Goran Vlaović

Goran Vlaović bivši je hrvatski nogometaš i hrvatski nogometni reprezentativac. Nakon profesionalne nogometne karijere, sportom se nastavio baviti, ali stručnim komentiranjem nogometnih utakmica na Hrvatskoj radioteleviziji. Igrao je na poziciji napadača, a profesionalna nogometna karijera trajala mu je od 1989. do 2004. godine.

Privatni život

Goran Vlaović je rođen u Novoj Gradiški 7.8.1972. godine.

Vlaović je bio 18 godina u braku sa spisateljicom i skladateljicom Milanom Vlaović, djevojački Bebić. Par se upoznao dok je Milana radila kao novinarka i kada je trebala odraditi intervju s već tada poznatim nogometašem Goranom. Milana je priznala da nije bila u potpunosti spremna na ovaj razgovor budući da nije previše znala o nogometu, a za Gorana do tada nije ni čula. Nakon što su se upoznali i odradili intervju, Milana je priznala da je to bila ljubav na prvi pogled.

1993. godine Goran i Milana su se vjenčali i otišli živjeti u Italiju, u Padovu, gdje je Goran igrao nogomet. U braku su dobili troje djece, Niku, Mariju i Stjepana.

Par je brak okončao početkom 2011. godine, a unatoč razvodu ostali su u dobrim prijateljskim odnosima, što su posebice potvrdili kada su nakon razvoda s djecom, Nikom, Marijom i Stjepanom ljetovali na hrvatskoj obali.

Vlaović je tijekom svoje nogometne karijere imao ozbiljnih zdravstvenih problema. 1995. godine, nakon što je otišao iz Dinama u talijansku Padovu mučile su ga učestale glavobolje. Problem je bio u zatvorenom kanalu kojim protječe moždana tekućina, a svoj je zdravstveni problem riješio u Belgiji, na mikrokirurškoj operaciji.

Posao

Svoju je nogometnu karijeru Vlaović započeo 1989. godine kada je igrao u NK Osijek. Potom 1992. godine počinje igrati u Dinamu Zagreb u kojemu će ostati dvije godine. Iste godine nastupao je prvi put s reprezentacijom u Australiji.

Igrajući u Dinamu bio je proglašen najboljim strijelcem Hrvatske nogometne lige i to dvije godine zaredom, 1993. i 1994., a u sezoni 1992./1993. bili su Prvaci Hrvatske, dok su 1994. godine osvojili Hrvatski nogometni kup.

1994. godine odlazi igrati u talijansku Padovu, gdje će ostati do 1996. godine kada prelazi u španjolsku Valenciju. Te godine s hrvatskom je reprezentacijom nastupao na Europskom prvenstvu u Engleskoj, kada je njegov gol ušao u povijest. Naime, na utakmici protiv Turske Vlaović je postigao zgoditak koji je ujedno bio i prvi pogodak koji je hrvatska reprezentacija ostvarila na velikim natjecanjima. Upravo je taj gol portal FourFourTwo proglasio jednim od deset najboljih golova na tom Euru.

1998. godina nastupio je i na Svjetskom prvenstvu održanom u Francuskoj. Na tom je prvenstvu u Francuskoj postigao pogodak za rezultat 2:0 na utakmici protiv Njemačke u samoj završnici prvenstva. Upravo je na tom prvenstvu hrvatska reprezentacija osvojila brončanu medalju, a Vlaović je odigrao svih sedam utakmica.

U Valenciji je igrao četiri godine. 1998. godine osvojio je UEFA Intertoto kup, 1998./1999. godine Copa del Rey i 1999. godine Španjolski superkup.

2000. godine počinje igrati u grčkom Panathinaikosu u kojemu će biti također četiri godine. 2002. godine s hrvatskom je reprezentacijom nastupao na svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji. Prvakom Grčke postali su 2003./2004., a 2004. godine su osvojili Grčki kup.

Nakon što se prestao profesionalno baviti nogometom Vlaović se posvetio komentatorskoj karijeri. Naime, na HRT-u je stručni televizijski komentator te uglavnom komentira utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije s ostalim stručnim komentatorima i analitičarima poput Joška Jeličića, Igora Tudora, Antona Samovojskog i Matea Beusana.

Najveća postignuća

Vlaović je u sezonama 1992./1993. i 1993./1994. proglašen najboljim strijelcem 1. HNL-a, a u sezoni 1992./1993. proglašen je igračem godine u 1. HNL-u.

Nastupajući s hrvatskom reprezentacijom osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu održanom u Francuskoj 1998. godine, a iste je godine dobio i Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*