Petar Pereža

Petar Pereža hrvatski je novinar, urednik i televizijski voditelj. Poznat je kao voditelj u središnjoj informativnoj emisiji “Dnevnik Nove TV”, gdje ga imamo priliku vidjeti s ostalim etabliranim televizijskim imenima: Rominom Knežić, Sašom Kopljarom i Marijom Miholjek. Rođen je u Splitu 24.12.1979. godine.

Obrazovanje

Pereža je studij poslovne ekonomije, smjer financije na Ekonomskom fakultetu u Splitu upisao 1996., a diplomirao je 2005. godine. Tijekom studija s kolegama studentima i profesorima pokrenuo je “Feniks”, studentski list na kojemu je Pereža radio kao glavni urednik.

Nakon što je postao voditelj “Dnevnika Nove TV” i urednik “Večernjih vijesti” Pereža je upisao 2006. godine Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, smjer novinarstvo.

Privatni život

Petar je u srpnju 2006. godine u crkvi u Skradinu stupio u brak sa Šibenčankom Moranom Maleš. Morana je po struci odgojiteljica u vrtiću, a upoznali su se 2005. godine u Splitu. Par je upoznala zajednička prijateljica, Kristina Tešija, koja je Moranina kolegica s Pedagoškog fakulteta i Petrova kolegica s radija. Nakon upoznavanja međusobno su se posjećivali u Šibeniku i Splitu, a nakon što je Petar dobio poslovnu ponudu u Zagrebu, Morana je dala otkaz u šibenskom vrtiću te se s budućim suprugom preselila u metropolu.

Par je u siječnju 2007. godine dobio sina Tomu, a 2009. godine postali su ponosni roditelji malog Šimuna rođenog u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica.

Posao na televiziji, točnije u informativnom programu, od Petra je izvukao dodatni angažman, ali je istodobno spojio svoje dvije velike ljubavi – ekonomiju i novinarstvo. Ističe kako mu je drago što, unatoč izrazitoj eksponiranosti javnosti, baš zbog posla kojim se bavi, nije materijal za žutu štampu. Naglašava kako mu se sviđa atmosfera na poslu, a posebice voli diskutirati s kolegom Bagom budući da je po struci ekonomist. Moto kojim se vodi: “Ekonomija u srcu, novinarstvo u duši!”. Iako ostavlja dojam smirenog, odmjerenog, staloženog i ozbiljnog voditelja, Pereža ističe kako je u duši ipak veseljak.

Posao

Pereža se novinarstvom počeo baviti još u srednjoj školi. Naime, sa 16 godina radio je na “Radiju Dalmacija” u Splitu kao honorarni suradnik. I prije nego je postao punoljetan postao je samostalni urednik kao i voditelj vijesti.

Na Novoj TV u Splitu i Zagrebu kao reporter počeo je raditi 2004. godine, a kao voditelj središnje informativne emisije “Dnevnika Nove TV” počeo je raditi 2005. godine. Točnije, prvi “Dnevnik Nove TV” vodio je s kolegicom Marijom Miholjek 10.10.2005. godine.

Posao voditelja zahtijevao je od Pereže preseljenje u Zagreb kada je napustio reporterski i radijski posao, te je tako već iduće godine napredovao i postao urednik “Večernjih vijesti” na Novoj TV.

Najbolja postignuća

Svoja najbolja postignuća Pereža je postigao u informativnom programu Nove TV. Prvenstveno kao dugogodišnji voditelj središnje informativne emisije, a zatim kao urednik “Večernjih vijesti”. Uz to, 2016. godine agencija za mjerenje učinaka komunikacije Media Net objavila je na 9. Weekend Media Festivalu održanom u Rovinju listu od 15 najpopularnijih novinara, prema ocjeni čitatelja i gledatelja, na kojoj se našlo i ime voditelja Petra Pereže.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*