovanje

Marić je pohađao Osnovnu školu Ive Andrića u Zagrebu, a ne postoje javne informacije o tome koju srednju školu je završio.

Privatni život

Rođen je 20.3.1975. godine u Zagrebu. U lipnju 2012. godine se oženio s ekonomisticom Ivom Panežić, a kum mu je bio Goran Vlaović.

Prije Ive, Silvio je bio u vezi sa sportskom novinarkom Lanom Banely i manekenkom Tatjanom Mrduljaš zbog koje se našao na sudu. Tatjana je 2001. godine pokrenula parnicu protiv Silvija, tražeći dio njegove imovine. Tvrdila je da je zbog njega prestala prihvaćati poslovne ponude i potpuno se posvetila njemu i njegovom ritmu života.

Silvio i supruga Iva su 2013. godine prvi put postali roditelji, a u rujnu 2017. godine su dobili još jednu kćer.

Posao

Silvio Marić je profesionalnu karijeru započeo u Dinamu 1993. godine. U klubu je igrao do kraja sezone 1998./99., u kojoj je ostvario šest nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka. 4.2.1999. godine odlazi u Newcastle United za 5,8 milijuna dolara. U premier ligi je debitirao 10.3.1999. u susretu protiv Nottingham Foresta, ali nikada nije uspio izboriti mjesto u početnoj postavi i nakon 23 nastupa bez ijednog gola napušta engleski klub.

2000. godine dolazi u portugalski Porto. Ondje je ostao jednu sezonu i također se nije uspio izboriti za mjesto u početnoj postavi pa se vratio u Dinamo. U Dinamu ostaje do 2003. godine, a zatim odlazi u grčki Panathinaikos. U Panathinaikosu je proveo dvije sezone i ostvario devet nastupa u Ligi prvaka prije nego što se po drugi put vratio u Dinamo 2005. godine. S Dinamom je potpisao ugovor na dvije godine, ali nije imao značajnu ulogu u timu i uglavnom se pojavljivao kao zamjena pa je 2006. godine prekinuo ugovor i otišao u mirovinu. Za Dinamo je sveukupno ostvario 197 službenih nastupa i postigao 52 gola.

U razdoblju između 1995. do 1997. godine je ostvario nekoliko nastupa u mlađim hrvatskim reprezentacijama do 21 godinu. Za A nogometnu reprezentaciju je prvi put nastupio 30.4.1997. godine u utakmici protiv Grčke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine. Prvi gol je postigao u kvalifikacijskoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine 6.11.1997. Godine.

Marić je bio član hrvatske momčadi koja je 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila treće mjesto. Ostvario je četiri nastupa na tom natjecanju. Za reprezentaciju je nastupio 19 puta i postigao jedan pogodak. Zadnji susret koji je odigrao za reprezentaciju bio je 12.10.2002. godine protiv Bugarske u drugom kvalifikacijskom krugu za Europsko prvenstvo 2004. Hrvatska je tada izgubila 2:0 od Bugarske.

2008. godine je u blizini stadiona zagrebačkog Dinama otvorio nogometnu akademiju Marić koja se 2016. godine našla u stečaju zbog duga od 1,5 milijuna kuna duga.

Najveća postignuća

Marić je s Dinamom šest puta osvajao prvenstvo Hrvatske i četiri puta Hrvatski nogometni kup. S Portom je po jedan put osvajao portugalski kup i superkup, a s Panathinaikosom prvenstvo Grčke i grčki kup.

S Hrvatskom nogometnom reprezentacijom je 1998. godine osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a iste godine je nagrađen državnom nagradom za šport “Franjo Bučar”.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*