Lana Banely

Lana Banely u javnosti je poznata kao sportska novinarka i uspješna taekwondo borkinja rođena u Zagrebu 9.12.1985. godine. Osvojila je brojne medalje na raznim taekwondo natjecanjima u Hrvatskoj i izvan nje. Istaknula se kao urednica sportskog bloka u Dnevniku HRT-a kao komentatorica i voditeljica sportskih emisija.

Obrazovanje

Lana Banely završila je osnovnu školu i sportsku gimnaziju u Zagrebu. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Za vrijeme svog obrazovanja aktivno se bavila sportom, ali je odlučila upisati studij novinarstva uvidjevši da od sporta neće moći zaraditi dovoljno za život.

Privatni život

Lana Banely je rođena u Zagrebu 9.12.1985. godine. Kći je Nenada i Irene. Majka Irena porijeklom je Hercegovka, iz Prisoja. Otac Nenad ima građevinsku tvrtku u kojoj radi sa svojom suprugom, a po struci je inženjer strojarstva.

Lana ima mlađu sestru Barbaru rođenu 1991. godine, koja je također završila sportsku gimnaziju, bavila se rukometom, i studirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U srpnju 2013. godine Lana Banely se vjenčala s četiri godine starijim suprugom Andyjom Barom u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, a 17. siječnja 2014. godine u Petrovoj bolnici u Zagrebu rođen je njihov prvi sin Adrian.

Lanin suprug Andy je nogometni menadžer i bivši nogometaš. Igrao je u Hrvatskom dragovoljcu i vlasnik je sportskog centra na Savici. Prije vjenčanja bili su zajedno više godina, uz kratak prekid veze u 2012. godini.

2015. godine je sa sestrom pokrenula modni brend Belle Amelie koji se bavi dizajnom i distribucijom kvalitetne i cijenom pristupačne modne odjeće za žene i djevojke.

Posao

Banely je imala izuzetno uspješnu karijeru u taekwondou. Tim sportom počela se baviti s 10 godina, a trenirala je u zagrebačkom taekwondo klubu Metalac. Dvije godine zaredom, 1999. i 2000., bila je juniorska prvakinja Hrvatske, a svoj prvi veliki međunarodni uspjeh postigla je osvojivši zlatnu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu 2001. godine.

Sljedeće, 2002. godine, uz titulu prvakinje Hrvatske, osvojila je i dvije bronce na Svjetskom juniorskom prvenstvu i Svjetskom kupu, te srebro na Europskom prvenstvu. Još je jedno srebro osvojila na Europskom ekipnom prvenstvu 2004. godine, a prvakinjom Hrvatske u taekwondou bila je i 2005. godine.

Dva je puta sudjelovala na nizozemskom taekwondo turniru Open Dutch, gdje je 2000. i 2004. godine osvojila zlato, a zlatna je bila i na hrvatskom Croatia Open turniru 2004. godine.

2001. godine Lana Banely je izabrana za prvu pratilju na izboru za Miss sporta. Iako se povremeno bavi manekenstvom, više puta je istaknula da joj to nije posebno zanimljivo pa se, unatoč brojnim ponudama modeling agencija, odlučila posvetiti novinarskoj karijeri.

Radi kao sportska novinarka na HTV-u, a prva iskustva s televizijom stekla je radeći na televiziji Z1, gdje je bila jedna od voditeljica emisije Tri Lane.

2008. godine u ožujku postala je stalni član Sportskog programa HTV-a. Već i prije je radila na HTV-u kao voditeljica u emisiji Goleo, koja je pratila Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine. Osim toga, pratila je i sljedeće svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine u emisiji Afrovizija, koju je vodila s Brunom Kovačićem.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine komentirala je taekwondo borbe, sport u kojem se i sama proslavila, a to joj je ujedno bio i prvi ozbiljniji televizijski posao.

2010. je komentirala umjetničko klizanje na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. S Markom Šapitom vodila je i HTV-ovu sportsku emisiju Olimp, koja se emitirala 2010. godine.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu komentiranja i vođenja sportskih emisija, Banely je postala urednica sportskog bloka u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije.

2011. godine natjecala se u šestoj sezoni emisije Ples sa zvijezdama, gdje je u pratnji plesnog mentora Damira Horvatinčića dospjela do finala, ali su se Marko Tolja i Ana Herceg ipak pokazali boljim plesačima i odnijeli pobjedu.

Lana Banely je sudjelovala u humanitarnom projektu Ja volim životinje u organizaciji Prijatelja životinja. S brojnim poznatim kolegama s estrade kao što su Marko Tolja, Tina Vukov, Toni Cetinski, Jelena Radan i Oliver Dragojević otpjevala je pjesmu “Nema isprike” i time upozorila na probleme zaštite i prava životinja.

Najveća postignuća

Lana Banely je poznata po svojim uspjesima u taekwondou. Dva puta bila je juniorska prvakinja Hrvatske (1999. i 2000.), dva puta seniorska prvakinja Hrvatske (2002. i 2005.)

Na Europskom juniorskom prvenstvu 2001. osvojila je zlato, na Europskom prvenstvu 2002. srebro, koje je osvojila i na Europskom ekipnom prvenstvu 2004. godine.

Na svjetskim natjecanjima osvojila je dvije bronce, i to na Svjetskom kupu i Svjetskom juniorskom prvenstvu, koji su se održali 2002. godine. Osim toga, pobijedila je i na nekoliko međunarodnih turnira održanih u Nizozemskoj i Hrvatskoj.

Autor: L.L.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*