Nina Kraljić

Nina Kraljić je hrvatska pjevačica koja je postala poznata sudjelovanjem u glazbenoj emisiji The Voice – Najljepši glas Hrvatske, gdje je odnijela pobjedu. Predstavljala je Hrvatsku na Euroviziji i izborila nastup u finalnoj večeri, u kojoj je na kraju završila na 23. mjestu.

Obrazovanje

Nina je u početku studirala operu na Glazbenoj akademiji, ali se na drugoj godini ispisala i upisala kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Njezina obitelj se kasnije preselila u Zagreb pa se odlučila prebaciti na Ekonomski fakultet.

Privatni život

Rođena je 4.4.1992. godine u Lipovljanima. Kao dijete se bavila plesom i trenirala rukomet, a oduvijek je znala da je pjevanje njezin poziv. Poznata je po svom osebujnom stilu i po čestom mijenjanju boje kose, pa je tako imala ljubičastu, zelenu, plavu, crvenu, bijelu kosu jer voli eksperimentirati i smatra da boje puno utječu na ljudski mozak.

Već je u prvim emisijama The Voicea otkrila da pjeva za najboljeg prijatelja Marka koji je poginuo u prometnoj nesreći. Kaže da se na natjecanje prijavila kako bi bol pretvorila u terapiju i kako bi on bio ponosan na nju. Od tada izbjegava govoriti o privatnom životu jer su mediji od posvete najboljem prijatelju Marku stvorili priču kao da se radi o njezinom dečku.

Godinu dana je bila u vezi s profesionalnim plesačem Vladom Kopčićem, kojega je upoznala na jednom snimanju na HRT-u.

Posao

Nina se 2009. godine, sa sedamnaest godina natjecala u emisiji Supertalent. Iako je i tada za svoje pjevačke sposobnosti dobila pohvale i nazivali su je hrvatskom Susan Boyle, kasnije je još više napredovala. U finalu Supertalenta je nastupila s pjesmom “Halo” pjevačice Beyonce. Nakon zapaženog nastupa snimila je svoju prvu pjesmu “Kaži mi” za koju je glazbu i tekst potpisao gitarist grupe Ramirez Saša Jungić, a produkcijski dio su odradili Erol i Shot iz Elementala.

Nastup u Supertalentu Nina je smatrala trnom u oku jer nije pjevala na svoj način, a pet godina je maštala o prilici da to ispravi. Nakon tog natjecanja dvije godine nije pjevala, već je tražila sebe i bavila se različitim stvarima koje nisu vezane za glazbu.

Prije nego se 2015. godine prijavila u The Voice bojala se da za nju i njezin način pjevanja nema mjesta u Hrvatskoj, pa joj je ta prijava bila zadnja šansa prije odlaska van. Pobjedom je dobila potvrdu da ipak nije onako kako je mislila, pa je odučila ostati u Hrvatskoj. U finalnoj večeri natjecanja osvojila je 190 tisuća glasova i potpisala ugovor s Universal Music Grupom, koji joj je uručio generalni direktor Fabian Stilke. Iste godine je objavila singl “Zaljuljali smo svijet”.

S Jacquesom Houdekom je u travnju 2016. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvela ekskluzivan koncertni program pod nazivom “Dva glasa = dva instrumenta”, a u ljeto iste godine je predstavljala Hrvatsku na festivalu “Slavjanski bazar” u Bjelorusiji, gdje je dobila priznanje “Slavenska nada” koje joj je uručio tadašnji ministar kulture u Bjelorusiji Boris Svetlov.

Posudila je glas mnogim likovima u crtanim filmovima i serijama sinkroniziranima na hrvatski jezik, a neki od njih su “Lota i tajna mjesečevog kamena”, “Sofija Prva”, “Snježna kraljica”, “Marvin Marvin”, “Bella i buldozi”.

2016. godine je predstavljala Hrvatsku na Euroviziji koja se održavala u Švedskoj. Nastupila je s pjesmom “Lighthouse”, s kojom je u polufinalnoj večeri završila na desetom mjestu i tako se plasirala u finale natjecanja gdje je završila tek na 23. mjestu. Autori pjesme s kojom je Nina predstavljala Hrvatsku su Austrijanci Nikola Paryla i Andreas Grass, što je zasmetalo Hrvatskom društvu skladatelja koje je neugodno iznenadila i razočarala informacija da će se Hrvatska natjecati s pjesmom stranih autora.

U rujnu 2016. godine objavila je debitantski album “Samo” na kojemu se našlo 11 pjesama. Pjesme su kombinacija Nininih interpretacija tradicionalnih pjesama, te autorskog materijala na hrvatskom i engleskom jeziku.

U listopadu 2017. godine je predstavila spot za pjesmu “Negdje” u kojemu je pokazala i plesno umijeće. U koreografiji joj je pomogao profesionalni plesač Vlado Kopčić, a redatelj spota je diplomirani dramaturg sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, Luka Rukavina. Postoje dvije verzije pjesme, hrvatska i hebrejska, a s te dvije verzije Nina je pokazala svoju ljubav prema izvornoj etno glazbi koja duhovnost, mističnost i ljepotu spaja sa suvremenim glazbenim pravcima.

Najveća postignuća

Nina je 2015. godine uvjerljivo pobijedila u glazbenom natjecanju The Voice, nakon čega su se za nju otvorile brojne prilike. Iste godine je dobila nagradu Moj prvi Music pub za najbolju mladu pjevačicu.

2016. godine je izabrana da predstavlja Hrvatsku na Euroviziji, a u veljači te godine je nominirana za nagradu Porin u tri kategorije, za najbolji aranžman, za novog izvođača godine i za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Na kraju je dobila Porina za novog izvođača godine.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*