Nevena Rendeli

Nevena Rendeli poznata je hrvatska novinarka i urednica. Rođena je 25.5.1981. godine. Židovske je vjeroispovijesti. Najpoznatija je po tome da mnogo putuje i istražuje Hrvatsku i svijet i radi emisije na temu turizma. Simpatična i karizmatična voditeljica postala je jedno od zaštitnih lica Hrvatske radio televizije, a svi je najviše pamte po emisiji Boje turizma.

Obrazovanje

U osnovnoj i srednjoj školi voljela je hrvatski jezik, a mrzila matematiku.

Još kao mala znala je da se želi baviti novinarstvom. U gimnaziji joj je pozornost privukla sociologija pa je paralelno studirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i talijanski jezik i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a danas se može pohvaliti s diplomama s oba fakulteta.

Diplomirala je 2005. godine. Vjeruje kako se sociologija i novinarstvo dobro upotpunjuju i nadopunjuju.

Govori engleski, njemački, talijanski i španjolski jezik.

Privatni život

Nevena Rendeli je rođena u Zagrebu. Njezina majka Marica po zanimanju je medicinska sestra, a otac Mlađan košarkaški je trener koji je trenirao mnoge zvijezde. Ima mlađeg brata Krešimira koji je po struci menadžer.

Na početku svoje karijere bila je u vezi s Mirzom Džombom, a nakon toga uplovila je u bračne vode s Marijanom Bračuljem nakon pet godina veze. Par se spontano i neplanirano vjenčao krajem kolovoza 2009. godine na Barbadosu. Iako su se problemu u braku javili 2014. godine, par se konačno razveo 2015. I danas je s bivšim suprugom u dobrim odnosima jer su predugo bili bliski da bi nakon razvoda postali neprijatelji.

U ljeto 2015. godine upoznala je Maka Vjezovića. Tada je par radio na jednoj emisiji na Hvaru, a godinu dana nakon toga, 11. lipnja 2016. vjenčali su se na Kornatima. Mak je ovu svestranu ženu osvojio svojim izgledom, pažljivošću i dobrim kuhanjem. Malo nakon vjenčanja, Nevena je ostala trudna.

U slobodno vrijeme voli čitati knjige Slavenke Drakučić, Michelle Houlecqbec i Stiega Larssona, a od glazbe joj najviše odgovaraju jazz i r’n’b. Trenira box i obožava trčati. Na trčanje je navukla i svog muža, a ona je zbog njega zavoljela film Ratovi zvijezda. Cijeni nepotkupljivost i obrazovanje, a životni joj je moto “Iskoristi dan!”. Od stranih putovanja najviše su joj se u pamćenje urezali Jordan i Izrael.

30.6.2017. godine Nevena je mjesec dana prije termina rodila blizanke Maru i Leu.

Početkom srpnja 2018. godine, samo nekoliko dana nakon što su blizanke Lea i Mare proslavile svoj prvi rođendan, Nevena je s javnosti podijelila vijest da je ponovno trudna.

Posao

Još kao mlada stigla je na HTV gdje je vodila emisiju Reci mi što čitaš. Punih je pet godina, počevši od 1997. bila sportska novinarka, a od 2005. počela je voditi mozaične emisije. Od 2007. postaje stalno zaposlena u redakciji Zabavnog programa te je vodila Hrvatska uživo, Život uživo sa stilom, Malo misto, Splitski festival, 30 u hladu i Nedjeljom poslijepodne.

2009., 2010. i 2011. zasluženo je odabrana da vodi zahtjevan program uživo i to hrvatski izbor za predstavnika na natjecanju Eurosong Doru.

Od 2008. do 2014. vodila je Boje turizma, a od 2010. do 2013. godine radi kao urednica na talk showu Osmi kat koji je vodila Daniela Trbović. 2012. pokrenula je svoj talk show In medias res, a te je iste godine otputovala u Poljsku i Ukrajinu kako bi radila reportaže o Europskom nogometnom prvenstvu.

Od 2017. vodi novu mozaično-zabavno emisiju #volimnedjelju.

Osim na televiziji, voditeljskim se poslom bavi i izvan nje pa je tako vodila mnoge press-konferencije, okrugle stolove i festivale. 2012. bila je moderator predavanja na kojem je gostovao poznati ekonomist i nobelovac Paul Krugman.

Snimila je dokumentarni film Ironwoman koji je premijerno prikazan u kinu Tuškanac na proljeće 2016. godine. Film govori o Đurđici Orepić, udovici i majci koja je u svojim pedesetima odlučila trčati i koja se odvažila na veliki pothvat – sudjelovanje na najtežoj triatlonskoj utrci na svijetu.

Osim televizijskog posla, Nevena je djelatna i u drugim područjima pa je tako 2011. objavila knjigu Vodič jedne plavuše – putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku u kojoj je skupila sva svoja iskustva s putovanja Hrvatskom čiji svaki kutak zna napamet. Svoju ljubav prema pisanju ostvarila je i pisanjem kolumna u časopisu za žene Graziji.

Ambasadorica je programa koji se podizanjem svijesti žena o raku dojke Pink ribbon i brenda Dove i njegovog programa njege kože.

Najveća postignuća

2016. godine časopis Elle odlučio je nagraditi ovu novinarsku za najbolji celebrity stajling, a 2015. osvojila je nagradu časopisa Story kao najbolje žensko TV lice.

Svojom se upornošću i ambicioznošću, Nevena prometnula u jednu od najvećih i najpoznatijih hrvatskih novinarki i specijalisticu u području zabavnog, mozaičnog i turističkog programa.

Bez obzira na televizijske obaveze, ubrzan tempo života i malo slobodnog vremena, uspjela je napisati svoju knjigu i snimiti svoj dokumentarni film.

Mnogim je ženama uzor zbog svoje sofisticiranosti, pristupačnosti, poduzetnosti i karijere.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*