Mirza Džomba

Mirza Džomba proslavljeni je umirovljeni hrvatski rukometaš koji je za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju ostvario 185 nastupa i postigao 719 golova. Džomba je igrao na desnom krilu i jedan je od najboljih igrača na svijetu koji igraju na toj poziciji. Igrajući za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine te na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine. Na Svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005. godine reprezentacija je osvojila srebro.

Obrazovanje

Mirza Džomba se školovao u Rijeci u Škurinjama. U osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” (danas – Osnovna škola “Škurinje”), Mirzu je otkrio atletičar Veno Đonlić koji je ubrzo postao Mirzin rukometni trener.

Privatni život

Mirza Džomba rođen je u Rijeci 28.2.1977. godine od oca Mensura i majke Mirsade. Ima dvije i pol godine starijeg brata Amira.

2009. godine Mirza je preko prijatelja na zajedničkom ručku upoznao Riječanku Belmu Hodžić, tada poznatu RTL-ovu voditeljicu. Par je bio godinu dana u vezi prije zaruka i braka.

3.7.2010. godine Mirza i Belma su se vjenčali, a ona se nedugo nakon vjenčanja povukla iz javnosti. Ceremonija vjenčanja održana je na Trsatu, a Belma je na taj dan proslavila i svoj 25. rođendan. Proslava je započela pjesmom Olivera Dragojevića “Moj lipi anđele” koju je Belma otpjevala svom suprugu.

Mirza je prije braka bio u vezama s Nevenom Rendeli, Renatom Končić Mineom te Dianom Škec.

Nakon vjenčanja bračni par je nastavio svoj život u Poljskoj gdje su živjeli godinu dana jer je Mirza tada tamo trenirao i igrao za klub “Vivetargi” iz Kielcea. Belma je za to vrijeme uređivala njihov zajednički stan. Vrijeme su provodili i na putovanjima pa je tako Mirza odveo Belmu na putovanje Španjolskom gdje je upoznala zemlju, ali i Mirzine prijatelje koje je upoznao za vrijeme kada je igrao za rukometni klub Ciudad Madrid.

Godinu dana nakon vjenčanja, Mirza je napustio rukomet i posvetio se obitelji. Bračni par Džomba preselio se u Rijeku, a u isto vrijeme su počeli uređivati i stan u Rijeci i u Zagrebu. Tada nisu skrivali da planiraju proširiti svoju obitelj.

21.4.2012. godine Belma je u riječkom rodilištu na svijet donijela njihovo prvo dijete, kći Unu.

Bračni par Džomba živi u Rijeci, a Mirza često pomaže supruzi u obavljanju kućanskim poslova ili pripremajući ribu ili meso na roštilju. Voli otići u ribolov, ali ipak većinu vremena provodi s Belmom i kćerkicom Unom.

Posao

Da je Mirza Džomba budući talentirani rukometaš otkrio je još atletičar Veno Đonlić kada je Mirza pohađao osnovnu školu. Ubrzo je počeo s njim trenirati i otkrio je da se radi o pametnom dječaku koji je brzo usvajao nova znanja. Džomba je uskoro počeo trenirati za Zamet, a Đonlić je i dalje bio njegov trener. Tada zajednička momčad Zameta i Škurinja, osvoji je prvo mjesto u natjecanju osnovnih škola. Džomba tada nije ni sanjao da će postati svjetski poznati rukometaš. U to vrijeme jedini cilj mu je bio da uštedi tisuću maraka. Što je više napredovao, imao je i veća očekivanja.

Mirza Džomba, 191 cm visok igrač, igrao je na mjestu desnog krila i u svoje najbolje vrijeme bio je najuspješnije desno krilo na cijelom svijetu.

Džomba je iz RK Zamet ubrzo prešao u RK Badel Zagreb pa nakon toga u mađarski Fotex Veszprem. Od 2004. godine igrao je za španjolski klub Ciudad Real, a od 2007. godine za zagrebački rukometni klub Croatia osiguranje. Kraj karijere dočekao je u poljskom klubu Vive Kielce.

Nastupajući za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju, od 1997. do 2008. godine, Mirza je odigrao čak 185 utakmica i zabio 719 golova.

Mirza Džomba je prekinuo svoju rukometnu karijeru u kolovozu 2011. godine. Otada često nastupa u televizijskim emisijama komentirajući rukometne utakmice.

Najveća postignuća

S Hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju 2003. godine na Svjetskom prvenstvu u Portugalu te na Olimpijskim igrama u Ateni, 2004. godine. Srebro je osvojio na svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005. godine.

2004. godine dobio je nagradu za sport “Franjo Bućar” kao član Hrvatske rukometne reprezentacije.

Mirza je ponosni dobitnik čak 29 titula.

2004. godine u Sloveniji na Europskom prvenstvu, proglašen je najboljim strijelcem s postignutih 46 pogodaka. Te iste godine izabran je za igrača najbolje postave u Ateni na Olimpijskim igrama.

2006. godine nastupajući za rukometni klub Ciudad Madrid iz Španjolske, Džomba je izabran za igrača u najbolju postavu lige. Te iste godine bio je i najbolji strijelac svoga kluba kada je postigao 136 pogodaka.

S klubom je šest puta osvojio naslove pobjednika kupa i državnog prvaka.

Sedam je sezona igrao u samoj završnici Lige prvaka, a u sezoni 2005-2006 njegova momčad (Ciudad Madrid) bila je najbolja.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*