Sandra Perković

Sandra je hrvatska atletičarka, svjetska, Olimpijska i četverostruka europska prvakinja u bacanju diska. Članica je Hrvatskog akademskog atletskog kluba Mladost i hrvatska rekorderka u bacanju diska te bivša rekorderka u bacanju kugle. Bila je zastupnica u Saboru od prosinca 2015. do listopada 2016. ali je se rijetko moglo vidjeti na sjednicama, zbog čega je često bila na meti kritičara.

Obrazovanje

Srednju školu je završila u Centru za obrazovanje Birotehnika, smjer opća gimnazija. U Centru su se obrazovali brojni sportaši koji zbog obveza nisu imali priliku upisati redovnu srednju školu, a među njima su bili i Janica i Ivica Kostelić te Tamara Boroš.

Privatni život

Rođena je 21.6.1990. u Zagrebu kao dijete Damira i Vesne Perković. Otac ih je napustio kad je Sandra imala pet godina. Iako on s drugom obitelji živi u Zagrebu, Sandra ga od odlaska nikad nije vidjela i nije u kontaktu s njim. Odrasla je u zagrebačkoj Dubravi s bakom Ružom, mamom Vesnom koja radi kao referentica u računovodstvu jedne tvrtke, starijim bratom Markom koji je student strojarstva i očuhom Draganom Nikolićem. Ima i dvije polusestre koje nikad nije upoznala.

Sandrina ljubav prema sportu počinje odmalena kada je nakon razvoda roditelja i preseljenja u Dubravu igrom slučaja završila u vrtiću sa sportskim programom. Kao dijete je bila razigrana i aktivna, a u drugom razredu osnovne škole je upisala Atletsku školu i uz to trenirala košarku i odbojku. U šestom razredu osnovne škole prevladalo je zanimanje za atletiku pa se počela intenzivno baviti bacanjem kladiva i kugle.

U vezi je s Edisom Elkasevićem, bivšim bacačem kugle kojeg je upoznala 2012. godine. Kada je Sandra 2013. godine prekinula suradnju s trenerom Ivanom Ivančićem, Edis je preuzeo ulogu trenera.

Posao

Sandra 2001. godine dolazi u atletski klub Dinamo Zrinjevac. Njezin talent je prepoznao trener Ivan Ivančić na jednom školskom natjecanju u Zagrebu kada je bila prvi razred srednje škole. Isticala se rezultatima koje je postizala na natjecanjima u raznim sportovima, a trebalo mu je dosta vremena da je nagovori da se krene baviti bacanjem diska.

2007. godine je bila druga na europskom juniorskom prvenstvu u Hengelou i druga na svjetskom juniorskom prvenstvu u Ostravi. Na Europskom prvenstvu u Barceloni 2010, godine osvaja zlato, a na istom natjecanju dvije godine kasnije u Helsinkiju također osvaja zlato.

Sandra i njezin tadašnji trener Ivančić su planirali da ona do kraja 2011. godine postane najbolja atletičarka svijeta. Sezona je počela odlično, Sandra je oborila nacionalni rekord na državnom prvenstvu u Splitu, osvojila dva atletska mitinga Dijamantne lige u Rimu i Šangaju i na Kupu Hrvatske u Varaždinu ostvarila najbolji rezultat i popravila državni rekord.

Međutim, krajem lipnja 2011. našla se u središtu doping skandala. U Sandrinom uzorku s doping kontrole provedene u Šangaju i Rimu pronađen je psihostimulans metilheksanamin koji se od 2010. godine nalazio na listi zabranjenih sredstava. Da nalaz na doping kontrolu bude pozitivan utjecalo je energetsko piće koje je Sandra konzumirala na mitinzima Dijamantne lige, a Svjetska atletska federacija ju je suspendirala na šest mjeseci.

U prvom nastupu nakon suspenzije, na Zimskom atletskom prvenstvu Hrvatske koje se održalo u Splitu, Sandra je bacila disk preko 65 metara što je bilo iznad norme za Olimpijske igre koja iznosi 62 metra. U srpnju 2012. završila je na drugom mjestu na mitingu Dijamantne lige u Parizu. To nakon suspenzije bio prvi miting na kojem nije pobijedila, do tada je imala sedam uzastopnih pobjeda. Na Olimpijskim igrama održanima u Londonu iste godine, Sandra je osvojila zlato bacivši disk preko 69 metara. Pet mjeseci nakon Olimpijade u Londonu objavila je da prekida suradnju s trenerom Ivančićem.

Zlato je osvojila i na Mediteranskim igrama u turskom gradu Mersinu 2013. godine te na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, održanom također 2013. Na Europskom prvenstvu održanom 2014. godine u Zürichu pobijedila je s prebačenih 71,08 metara, što je bio najbolji svjetski rezultat od 1992. godine.

2015. godine na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvaja srebro. Dvije zlatne medalje je osvojila 2016. godine, jednu na Europskom prvenstvu u Amsterdamu, a drugu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Nastupajući na 65. Hanžekovićevom memorijalu 2015. godine pred domaćom publikom je opravdala status najbolje bacačice diska. Rekord mitinga koji je do tada držala američka atletičarka Smallwood, Sandra je oborila za tri metra bacivši 69,88 metara.

Najveća postignuća

Sandra Perković je s 26 godina u svojoj karijeri osvojila sve što se imalo osvojiti. Dvostruka je olimpijska i četverostruka europska pobjednica i vlasnica još mnogih medalja od kojih je većina zlatnog sjaja. Od 2014. godine drži hrvatski seniorski rekord u bacanju diska.

Sa svojih dvadeset godina je proglašena europskom atletskom zvijezdom u usponu na europskoj atletskoj konvenciji koja se održala u Beogradu 2010. godine. 2013. godine je proglašena sportašicom godine od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, a iste godine je prema izboru Sportskih novosti također proglašena sportašicom godine. Osim toga dva puta je dobila nagradu za sportašicu Grada Zagreba.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*