Neda Parmać

Neda Parmać je hrvatska pjevačica i bivša članica Feminnem grupe. Prvi puta se publici predstavila u televizijskom showu Nove TV “Hrvatski Idol” nakon čega je 2004. godine s Pamelom Ramljak i Ivanom Marić osnovala grupu Feminnem. 2012. godine grupa je prestala s radom, a Neda je izdala svoj prvi singl pod imenom “Naša stvar” i tako se upustila u solo glazbenu karijeru.

Obrazovanje

Neda je završila šest godina glazbene škole (instrument klavir).

Privatni život

Neda je rođena 28.4.1985. godine u Splitu, a djetinjstvo je provela u Pločama gdje je pohađala i glazbenu školu. Nedin otac, Zoran Parmać, također je glazbenik, a Neda naglašava da je prehranio obitelj nastupajući na gažama. Neda je odmalena bila okružena glazbom, a i njezina sestra Sanja, diplomirana profesorica glazbe, također se našla u glazbenim vodama. Dvije sestre čak i nastupaju zajedno u bendu “Gelato Sisters” s trećom članicom Romanom Pavliš. Osim sestre, Neda ima i osam godina mlađeg brata Tomislava.

U srpnju 2013. godine Neda se vjenčala s tenorom Damirom Klačarom koji je zaposlen u zagrebačkom HNK-u. Par je prije toga bio godinu dana u vezi, a Neda je netom prije vjenčanja na društvenim mrežama objavila sretnu vijest da će postati majka.

U listopadu 2013. godine Neda je rodila djevojčicu Adrijanu.

Neda ističe kako ona i suprug rade na vezi i kako se međusobno razumiju i podržavaju, a suprug joj je velika podrška budući da se i sam bavi glazbom pa je razumije.

2019. godine u velikoj životnoj ispovijesti Neda je progovorila o svojoj dugogodišnjoj borbi s tjeskobom i napadima panike.

Posao

Budući da je odmalena okružena glazbom i da je odrastala u glazbenoj obitelji, nije neobično da je i Neda, još kao djevojčica, krenula stopama oca Zorana i posvetila se glazbi.

U osnovnoj školi šest je godina pohađala glazbenu školu u kojoj je usavršila klavir, a pjevanjem se bavi od svoje osme godine. U dobi od 12. godina nastupila je sa sestrom Sanjom u bendu svoga oca “Kompas” koji je i dalje aktivan.

2004. godine predstavila se publici nastupom na Hrvatskom Idolu nakon čega je s kolegicama Ivanom Marić i Pamelom Ramljak osnovala bend “Feminnem”.

Djevojke su odmah snimile svoje prvi singl “Volim te, mrzim te”, a 2005. godine su kao predstavnice Bosne i Hercegovine nastupile u Kijevu na Pjesmi Eurovizije s pjesmom “Call me” i završile na 14. mjestu.

Po povratku s Eurovizije izdaju svoj prvi album “Feminnem Show” te slijede i singlovi koji su postigli značajan uspjeh kod publike i kritike.

2010. djevojke iz grupe Feminnem su izdale svoj drugi album “Lako je sve”. Te iste godine s pjesmom “Lako je sve” pobjeđuju na Dori i predstavljaju Hrvatsku u Oslu na Eurosongu (u malo drukčijem sastavu: Neda Parmać, Pamela Ramljak i Nika Antolos), no bez značajnijeg uspjeha.

2010. godine Neda je nastupila na Splitskom festivalu u duetu sa sestrom Sanjom s pjesmom koju je davno prije toga napisao njihov otac Zoran Parmać, ali nikada nije mogao naći dovoljno dobru pjevačicu koja bi je izvela. Na kraju su pjesmu pod imenom “Šta ću činit more” izvele njegove kćeri.

2012. godine Feminnem se raspao, a Neda je odlučila započeti svoju solo karijeru.

U svibnju 2012. izdala je prvi singl “Naša stvar”, a slijede singlovi: “Dajte da se probudim” (2012.), “Bolje ne može”, “Nitko nikada” i “Fora s mora Ft Ludin & Elena” (2013.), “Zid” (2015.) te “Oslobodi me od nas” (2016.).

2013. godine Neda, Nedina sestra Sanja i Romana Pavliša osnovale su sastav “Gelato sisters”, a okupljanje je inspirirano filmom “The Great Gatsby”. Ovaj jedinstveni glazbeni trio pomno bira glazbu koju izvodi, a žanrovski je uključena glazba od početka 20. stoljeća pa do danas uz retro zvuk i troglasje.  Spomenuti ženski trio nastupio je i na Dori 2019. godine pjesmom “Back to that swing”.

2019. godine Neda je javnosti predstavila pjesmu “Minut u tišini” koju je posvetila svojoj kćeri. Pjesma je nastala tri godine prije nego što ju je objavila, a priznaje kako je nije imala hrabrosti objaviti prije jer se bojala da je publika krivo ne interpretira i ne pomisli da se želi promovirati kroz svoje dijete.

Početkom 2019. godine Neda je otvorila podružnicu glazbene škole svoje sestre Sanje u kojoj će djecu i odrasle podučavati o glazbi te je tako postala mentorica. Njezina škola pjevanja na edukativan i zabavan način uvodi u glazbu sve uzraste te se bavi i osnovama pjevanja. Neda satove pjevanja održava u Gajnicama, u Zagrebu.

U ožujku 2020. godine Neda se pojavila u televizijskom glazbenom showu Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato” kao jedna od natjecateljica.

Najveća postignuća

Neda je u svojoj bogatoj glazbenoj karijeri postigla značajan uspjeh i kao članica grupe “Feminnem”, u solo karijeri te kao članica trija “Gelato Sisters”. Ostvarila je više nastupa na Dori i na Eurosongu. Osim toga, Neda je i mentorica u školi pjevanja koju vodi sa svojom sestrom.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*